Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema više reprezentacije

HRT ostao bez elitnog sporta, ali ne treba na njega bacati drvlje i kamenje

Hrvatska - Grčka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/11
28.11.2017.
u 21:49

– Sudjelovali smo na natječaju s 20% većim iznosom od iznosa ponuđenoga za prošlo Europsko nogometno prvenstvo, no Uefa je odabrala drugoga ponuđača

Utakmice hrvatske nogometne reprezentacije nakon završetka Svjetskog prvenstva u Rusiji više nećemo moći gledati na HRT-u!

Hrvatska radiotelevizija ostala je bez prava prijenosa utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u novoformiranoj Ligi nacija, a neće prenositi ni kvalifikacije za Euro, kao ni završni turnir Europskog prvenstva 2020. godine. A ostala je već sada i bez prava prijenosa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Uefa je javno objavila popis televizijskih kuća s kojima je potpisala ugovore o otkupu prava na emitiranje utakmica spomenutih natjecanja, a HRT-a tamo – nema.

U Hrvatskoj, kao i u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, prava je otkupila komercijalna TV-postaja Sportklub, koju se može pratiti samo putem odabranih kabelskih, satelitskih i IPTV-operatera – dakako, uz pretplatu, koja iznosi od 100 do 400 kuna.

HRT ostao bez elitnog sporta

U prijevodu, to znači da Modrića, Rakitića, Perišića i ostale igrače u hrvatskom dresu više neće moći gledati svi Hrvati, već samo oni koji koriste usluge nekog od 13 kabelskih operatora koji u ponudi imaju programe Sportkluba. A to su Amis, B.net, Bnet, Evo TV, H1 TV, Iskon TV, KDS Čakovec, MAXtv, Metronet, OptiTV, Terrakom, TotalTV HR i Vip TV.

Hrvatska - Grčka
1/15

Prema procjenama, te pakete ima tek 20 posto Hrvata. No taj broj iz godinu u godinu se povećava pa bi do 2020. mogao narasti na 25 posto.

Brojni gledatelji i navijači kockastih jučer su gnjevno reagirali na činjenicu da više neće moći gledati Modrića i društvo na državnoj televiziji. Pogotovo im smeta što je posljednjih godina HRT izgubio i prava na utakmice naše rukometne reprezentacije na velikim natjecanjima, a već nekoliko godina ne prenosi ni utakmice 1. HNL. Također, utakmice Lige prvaka HRT prenosi samo srijedom, dok utorkom nogometnu Ligu prvaka možemo gledati samo na komercijalnom Arenasportu. Proteklih godina izgubio je HTV i utrke svjetskog prvenstva formule 1, a vrlo rijetko prenosio je i teniske Grand Slamove.

Ustvari, od najvećih sportskih natjecanja na HTV-u smo zadnjih četiri-pet godina mogli gledati jedino zimske i ljetne Olimpijske igre.

Tek osam od 27 država

No to je nažalost realnost, naša državna televizija financijski više ne može konkurirati bogatim sportskim kabelskim programima poput Sportkluba i Arenasporta.

– Sudjelovali smo na natječaju s 20% većim iznosom od iznosa ponuđenoga za prošlo Europsko nogometno prvenstvo, no Uefa je odabrala drugoga ponuđača, Sportklub – rekli su nam ljudi s Prisavlja.

Ne treba bacati drvlje i kamenje na HRT jer nisu oni jedina državna televizija koja je ostala bez prava prijenosa utakmica nogometne reprezentacije.

Puno veći i ugledniji BBC izgubio je prava za kvalifikacije za Euro i Ligu nacija (otkupio ih BSkyB), no engleskim gledateljima za utjehu barem ostaje da će Gordog Albiona moći na BBC-u gledati barem na završnici Eura 2020. godine.

Hrvatska - Grčka
1/21

Takva “polovična” raspodjela dogodila se i u Njemačkoj. Utakmice Lige nacija i kvalifikacija za Euro prenosit će RTL, dok će završnicu Eura prenositi državne televizije ARD i ZDF.

No Nijemci su u boljoj situaciji zato što je RTL televizija s nacionalnom koncesijom, koja je besplatno dostupna svim gledateljima, dok će Hrvati morati dodatno plaćati gledanje Sportkluba.

Ustvari, u Europi je sve manje zemalja čije državne televizije prenose baš sve utakmice nogometne reprezentacije. Te su sreće gledatelji u Češkoj, Austriji, Estoniji, Poljskoj, Litvi, Kosovu, Albaniji i Islandu. Znači, samo osam zemalja među 27 koje su dosad s Uefom potpisale televizijska prava za Euro 2020. godine.

U nogometno najjačim zemljama Europe, poput Njemačke, Engleske, Italije, Španjolske i Francuske, prijenosi se uglavnom dijele u omjeru 50-50 između državnih i komercijalnih televizija.

Nažalost, u Hrvatskoj taj omjer više nije ni 50-50, ali to je stvarnost kojoj se hrvatski gledatelji moraju prilagoditi žele li nakon SP-a u Rusiji gledati nogometnu reprezentaciju.

Komentara 80

Avatar Idler 3
Idler 3
21:54 28.11.2017.

Točno, ne treba, jenostavno treba ukinut pretplatu za nekaj kaj nitko više nit ne gleda, a još manje zna čem služi !!!

CR
CrniMax
22:37 28.11.2017.

Glavno da plaćamo svaki mjesec pretplatu HRT-u, pitam se za što... reprize ?

KA
Karloho
23:24 28.11.2017.

Treba bojkotirati pretplatu HRT.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije