Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otputovao u Dansku

Hrgović o subotnjem suparniku: Njemu je to meč života, treba biti oprezan

Filip Hrgović i Eric Molina
Foto: Press Association/Pixsell
1/4
25.09.2020.
u 08:44

- Čovjek nije svjetska klasa, ali je visok 190 centimetara, ima stotinjak kilograma - ističe naš boksač

S vjernim pratiteljem, prijateljem i pomoćnim trenerom Yousefom Hasanom Jukijem, najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović otputovao je u danski grad Struer. A ondje ga u subotu, nakon stanke od deset mjeseci, čeka 11. profesionalna borba.

Više se ne uzrujavam

Opet se dogodilo da je dogovoreni suparnik odustao. Čeh Ondrej Pala (33 pobjede, 5 poraza) poslao je ispričnicu, a na borbu s hrvatskim teškašem pristao je malo poznati 39-godišnji Gruzijac pod grčkom zastavom Alexandre Kartozia koji je profesionalac postao tek s 33 godine, a ima osam pobjeda i jedan poraz.

– Više se ne uzrujavam kada mi u posljednji tren promijene suparnika, to mi je već postalo normalno. Zanimljivo je da mi je Juki dan prije treninga rekao da ima osjećaj da će doći do promjene suparnika. I nakon što smo završili trening, zove moj promotor Sauerland i kaže da se to i dogodilo.

Zna li se zašto je Pala odustao?

– Ne znam, nisu mi dali nikakav konkretan odgovor. No, bolje je da se s bilo kim borim nego da borbe nema jer mi je bitno da prekinem ovu dugu stanku.

Je li Filip uspio pronaći kakav videomaterijal o svom sljedećem suparniku?

– Postoji nekoliko videozapisa na internetu. Nije borac moga ranga, ali je očito hrabar čim je u tjednu borbe pristao boriti se. Čeh je bio ozbiljniji protivnik, a ovo nije borac za neke velike analize, ali će mi dobro doći da se vratim u ritam borbi.

Filip je i dalje u ritmu mečeva u kojima je favorit, a u ovoj je borbi apsolutni favorit.

– To je dio moga posla. Zasad idu mečevi u kojima sam favorit, no bit će i mečeva u kojima ću biti izazivač. Sve je to dio puta da postanem najbolji. Inače, to nisu zahvalni mečevi jer sve što takav protivnik napravi veličat će se deseterostruko, a ja nemam pravo na pogrešku. Njemu je to meč života, a meni samo još jedan koji moram odraditi.

Na tu temu, Željko Mavrović voli ispričati situaciju iz borbe s mađarskim autsajderom Lajosem Erosom koji ga je, u obrani europskog naslova, pogodio jače i od Lennoxa Lewisa.

– Moram biti ozbiljan, u ovom sportu ne smije biti opuštanja. Čovjek nije svjetska klasa, ali je visok 190 centimetara, ima stotinjak kilograma i treba biti oprezan jer on nema što izgubiti, a ja mogu izgubiti jako puno. Prvi put otkako surađuju, Hrgović se za borbu pripremao bez kubanskog trenera Pedra Diaza.

– Cijele pripreme odradili smo bez Pedra. Neće ga biti ni u Danskoj zbog alarmantne situacije s koronavirusom u SAD-u. No, uz mene su stalno bili Juki i moj kondicijski trener Igor Čordaš.

Slijedi borba s Bookerom

Nakon Kartozije, već za mjesec dana Hrgovića u SAD-u čeka puno teži okršaj s Amerikancem Rydellom Bookerom koji ima 26 pobjeda i tri poraza.

– To je meč koji se trebao održati ovaj vikend, no ta je priredba odgođena za mjesec dana i sva sreća da je Sauerland imao priredbu ovaj vikend pa da iskoristim i taj termin. Inače, Booker je borac koji se borio za svjetski naslov, ali davno, no kako je živio buran život – završio je u zatvoru.

Vratio se nakon puno godina i sada traži svoje mjesto pod suncem. Svojedobno mi je bio sparing-partner u Miamiju, tehnički je to dosta dobar borac, no ima 39 godina i nije u životnoj formi, a meni će dobro doći za takozvano podešavanje za borbe koje mi slijede. A plan mi je da, nakon toga, do kraja godine imam još jednu borbu.

Takav ritam – tri borbe u četiri mjeseca – zacijelo ne bi izdržao i iduće godine.

– Važno mi je sada da se penjem na rang-listi jer nitko od konkurencije ne boksa, a kada dođu puno opasniji protivnici onda bi mi odgovaralo da imam mečeve svaka tri-četiri mjeseca.

Kako na to što nije bilo vremena za taktičku pripremu za novog protivnika gleda čovjek koji je trenerski proveo ove pripreme?

- Taktiku smo pripremili za Palu, a onda je došla promjena. S obzirom na to da su iz njegova stožera dali više objašnjenja, Čeh se vjerojatno uplašio. Znate kako je, kada dođe tjedan borbe, boksačima se svašta vrzma po glavi - kazuje trener Youser Hasan i dodaje:

- Taktiku smo za ovu borbu morali pripremati više usmeno. Srećom, Hrga je svestran borac, a time i prilagodljiv. Može boksati napadački, ali i defenzivno pa ćemo prvu rundu ispitati protivnika da vidimo što može. Osim toga, pripremajući se za borbu Hrga je sparirao s borcima od kojih su neki i bolji od ovog novog protivnika. No, bez obzira na to mi u ovu borbu ulazimo kao da se idemo boriti s prvakom svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije