Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene

Žele “žensku” loptu i da napadi traju kraće

Hrvatska vaterpolo reprezentacija
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/7
25.06.2017.
u 16:49

Campagna: Konzervativan sam tip i ne volim kad se puno mijenja. Možda bi se za početak mogla smanjiti dužina bazena i napad na 25 sekundi...

Jug je slavio naslov hrvatskog prvaka, a njegovu treću utakmicu s Mladosti u finalu doigravanja došlo je gledati samo 500 gledatelja. Boljom posjećenošću ne mogu se pohvaliti ni neke druge vaterpolske utakmice i natjecanja. Manje je i termina na televiziji (barem onoj koju mogu gledati svi), manji je prostor u novinama. Što se to događa s vaterpolom? Kako taj sport u kojemu je Hrvatska svjetska perjanica učiniti atraktivnijim?

Svjetski savez vodenih sportova (Fina) rješenje traži u izmjeni pravila. Uz objašnjenje kako su “ovom sportu promjene nužne kako bi dobio na popularnosti”, Finin izvršni direktor Rumunj Cornel Marculescu prije tri godine predložio je sljedeće izmjene: smanjenje dužine bazena s 30 na 25 metara, smanjenje duljine trajanja napada s 30 na 25 sekundi, šest igrača u bazenu umjesto dosadašnjih sedam, smanjenje broja igrača u momčadima s 13 na 11, smanjena, “ženska” lopta, skraćivanje napada s igračem više s 20 na 15 sekundi...

Nelogične promjene

U skladu s tim eksperimentalnim pravilima odigran je i juniorski SP u Podgorici na kojemu je Hrvatska osvojila zlatnu medalju.
Unatoč tome, Perica Bukić, izvršni direktor i predsjednik Stručnog savjeta HVS-a, uglavnom je protiv predloženih izmjena, kao i mnogi drugi vaterpolski dužnosnici iz većine zemalja Europe i nekih drugih (Japan, Australija...).

- Oni su u međuvremenu odustali od “ženske” lopte i smanjivanja broja igrača u bazenu, bit će ih i dalje sedam, ali bilo bi 11 igrača u sastavu, što je nelogično. Plivanje je svojim lobiranjem postiglo to da mi u konačnici na OI imamo 18 igrač(ic)a manje. Dosad smo ih imali 260 u 20 sastava, a sad će ih biti 242 u 22 sastava, 132 vaterpolista i 110 vaterpolistica. Mislim da je to skandalozno i da je to za vaterpolo veliki udarac - kaže Bukić i potkrepljuje:

- Kažu da bi promjena pravila dovela do ubrzanja igre, smanjenja grube igre i dala prednost plivanju, protunapadima, kretanju itd. No, kako ćete to postići ako istodobno smanjujete broj igrača. Pa, u rukometu imaju po 16 igrača, a žale se da su na kraju natjecanja umorni, potrošeni.

No, Pero misli da su pravila u svemu tome najmanje važna...

- Smatram da se izlaz traži na pogrešnoj strani. Može se smanjiti dužina bazena i duljina napada, ali ne na 25 nego recimo na 27, ne mora se sve zaokruživati, pa i u košarci napad traje 24 sekunde. No, mnogo bi se više dobilo ako bismo mi za vaterpolo, pogotovo klupski, dobili više ljetnih termina. Bio bi fantastičan iskorak kad bi se završnice nacionalnih prvenstava i Lige prvaka događale ljeti. A europska i svjetska prvenstva mogla bi se organizirati i u listopadu ili studenome jer ionako se igraju u nekakvim velikim arenama - napomenuo je Bukić koji bi Ligi prvaka vratio prethodni sustav natjecanja, znači: jedna utakmica kod kuće, druga u gostima i tako do kraja.

- Sadašnji sustav natjecanja, sa završnim turnirom u jednom gradu, bitno je unazadio mogućnosti Lige prvaka. Zamislite da je Jug mogao igrati kod kuće s Olympiakosom u četvrtfinalu, pa s Pro Reccom u polufinalu, a posebno sa Szolnokom u finalu. Gruž bi sigurno bio ispunjen do posljednjeg mjesta - zaključio je Pero.

I kod nas malo gledatelja

No, eto Jug i Mladost gledalo je 500 ljudi, a jugaš i hrvatski reprezentativac Javier Garcia zna i zašto:

- Svi su znali da će Jug lako pobijediti, nije bilo neizvjesnosti. No, kad smo u prethodnom finalu igrali s Primorjem, Gruž je bio puniji.

Izbornik talijanske reprezentacije Alessandro Campagna nije za velike promjene:

- Ja sam prilično konzervativan i ne volim kad se nešto puno i na brzinu mijenja. Idemo polako. Možda bi se za početak mogla smanjiti dužina bazena i duljina napada na 25 sekundi, pa da vidimo što će nam to donijeti. Sve ostale novotarije: “ženska” lopta, manje minuta odmora, novi napad koji bi trajao samo 25 sekundi... mogli bi ozbiljno naštetiti vaterpolu.

Komentara 1

ĆI
ćirko
16:56 25.06.2017.

srbija je godinama svetska velesila u vaterpolu a ima tri bazena.veoma cudno?i nije...nema love u ovom sportu i zato i imaju uspeha ekipe iz ovog okruženja...zato nema ni na tv,nema ni reklama,sponzora...poz iz srbije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije