Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europske igre

Hrvatska braća u finalu: Ivanu Kvesiću zlato, a Anđelu srebro!

Ivan Kvesić, Danijel Vučić (trener) i Anđelo Kvesić
Foto: Karate klub Hercegovina Zagreb
29.06.2019.
u 18:53

Najbolji hrvatski karataši u istom su danu dospjeli do finala, a potom su braća za zlato radila jedan za drugim

Kakav dan ponosa za hrvatsku obitelj Kvesić iz Kočerina kod Širokog Brijega!! Za mamu Dijanu, tatu Stipu, za sestru Ivonu i maloga brata Viktora! Njihovi sinovi i braća, Ivan i Anđelo, nastupili su u istom danu u finalima ovogodišnjih Europskih igara u Minsku.

Štoviše, njihove borbe za zlato bile su jedne za drugom.

Veliki je to bio dan i za Karate klub Hercegovina i trenera Kvesićevih Danijela Vučića, karataškog im učitelja od njihovih početaka, koji je ovom prilikom bio uz njih.

U borbi za najviše postolje uspješniji je bio Ivan koji se pozlatio u kategoriji do 84 kg, u kojoj je i aktualni svjetski prvak, no sve komplimente zaslužuje i stariji brat Anđelo koji je osvojio srebro u najtežoj težinskoj skupini (preko 84 kg), inače brončani s posljednjeg Prvenstva Europe.

Do polufinala Ivan Kvesić došao je trima uvjerljivim pobjedama u četvrtfinalnoj skupini i to nad Kosovarom Karaqijem (5:0), Crnogorcem Malovićem (2:0) i svjetskim doprvakom Ukrajincem Čobotarem (3:0).

Stariji brat Anđelo (preko 84 kg) za medalju izborio se s pobjedama nad Srbinom Bitevićem (2:0), Bjelorusom Vodchytsom (2:2, pobjeda radi izborenog prvog boda) te remijem sa Gruzijcem Arkanijom (0:0).

Ivan je potom u polufinalu nadvisio Talijana Michelea Martinu (8:0, diskvalifikacija) kojem je tako uzvratio za poraz u finalu prošlogodišnjeg Prvenstva Europe.

Poveo je Talijan 2:0, a onda je Ivan izveo svoju specijalku (ura-mavashi) i za nogu u glavu zaradio tri boda za vodstvo 3:2. Netom potom, Talijan je prigovorio sucima pa je diskvalificiran.

Anđelo je, u borbi za finale, pak nadjačao svjetskog prvaka Nijemca Hornea (1:0) istog onog velikana od kojeg je izgubio u polufinalu ovogodišnjeg Europskog prvenstva.

Ivan je na koncu u finalu pobijedio svog najvećeg rivala, i vodećeg karataša na svjetskim rang-ljestvicama, Turčina Ugura Aktaša. Borba je završila bez bodova (0:0), no hrvatski je karataš bio aktivniji pa je od sudaca posve zasluženo dobio prednost u ocjenjivanju dojma pobijedivši "na zastavice" (4:1).

Tako se Ivan, s novim velikim uspjehom, praktički predbilježio za olimpijsku vizu.

"Rovovska bitka" vodila se i u sljedećem finalu u kojem je Anđelo Kvesić napravio samo jednu jedinu pogrešku i to je skupo platio. Negdje sredinom borbe kontrirao ga je Azerbajdžanac Gurbanli i poveo sa 1:0 što je u tom trenutku bila velika prednost.

Jer, osvojiti prvi bod u karateu znači biti u prednosti ako meč završi bodovno izjednačeno a u ovom slučaju je tražilo da napadate nižeg borca koji je odličan kontraš. Nakon što do kraja finala nije pronašao rješenje za neku bodovno bogatiju akciju nogom, Anđelo se morao zadovoljiti sa srebrom (zlatnog sjaja).

Kvesići su tako osvojili sedmu i osmu medalju za Hrvatsku na ovim Igrama, a od tih osam čak šest su ih osvojili naši reprezentanti u borilačkim sportovima. Zlatna je bila Lucija Babić (sambo), a bronce su osvojili Barbara Matić (džudo), Marko Milun (boks), Toni Filipi (boks), Tomislav Pucar (stolni tenis), Mario Vavro (streličarstvo, složeni luk).

Komentara 6

Avatar TennisSpot
TennisSpot
08:55 30.06.2019.

Bravo dečki ! svaka čast !

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
21:49 29.06.2019.

Bravo za Hrvate iz Hercegbosne

RE
rene
13:47 30.06.2019.

Masede, pogledaj povijesne karte Hrvatske, do Drine i Zemuna ... to što vam je Tito dao republiku a kasnije i državu ništa ne znači ... to što ste u međuvremenu vi pojedinci poturčeni ništa ne znači, i dalje pričate našš jezik i živite u našoj Bosni i hercegovini ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije