Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMNI ZA IZRAEL

Hrvatska mora bez Rakitića, zato će Perišić biti bočni

Ivan Rakitić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
23.03.2016.
u 11:30

Izbornik Ante Čačić najavio je da će ovu prigodu iskoristiti za pokušaj igranja u novom sustavu. Čačića ponajviše intrigira 3-5-2 način igre, kao i inačica u 3-4-3 sustavu.

Iako je u ponedjeljak predvečer lagano trčkarao u Maksimiru sa suigračima iz reprezentacije na opuštajućem treningu, Ivan Rakitić ipak neće kandidirati za prijateljske utakmice s Izraelom (Osijek, utorak, 18 sati, HTV 2) i Mađarskom (Budimpešta, subota, 18 sati, HTV 2)! Rakitić je, naime, osjetio bol u predjelu lista desne noge, ta je bol bila posljedica udarca koji je naš vezni igrač dobio na utakmici Villarreal – Barcelona (2:2), na kojoj je bio strijelac prvog pogotka za Barcu.

U 3-5-2 samo protiv slabijih

Najprije je Rakitić bio na pregledu ultrazvukom, a u utorak je obavio i pregled magnetnom rezonancijom kod dr. Igora Borića u Bolnici sv. Katarine u Zaboku, nakon kojeg je zaključeno da ne može igrati s Izraelom i Mađarskom! Izbornik Ante Čačić neće nikoga zvati umjesto Rakitića, dakle na raspolaganju sad ima, za spomenute dvije test-utakmice, 15 nogometaša i trojicu vratara.

Prema prvim informacijama, Rakitićeva ozljeda nije teže prirode, ali zahtijeva jednotjedno mirovanje. Mišić nije puknuo, a na osnovi nekih procjena, Rakitić bi već za četiri-pet dana mogao igrati da je riječ o nekoj iznimno važnoj utakmici! Međutim, takve su procjene i odluke uvijek rizične, ozljeda mišića može se sanirati jedino mirovanjem i protokom vremena, pa je svakako bolje ne izazivati vraga kako se ozljeda ne bi pogoršala.

Posebno zato što je uskoro pred Rakitićem El Clasico, u subotu 2. travnja Barcelona je domaćin madridskom Realu!

Rakitić će ostati s našom reprezentacijom u Osijeku do četvrtka, a onda će se vratiti u Barcelonu i bit će pod nadzorom liječničke službe katalonskog kluba. Bude li sve onako kako je procijenjeno nakon pregleda u Zaboku, Rakitić će biti spreman za El Clasico, a sredinom sljedećeg tjedna trebao bi opet normalno trenirati...

A kako će izgledati sastav Hrvatske protiv Izraela? Izbornik Ante Čačić najavio je da će ovu prigodu iskoristiti za pokušaj igranja u novom sustavu. Čačića ponajviše intrigira 3-5-2 način igre, kao i inačica u 3-4-3 sustavu. Izostanak klasičnog lijevog braniča natjerao je izbornika na razmišljanje o promjeni načina igre, pa iako nije govorio o sastavu, u načelu se zna kako bi Hrvatska trebala izgledati u Osijeku.

Tako bi, uz nedodirljivog Subašića na vratima, zadnji obrambeni red činili Lovren, Ćorluka i Vida. I onda bi uslijedilo iznenađenje – na desnom bi boku očekivano bio kapetan Srna, a na lijevome Perišić! Napadač Intera u sjajnoj je formi, postigao je za talijanski klub ove sezone šest pogodaka, no Čačić bi ga malo udaljio od gola i dao mu više defenzivnih obveza, ali...

– Ivan je igrač sjajne motorike, koji sigurno može odgovoriti zahtjevima na toj poziciji na lijevom boku! I nećemo ništa izgubiti na njegovoj ubojitosti, osnovna će mu zadaća biti ofenziva – rekao nam je Čačić objašnjavajući tu ideju.

U veznom bi redu, izostankom Rakitića, bili Badelj, Modrić i Brozović, koji bi trebao igrati iza dvojice napadača, Mandžukića i Kalinića. Jasno je da ovakav, pomalo rizični sustav igre, dolazi u obzir samo protiv suparnika od kojih je Hrvatska objektivno bolja. Dakle, na Euru bismo mogli našu vrstu vidjeti u tom izdanju protiv Češke i možda protiv Turske, ali sigurno ne i protiv Španjolske.

Vrsaljko u 3-4-3 sustavu

Druga inačica igre (3-4-3) donosi određene novosti. Vratar i zadnji obrambeni red ne bi pretrpjeli promjene, Srna bi također ostao na svojoj poziciji, ali bi na lijevom boku, umjesto Perišića, zaigrao – Vrsaljko! Pozicije zadnjih veznih igrača držali bi Modrić i Badelj, ispred njih bi kao polušpice bili Brozović i Perišić, a u vrhu napada Mandžukić. Kalinić bi se, dakle, preselio na klupu.

Najveća je promjena, u odnosu na dosadašnje 4-2-3-1 i 4-4-2 sustave u kojima je Hrvatska godinama igrala, svakako u tome što će u zadnjem obrambenom redu biti trojica igrača. Ćorluka bi u defenzivi bio zadnji branič, iza Lovrena i Vide, a u našim napadačkim akcijama izlazio bi ispred njih, kao korektor veznog reda, što može kvalitetno odigrati zbog dobrog postavljanja i čitanja igre.

>> Rakitić dobio nagradu 'Vatrena krila' pa uručio ček za obnovu vukovarskog Vodotornja

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije