Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u HNS-u 22. 12.!

Dalić odveo vatrene na SP, a plaća mu je triput manja od Čačićeve

Zlatko Dalić i Davor Šuker
Foto: HNS
1/8
22.11.2017.
u 08:11

Čini se kako u ovome trenutku aktualnoga šefa Saveza doista možemo proglasiti favoritom utrke za ovu prestižnu funkciju koliko god simpatija u javnosti izazvala Šimićeva inicijativa

Predsjednik HNS-a Davor Šuker ipak je sazvao izbornu Skupštinu saveza za 22. prosinca, što je neočekivan zaokret u odnosu na prošli tjedan i manevar kojim bi se s lakoćom mogao otresti galopirajuće konkurencije.

Naime, Šukera je očito na ovakav potez natjerala pojava ambicioznoga Darija Šimića i njegovih suigrača, inicijative za promjene kojoj bi hrvatska javnost mogla biti najnaklonjenija, pa je Zlatna kopačka brže-bolje krenula u kontranapad, na valu plasmana na Svjetsko prvenstvo i financijskog blagostanja Kuće nogometa.

Zlatko Dalić i Davor Šuker
1/9

Izvršni odbor odmah je jučer dao jednoglasnu potporu Šukerovoj kandidaturi, a prema propisima HNS-a, vrlo lako bi se moglo dogoditi da Davor bude i jedini kandidat za predsjednika.

Naime, novi Statut omogućuje samo dva kandidata za predsjednika HNS-a, kandidat u trenutku izbora mora biti zastupnik u Skupštini HNS-a i može biti samo onaj kojega predloži najmanje devet od 21 županijskog saveza. Dakle, donese li Šuker potpise potpore 13 županijskih saveza, uopće ne bi imao protukandidata na izborima.

Naravno, u takvu akciju može odmah i Dario Šimić, ali ona mora biti munjevito izvedena jer mora potpise predati najkasnije 15 dana prije Skupštine HNS-a, dakle do 7. prosinca.

Daliću ugovor do 2020.

– Na izbore sam spreman. Kandidaturu sam najavio, imam pripremljen program, imam pripremljen tim, imam podršku nogometne i šire javnosti. Ne mogu ni zamisliti da bi ljudi iz nogometa htjeli nastavak dosadašnje politike HNS-a. Hrvatski nogomet zaslužuje novi početak i potpunu depolitizaciju. Samo tako možemo vratiti povjerenje u hrvatski nogomet i krenuti naprijed – kazao je Dario Šimić.

Pitali smo i pravnoga stručnjaka Ivana Brlekovića, nekad dopredsjednika Saveza, kako komentira ovakav potez vodstva Saveza.

– Nisam nimalo iznenađen ovim postupkom. Od početka predizbornih previranja tvrdio sam da će Skupština HNS-a biti sazvana još ove godine. Što više vrijeme odmiče, Dario Šimić bio bi jači, a Šukerova pozicija slabija – kazao nam je Brleković.

Zlatko Dalić i Davor Šuker
1/15

Čini se kako u ovome trenutku aktualnoga šefa Saveza doista možemo proglasiti favoritom utrke za ovu prestižnu funkciju koliko god simpatija u javnosti izazvala Šimićeva inicijativa. Bolje upućeni tvrde kako Davor Šuker u ovom trenutku još uživa i potporu državnoga vrha. Naime, dolazak premijera Andreja Plenkovića na utakmicu protiv Grka u Maksimiru tumači se kao davanje legitimiteta aktualnom vodstvu Saveza.

Izvršni odbor HNS-a bavio se jučer i izbornikom A vrste. Iako Zlatko Dalić, pokraj nenaklonjenoga mu Mamića, nikako ne može biti spokojan na klupi hrvatske nogometne reprezentacije. Izborniku je na sjednici IO-a barem omogućena sigurnost u obliku ugovora do 31. srpnja 2020. godine.

Tako je HNS napokon Daliću dao status kakav zaslužuje izbornik koji je briljantno odradio završnicu kvalifikacija za SP, pritom je Šuker ispunio i želje reprezentativaca koji su zapljeskali Zlatkovu izborničkom stvaralaštvu. Dalićev ugovor verificiran je jučer na sjednici Izvršnoga odbora HNS-a.

Izbornikova skromnost

Nogometni savez, međutim, nije ravnopravno u financijskom smislu tretirao Dalića i njegova prethodnika Antu Čačića. Tako će primanja Zlatka Dalića na čelu A reprezentacije, bez nagrade za plasman na SP, iznositi 300.000 kuna mjesečno bruto ili, prevedeno, 20.000 eura neto, što je iznos s kojim je i Čačić počeo izbornički mandat, a potom dobio trostruko veću povišicu.

Dakle, Dalić godišnje u HNS-u zarađuje oko 250.000 eura, što je iznos koji dočarava svu Šukerovu štedljivost, ali istodobno i izbornikovu skromnost. Livnjak se nije pred zemljaka Šukera postavio megalomanski i ultimativno, svjestan kako će plodove izborničke funkcije ubirati tek za koju godinu.

Za trenera nema bolje odskočne daske od hrvatske nogometne reprezentacije, sudionika Svjetskog prvenstva. Sama činjenica da je upravo on ostvario taj rezultat već podiže Dalićevu tržišnu vrijednost...

Produljen je ugovor i s izbornikom mlade reprezentacije Nenadom Gračanom do 30. lipnja 2019. godine. Usput, Hrvatski nogometni savez i Zagrebačka pivovara potpisali su ugovor o sponzorstvu kojim nastavljaju tradiciju partnerstva dugu 19 godina. Promoviran je i strip na engleskom jeziku ‘Golden boot’ posvećen igračkoj karijeri Davora Šukera. Nadahnuće je, kaže autor stripa, kao dječak crpio čitajući Nippera... 

Zlatko Dalić i Davor Šuker
1/10

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije