Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večeras finale

Hrvati i Srbi za svjetski tron: Učinit ćemo sve za naslov!

Paulo Obradović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
08.08.2015.
u 13:35

Srbi su u vaterpolu frustrirani jer, za razliku od Hrvata, nemaju olimpijsko zlato.

Lani su izrazito dominirali. Osvojili su sva natjecanja (Svjetsku ligu, Europsko prvenstvo i Svjetski kup) i u svim su završnicama bili bolji od Mađara. Riječ je, naravno, o Srbima, posljednjih godina našim najvećim rivalima u vaterpolu.

Grci ih pobijedili u Nišu

Išlo ih je i ide ih. Na Europskom prvenstvu u Budimpešti doživjeli su samo jedan poraz, i to od domaćina, reprezentacije Mađarske, u skupini – 6:8. Nedavno su ih na turniru u Nišu pobijedili i Grci.

Da se malo pohvalimo, i mi smo, također u skupini na EP-u u Budimpešti, odigrali s njima neodlučeno 8:8. No, Srbi su nakon toga u finalu pobijedili Mađare sa 12:7, a hrvatska je vrsta (bez Burića, Boškovića, Obradovića i Buljubašića) zauzela utješno peto mjesto.

Ove godine Srbija je već osvojila Svjetsku ligu pobijedivši u finalu završnog turnira u Bergamu Hrvatsku sa 9:6. Iako su naši igrači na početku poveli sa 4:2 (na poluvremenu) i 5:3 (na početku treće četvrtine), suparnici su uspjeli napraviti preokret.

No u Kazanju večeras u 21 sat (HTV 2) nova je priča. Iako je Srbija, barem prema stanju na kladionicama, favorit. Za pobjedu Srbije tečaj je 1.55 a za pobjedu Hrvatske čak 3.40. Dakle, isplati se igrati na hrvatski sastav.

Objektivno, međutim, te su dvije reprezentacije tu negdje, kako prijašnjih godina tako i ovih dana u Kazanju. Ovisno o raspoloženju i trenutačnoj situaciji. U malobrojnim najavama svjetskog finala (ipak je premalo novinara iz ovih dviju zemalja u Kazanju) akteri ne skrivaju svoje snove i ambicije, ali i biranim riječima govore o suparniku.

– A tko ne poželi otići do kraja kad već stigne do finala. To nam je veliki cilj, ali svjesni smo da protiv sebe imamo iznimno jaku reprezentaciju. Srbijanska vrsta skup je izvrsnih pojedinaca. Iznimno su fizički jaki i sjajni su šuteri. Vjerujem da će to biti kvalitetan finale, a neka pobijedi bolji – kaže hrvatski izbornik Ivica Tucak koji je već jednom bio svjetski prvak, ali s hrvatskom juniorskom reprezentacijom u svom Šibeniku.

A što se seniora tiče, ima svjetsku broncu s prethodnog prvenstva u Barceloni, sada je osigurao srebro. Ne može se reći da ne napreduje. I on i naša reprezentacija koja je u Kazanju pokazala neke nove kvalitete. Nema više oštrih podjela uloga, svi igraju sve ili gotovo sve, polivalentnost naših igrača iskorištena je do maksimuma.

– S Hrvatima nas čeka drukčiji okršaj, puno su bolji od Talijana. Njegujemo isti način igre, jaki smo i jedni i drugi. Ali ostala nam je još jedna prepreka i sve ćemo učiniti da preskočimo i nju – najavio je kapetan reprezentacije Srbije Živko Gocić.

Iskusni sidraš Slobodan Nikić pridodao je:

Sljedeći obračun u Riju

– Finale se igra srcem. Pružit ćemo sve od sebe i probati da ponovno osvojimo naslov svjetskih prvaka (Srbi su to bili 2009. godine – op. a.). Odlično se poznajemo s Hrvatima. Oni su iskusna momčad i olimpijski su pobjednici. Bit će teško! – zaključio je Nikić.

Upravo taj naslov olimpijskih pobjednika ono je što frustrira Srbe u vaterpolu. U ostalim natjecanjima uglavnom su uspješniji od Hrvata, ali olimpijskog zlata u njihovim vitrinama nema pa nema. Eventualna pobjeda u Kazanju samo bi djelomice zaliječila tu ranu, no nelagoda se trajno može izbrisati samo u Riju sljedeće godine. A obje su reprezentacije, i Srbija i Hrvatska, već osigurale nastup na Olimpijskim igrama.

>>Moglo je i bez penala, ali sad smo u prednosti

Komentara 18

BA
balic
13:55 08.08.2015.

Samo hrabro i mudro Brarakude,pokazite da sa pravom nosite taj nadimak a ne sardinice.Ocuvajte vase zlato,pretvorite u novo .

Avatar Srb_IN
Srb_IN
17:19 08.08.2015.

hehehe i viceprvak je nekakav naslov

CH
choco
14:09 08.08.2015.

Slusacemo svi veceras i lagano pevusiti note,boze pravda....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije