Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JURE ZDOVC

Hrvatska na EP-u može dobiti svakoga

Jure Zdovc
Foto: Igor Kralj/Pixsell
18.08.2017.
u 15:45

– Mi ne smijemo već sada početi kukati, već se na to moramo psihološki pripremiti. Ove će godine Cedevita imati jednu momčad od 16 igrača koji će igrati sva tri natjecanja

Svjestan koliko se od njega očekuje, novi Cedevitin trener Jure Zdovc okupio je svoje momke. Uoči sezone u kojoj, po financijskom stanju u nenadmašnoj Zvezdi, njegov klub ima realnu prigodu za detronizaciju beogradskih vladara ABA lige.

Ne bježim od zadanog cilja

– Računati na tuđe probleme, to može biti opasno i zato sam ljudima iz kluba rekao da me ne zanimaju Zvezda, Budućnost, Partizan jer mi ćemo imati svoje probleme. No ja ne bježim od zadanog cilja i osvajanja regije.

Premda je trener već 13 godina, Zdovc će se prvi put susresti s time da će u istom tjednu morati voditi momčad u tri natjecanja – u nacionalnom prvenstvu, u regionalnoj ligi i Eurokupu.

– Mi ne smijemo već sada početi kukati, već se na to moramo psihološki pripremiti. Ove će godine Cedevita imati jednu momčad od 16 igrača koji će igrati sva tri natjecanja, a kako će to izgledati, to ni sam ne znam. Radit ću po osjećaju, pratiti kako tko diše, vidjeti treba li nekome od udarnih igrača i pokoja utakmica A-1 lige da se diže u formi. Zbog svega toga, moramo imati igrače koji su atleti, koji se brzo oporavljaju. S druge strane, budući da nećemo imati vremena za treniranje, moramo imati iskusnu momčad, a to dvoje počesto ne ide zajedno.

Kao bivšem izborniku, Zdovcu nije promakla pripremna utakmica između Hrvatske i Slovenije.

– Očigledno je da obje reprezentacije imaju pojedince koji sami mogu rješavati utakmice kao što su kod Hrvatske Šarić i Bogdanović. Ako ti igrači imaju svoj dan, a ostali igraju obranu, ta vrsta može dobiti svakoga.

Uz Gorana Dragića, u slovenskoj reprezentaciji to je i 18-godišnji Luka Dončić.

– Luka igra iznimno zrelo i odgovorno. Sretan sam da je Slovenija dobila izvanserijskog igrača.

Jesu li to, po Zdovcu, i Slovenija i Hrvatska kandidati za medalje?

– U turnirskom sustavu, kakav je uveden, u kojem nokaut-faza počinje osminom finala, nema pravila. Možete biti sjajan tim, no jedan slab dan, kao što je Hrvatska imala 2015. s Perasom, može vas jako puno stajati. Prijašnji sustav bio je predug, igralo se previše utakmica u malom broju dana, no tada si mogao napraviti i neki kiks i preživjeti, a sada više ne.

Jure je predvodio “Deželu” na jednom Svjetskom prvenstvu (2014.) i na dva Eurobasketa (2009. i 2014.) pri čemu je 2009. zadao težak udarac našoj reprezentaciji. Baš je njegova Slovenija pobijedila Hrvatsku u četvrtfinalu EP-a 2009. pa smo ga upitali u čemu je tajna velikog preokreta u drugom poluvremenu?

Igračko ime kao oslonac

– Uvijek je tajna u kvaliteti igrača, Slokar je pogodio neke važne trice, a morate imati i malo sreće.

Vrijedi li u reprezentaciji pravilo da igrači čine uspješnog izbornika, više nego izbornik igrače?

– Ja kao izbornik nikad nisam drugačije postupao u reprezentaciji nego u klubu, no ima nekih trenera koji malo spuste ljestvicu. No nema tu pravila.

Je li uopće moguće zadržati disciplinu u reprezentaciji kao i u klubu u kojem treneri na raspolaganju imaju mehanizam financijskog kažnjavanja?

– Moguće je ako trener ima neki autoritet. Ja u tom smislu nisam imao nikakvih problema, no moram reći da mi je u smislu motiviranja igrača pomogao i autoritet bivšeg igrača koji je osvajao medalje. Lakše bih ih uvjerio da nešto mogu – ističe Jure.

Komentara 4

ST
stipe123
15:52 18.08.2017.

Osim Srbije.😂

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
09:42 23.08.2017.

Hrvatska na EP-ju može dobiti svakoga koji nema u kadru super kvalitstnog bosanca Bojana Bogdanovića.

Avatar links
links
06:51 19.08.2017.

Ali i izgubiti od svakoga nazalost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije