Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlo Ledinski

Hrvati u ovakvoj Teksas (ABA) ligi u kojoj šefuju Srbi ne trebaju sudjelovati!

24.04.2019.
u 06:55

Vratimo kvalitetu hrvatskoj ligi, košarka nam uz Regionalnu ligu samo sve više propada

Samo su pištolji nedostajali pa da netko pomisli da je riječ o Divljem zapadu, a ne o košarkaškoj utakmici. Sramotne scene koje smo u ponedjeljak navečer gledali u beogradskoj dvorani Pionir nemaju baš nikakve veze sa sportom.

Atmosfera linča, bacanje tvrdih predmeta, upaljača i boca na parket, pljuvanje suparničkih igrača, ružno skandiranje..., a sve to u odlučujućoj, petoj utakmici finala ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti.
Crnogorski mediji su nakon sramotnih scena napisali: “Noć kad je u Pioniru umrla košarka”. Možda su trebali biti malo točniji i napisati “Noć kad je u Pioniru umrla ABA liga”.

1/2


Jer ovakva liga više nema nikakvog smisla. Liga u kojoj su u prvom planu nacionalizam, politika i niske strasti, a ne sport, izgubila je svaki smisao.
Kako je moguće da u jednoj ligi, koja bi trebala biti civilizirana, sat vremena uoči početka odlučujuće utakmice najžešći navijači domaćina Delije šutiraju na koš, a potom sjedaju odmah uz klupu košarkaša Budućnosti i prijete im.


Da je među čelnicima te lige imalo zdrave pameti, nakon takvih stvari prekjučerašnja se utakmica ne bi igrala. No, možda je i bolje da se to dogodilo, pa da hrvatski, slovenski, pa i crnogorski klubovi shvate da su postali samo marionete u ligi u kojoj se ionako unaprijed zna da je pobjednik Crvena zvezda.


Jadransku, odnosno sadašnju ABA ligu, 2001. osnovali su Hrvati (predstavnici Cibone), Slovenci (Olimpija), Crnogorci (Budućnost) i Bosanci (KK Bosna), Srbi su se priključili sezonu kasnije, a cilj je bio da svi klubovi imaju ravnopravne uvjete i da čelništvo lige bude neutralno.


No, posljednjih se godina to promijenilo, jer iako se predsjednici ABA lige iz godine u godinu mijenjaju po principu da budu iz druge države, neosporni gazde lige postali su Srbi.
Vidjelo se to pogotovo u sezoni 2014./2015. kada su nakon prethodnog beogradskog finala između Cibone i Cedevite, Srbi odlučili reći “dosta!”.

>> Pogledajte kakvim se poslom bavi košarkaš Hermes Analitice

Pa su uspjeli izlobirati promjenu pravila da se Final Four ne igra na jednu pobjedu, već na tri. Sve kako bi umanjili mogućnost da momčadi poput Cibone, Cedevite ili Olimpije iznenade u jednoj utakmici, i kako bi povećali šanse da trenutačno najbogatija i najjača momčad lige, Crvena zvezda, bude vječni prvak, odnosno svake godine izbori mjesto u Euroligi. I tako smo došli do apsurda da u regionalnoj ligi isti klub, Crvena zvezda, prekjučer dođe do četvrtog naslova u posljednjih pet godina.
A koja je onda korist od svega toga hrvatskim klubovima?

Što od takve lige imaju Zadar, Cibona, Cedevita? Imaju ako se vode onom starom sportskom: “Važno je sudjelovati, a ne pobijediti”.


Naši bi klubovi možda trebali razmisliti o istupanju iz lige čiji su suosnivači, pogotovo što ABA liga nije donijela baš ništa dobro hrvatskoj klupskoj, a posljedično i reprezentativnoj košarci.

Slabije košarkaške sredine poput Osijeka, Slavonskog Broda, Gorice, Sinja i ostalih pate jer je Prva liga Ciboni, Cedeviti i Zadru zbog igranja ABA lige često u drugom planu, a ni Cedevita ni Cibona ništa nisu dobile.

Ako imamo dobru Hrvatsku nogometnu ligu, koja je stvorila svjetske doprvake, zašto ne bismo učinili sve da i Hrvatskoj košarkaškoj ligi vratimo kvalitetu. Druga je opcija da i dalje šutimo i sve više budemo marionete u Teksas (ABA) ligi.

Ključne riječi

Komentara 48

MO
moškov
07:44 24.04.2019.

Hrvati moraju igrati svoju kosarku i sve druge sportove u svojoj drzavi hrvtskoj .....to je put razvoja i dobrih rezultata ...koga zanima utakmica nekad velike cibone u sapcu...boli me stomak povraca mi se od tih utakmica....moramo biti svoji na svom...kako je da je nase je ....

Avatar Balcanicus
Balcanicus
09:28 24.04.2019.

Bolje da Cedevita ode igrati u Osijeku ili Karlovcu, podiže se tako kvaliteta košarke u manjim mjestima. Što imamo ako ide u Beograd ili Podgoricu? Košarka je ubacivanje lopte u koš, a ne natjecanje tko će dalje baciti stolicu iz publike, ili pogoditi igrača u glavu. To natjecanje treba ostaviti Srbima i Crnogorcima.

GV
golub Vaso
07:56 24.04.2019.

Novosel je Srbin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije