Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA TOKIO

Udarac za reprezentaciju: Bogdanović i Šarić neće igrati za Hrvatsku?!

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/7
25.09.2020.
u 08:16

Hrvatska bi splitske kvalifikacije za Olimpijske igre mogla igrati bez dvojice svojih najboljih košarkaša – Bojana Bogdanovića Babe i Darija Šarića Šišija – ali i svih onih koji bi tog časa imali NBA obveza.

Ako je suditi po izjavama šefa NBA lige Adama Silvera, Hrvatska bi splitske kvalifikacije za Olimpijske igre mogla igrati bez dvojice svojih najboljih košarkaša – Bojana Bogdanovića Babe i Darija Šarića Šišija – ali i svih onih koji bi tog časa imali NBA obveza.

Svi bi bili u problemima

Govoreći o planovima za sljedeću NBA sezonu “commissioner” Adam Silver kazao je da bi ona trebala početi iza Nove godine, što bi predstavljalo pomicanje kalendara za više od dva mjeseca. A to pak znači da osnovni dio NBA sezone ne bi završio u drugoj polovici travnja nego krajem lipnja. A baš u to vrijeme (29. lipnja) počinju kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju pa ta vijest baš i nije dobro sjela izborniku Veljku Mršiću:

– Ne treba biti veliki stručnjak pa zaključiti što bi to za nas značilo, ali i za Srbiju, Sloveniju, Grčku, Litvu, Kanadu, Njemačku, Brazil...

I doista, to bi značilo da Slovenci na turniru u Litvi ne bi mogli računati na Dončića, a domaćini turnira na Valanciunasa. Srbi bi ostali bez ponajboljeg NBA centra Jokića te Bogdanovića i Bjelice, a Grci bez najkorisnijeg NBA igrača (MVP) Antetokounmpa, Kanađani bez spektakularnog Murraya i niza drugih NBA igrača. No svima njima, pa tako i mnogim nespomenutim internacionalcima, ta ideja se ne sviđa, kazuje nam Mršić:

– U NBA ligi igra više od 100 internacionalaca i to je nešto manje od jedne četvrtine. Znam iz prve ruke da su tijekom ovog balona u Orlandu NBA internacionalci imali sastanak i izrazili želju da nastupe za svoje reprezentacije pa se nadam da će i to biti uvaženo kada se bude odlučivalo o kalendaru sljedeće NBA sezone. Osim toga, jedna američka televizija ima jako skup ugovor za prava prijenosa Olimpijskih igara i njima je u interesu da reprezentacija SAD-a u Tokiju nastupa u najboljem sastavu.

Po ovome što govori Mršić, očito je da ta Silverova ideja o još jedom doigravanju preko ljeta neće proći bez otpora. Uostalom, u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu postoji i mogućnost da u listopadu bude proglašen “lockdown”, obustava aktivnosti koja bi mogla potrajati sve dok se obje strane ne dogovore oko uvjeta kolektivnog ugovora. A i bez toga, NBA igrači bi u studenom trebali biti slobodni, a to je vrijeme kada će se igrati utakmice treće runde kvalifikacija za Eurobasket 2022.

– Ja se nadam da ćemo tada moći računati na naše NBA igrače koji tada možda neće biti u nekoj igračkoj formi, no nekolicina njih značila bi nam puno. Recimo, ako Bogdanović tada još ne bude oporavljen od operacije šake, bilo bi sjajno kada bismo se mogli osloniti na Šarića i Zubca – kaže Mršić koji u tom “prozoru” ne bi mogao računati na povratnike iz NBA lige Žižića i Bendera.

Mršića čeka derbi

Naime, oni kao igrači euroligaša Makabija zacijelo ne bi bili pušteni od svog kluba da propuste euroligaške utakmice zbog reprezentacije, ali bi oni zato izborniku bili na raspolaganju početkom srpnja sljedeće godine, u vrijeme olimpijskih kvalifikacija. Dakako, to bi vrijedilo i za Bendera, kao i za Žižića, ako bi on u Makabiju ostao cijelu sezonu, a ne samo zasad dogovorena tri mjeseca, što govori da se nada povratku u NBA ligu.

– Žižić i Bender jako su talentirani mladi igrači koji imaju dosta prostora za napredak i kojima treba što više utakmica. I u tom smislu sigurno će im dobro doći da se prilagođavaju europskoj košarci i da uđu u takve sustave u kojima se, u većoj mjeri nego u NBA ligi, njeguje kolektivna košarka. A NBA klubovi za koje su oni igrali bili su primjer individualizacije igre – zaključio je hrvatski izbornik Mršić kojeg s njegovim Zadrom u petak očekuje veliki derbi s Cibonom, momčadi s nizom reprezentativaca. 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
15:47 26.09.2020.

Dva Srbina nece igrati za repku!? Pa sta onda, ima Hercegovaca koji hoce...

DM
drazen.muhvic
11:32 25.09.2020.

Protiv Poljske su igrali i Babo i Šiši i Zubac i Žižić (+ Simon), pa nas pregazili... Tako da nisu oni nikakva prevaga (ako igraju preko one stvari).

IT
I-To
10:04 25.09.2020.

Hvala za dosadašnju igru Hrvatska gĺavu hore kad izgleda najlošije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije