Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale SP-a

Hrvatska je svjetski prvak! Tuckova družina u finalu nadjačala Mađare

Vaterpolo: Hrvatska - Mađarska
Foto: Reuters/Pixsell
1/11
29.07.2017.
u 21:41

Za Hrvatsku je to drugi svjetski naslov u povijesti, prije deset godina u finalu u Melbourneu dupini su također nadjačali Mađarsku...

Protiv Srbije smo odigrali najbolju utakmicu, protiv Mađarske najvažniju, najvrjedniju i nakon deset godina ponovno uplivali do svjetskog zlata. Srušili smo Mađare 8:6, a Ivica Tucak je otišao u trenersku besmrtnost. 

Frano Vićan, legendarni vratar naše reprezentacije, koji je blistao 2007. godine u Melbourneu, bio je presretan nakon našeg izdanja u četvrtak protiv Srbije. Uoči finala ovako je vidio utakmicu:

- Izgledi za zlatnu medalju su po meni 50:50 ali samo zbog toga što se finale igra u Budimpešti. Mi smo kvalitetnija reprezentacija, ali ne smijemo ignorirati 7500 tisuća njihovih navijača. Vrlo bitno će biti i suđenje, odnosno kriterij . I to su najvažniji segmenti ove velike bitke. 

Vaterpolo: Hrvatska - Mađarska
1/17

Mađari imaju nakon nekoliko godina klupskog prvaka Europe u Szolnokiju, mi viceprvaka u Jugu, no neki od istaknutih igrača u redovima Mađara su srpski reprezentativci. Jug je pak prvak Europe iz 2016. godine, a okosnica naše momčadi upravo dolazi iz Dubrovnika. Mađari su se nadali svojoj desetoj zlatnoj medalji na svjetskim prvenstvima, mi svojoj drugoj.

Tucakovo životno djelo

Prije deset godina Hrvatska je svoje prvo penjanje na svjetski tron upravo napravila u finalu protiv Mađarske. Slavili smo 9:8 nakon produžetka. Izbornik je bio Ratko Rudić, a Joković i Bušlje su kao mladići bili članovi te velike generacije. 

Znamo što znači domaća atmosfera, osjetili smo to u Zagrebu na prvenstvu Europe kada smo prvi i jedini put osvojili europsko zlato. U fantastičnoj atmosferi svaki igrač da više nego što bi to mogao dati kada nije domaćin. Naši su navijači krenuli prema Budimpešti, nismo imali puno ulaznica, ipak je Mađarska u finalu, ali naši su navijači prije početka bili glasni, raspjevani s puno vjere u konačni trijumf. Novinari su pričali s legendarnim Ratkom Rudićem, danas savjetnikom u savezu koji je dao prije finala veliko priznanje  našem izborniku Ivici Tucku. 

- Nemam što o taktici pričati s Ivicom, on je na ovom turniru fantastično vodio našu reprezentaciju. Nadam se da ćemo se na kraju svi zajedno veseliti. 

Vaterpolo: Hrvatska - Mađarska
1/6

Izbornik i igraču su dva dana ponavljali da nam je dosta tih srebrnih medalja, Tucak još nije osvojio zlato na velikom turniru. Sandro Sukno, po mnogima najbolji svjetski igrač u ovom trenutku kao mantru je u svakoj izjavi ponavljao, ne igram sam, ovdje uz mene su redom fenomenalni igrači koji su već više puta dokazali da smo mi svjetska vaterpolo sila. I uvjeren sam da ćemo to potvrditi u ovoj najvažnijoj utakmici naših karijera. 

Mađari se vratili 

Na Margitsziget smo ove večeri došli dobro raspoloženi, s puno samopouzdanja. I vidjelo se to u prvoj četvrtini finala u kojem smo odmah upalili ‘torpedo’ i poveli 4:0. Tri puta je sjajno obranio Marko Bijač, a redom su golove zabili Sukno, pa Lončar i onda Joković. Bio je to perfektan početak naših vaterpolista pred 7500 tisuća mađarskih navijača. No, nakon 4:0 naše su lopte počele završavati u vratnici, pored gola, izgubili smo kreaciju u napadu, a Mađari su nam zabili dva gola i smanjili na 4:2. U tim trenucima s dvije izvrsne obrane se ponovno pojavio Bijač i držao nas na dva gola prednosti na poluvremenu. 

- Imali smo mi u povijesti utakmice u kojima smo imali tri-četiri gola razlike protiv Mađara pa smo znali izgubiti. Treba nam dobra obrana - rekao je na poluvremenu bivši hrvatski vaterpolo reprezentativac Ratko Štritof koji je bio gost u HRT-ovom studiju.

Primilo smo pogodak za 4:3, imali dva puta zaredom napad s igračem više ali smo promašili i potpuno vratili Mađare u ovaj finale. Dvanaest uzastopnih napada nismo uspjeli realizirati. I Mađari su zabili, imali 4:4 i u tom trenutku, tri minuta prija kraja treće trećine utakmica je ponovno počela.A onda nam se ukazao Katalonac koji ljubi Hrvatsku, koji je lud za Dubrovnikom i rijekom Javier Garcia. Zabio je dva za 6:4. Naravno, bez Bijača nije moglo. Branio je Večernjakov laureat iz 2016. godine sve što se moglo i malo više.

Kada je bilo najteže nakon Garcie se ponovno pojavio kapetan, lider Sandro Sukno i s dva pogotka nas gurnuo u vječnost.

Tijek utakmice:

Hrvatska - Mađarska 8:6 (4:0, 0:2, 2:2, 2:2)

Završila je utakmica u Budimpešti. Hrvatska je nakon deset godina izborila naslov svjetskog prvaka!!!

Posljednja četvrtina:

8:6 - Bijač je obranio udarac Mađara.

8:6 - Sukno vratio na dva pogotka prednosti, 2:22 minutae do kraja.

7:6 - Još jedan pogodak Vamosa za dramu u Budimpešti.

7:5 - Vamos smanjio prednost Hrvatske.

7:4 - Sukno povisio na tri razlike. Pet minuta do kraja.

6:4 - Deseta obrana Marka Bijača!

6:4 - Igramo sjajno u obrani. Mađari nemaju ideje. Još je ostalo šest minuta u posljednjoj četvrtini.

6:4 - Mađari su prvi doplivali do lopte. 

Treća četvrtina:

6:4 - Mađari imali igrača više, ali sjajni Bijač brani.

6:4 - Ponovno je zabio Garcia.

5:4 - Napokon smo zabili. Strijelac je bio Garcia.

4:4 - Manhercz pogodio i izjednačio.

4:3 - Od zadnjeg pogotka pucali smo 12 puta na vrata mađarskog vratara i nismo zabili.

4:3 - Imali smo u jednom napadu dvaput igrača više, ali nismo zabili.

4:3 - Erdelyi smanjio našu prednost.

4:2 - Hrvatska je prva krenula u napad. Jokovićev udarac obranio je Nagy.

Druga četvrtina

4:2 - Završila druga četvrtina u kojoj nismo zabili pogodak.

4:2 - Nagy se razbranio. Još nismo zabili u drugoj četvrtini. Igra se posljednja minuta prije poluvremena.

4:2 - Četiri minute u drugoj četvrtini nismo zabili pogodak.

4:2 - Drugi pogodak za Mađare zabio je Török.

4:1 - Imali smo igrača više, ali je Fatović krivo dodao loptu.

4:1 - Ponovno su Mađari imali prvi napad. Vamos je zabio prvi pogodak za Mađare.

Prva četvrtina:

4:0 - Sjajno otvaranje finala. Macan je povećao naše vodstvo. 

3:0 - Minutu prije kraja prve četvrtine Mađari su imali kontru, ali Bijač odlično brani. Domaćin je još bez pogotka.

3:0 - Igramo sjajno! Joković iz kontranapada pogodio mrežu mađarskog vratar. Prehodno je Bijač imao još jednu obranu,

2:0 - Mađari nisu iskoristili igrača više. Bijač imao treću obranu.

2:0 - Lončar zabio s igračem više.

1:0 - Sukno zabio za vodstvo na asistenciju Garcije. To je njegov 14. gol na prvenstvu.

BUDIMPEŠTA - Plivalište Alferda Hajosa. Gledatelja 8000. Suci: Alexandrescu (Rum) i Severo (Ita).
HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović, Lončar, Joković, Buljubašić, Vukičević, Bušlje, Sukno, Krapić, Šetka, Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
MAĐARSKA: Nagy, Török, Manhercz, Zalanki, Vamos, Hosnyanszky, Ad. Decker, Gor-Nagy, Erdelyi, De. Varga, Mezei, Harai, Att. Decker. Izbornik: Tamas Marcz.

20.32 - Počela je utakmica. Prvi do lopte doplivali su Mađari. Idemo, Hrvatska!!!

20.29 - Uskoro počinje finale. Idemo po drugo zlato na Svjetskim prvenstvima.

20.23 - Pogledajte kako su se hrvatski navijači zagrijavali uoči finala...

Vaterpolo: Hrvatska - Mađarska
1/11

20.19 - Igrački rastemo od početka turnira i zreli smo za zlato. Svi u momčadi dišu zajedno - kaže Mile Smodlaka, pomoćni trener reprezentacije.

20.13 - Današnja utakmica za zlato je repriza finala iz 2007. u Melbourneu kada je Hrvatska pobijedila Mađarsku nakon produžetaka sa 9:8.

20.00 - Hrvatski vaterpolisti imat će veliku podršku navijača, a na tribinama će biti Premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić.

Uoči finala u našoj su reprezentaciji svi puni optimizma, takav je i hrvatski izbornik Ivica Tucak.

- Slatka je pobjeda nad Srbijom, ali iduća će biti još slađa. Ostaje taj posljednji korak, finale s Mađarskom. Stanje među momcima je odlično, nije bilo dodatnog pražnjenja – istaknuo je Ivica Tucak.

Mađari su na kladionicama blagi favoriti.

- Niti jedan moj igrač ne može biti sretan srebrnom medaljom. Cilj je postati svjetski prvak - istaknuo je mađarski izbornik Tamas Marcz.

- U  finalu je sve moguće. Ali mi ćemo sve učiniti kako bi pobijedili pred našom publikom. Ako ćemo igrati obranu kao u polufinalu, zlatna medalja je naša - rekao je mađarski reprezentativac Marton Vamos.

U utakmici za treće mjesto vaterpolisti Srbije pobijedili su Grčku sa 11:8 (5:3, 2:1, 3:3, 1:1). Po dva pogotka za Srbiju zabili su Duško Pijetlović i Sava Ranđelović, dok je u grčkoj reprezentaciji najučinkovitiji bio Ioannis Fountoulis s tri gola.

Komentara 216

DU
Deleted user
21:40 29.07.2017.

Sretan sam da sam HRVAT sretan sam da sam DUBROVCANIN. Bravo nasi momci iz Grada.

Avatar Inati_se_slavonijo
Inati_se_slavonijo
21:43 29.07.2017.

Koji mrtvi dupini??? Dupini su utamanjeni preksinoć a BARAKUDE su prvaci svijeta.Bravo HRvatskaaaa!!!!!!

BO
boal7199
21:48 29.07.2017.

ko je sad prvak svijeta: dupini, delfini, barakude?!!! mislim da se ovom novinaru moze dati otkaz - na licu mjesta!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije