Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesigurna klupa

Hoće li se ovaj trend nastaviti u Prvoj HNL? Trenutačno je ispod prosjeka

28.02.2020.
u 20:30

Burić je s klupe bijelih odletio dok je držao drugo mjesto u Hrvatskoj ligi, a Jakirović je ove sezone Goricu doveo do četvrtfinala Kupa te je čvrsto usidrio u sredini ljestvice

Hrvatska nogometna liga još uvijek nije dosegnula prosjek od 12,5 trenerskih promjena u sezoni, i čini se da bi tako moglo i ostati, s obzirom na to da sva desetorica prvoligaških stručnjaka u ovom trenutku poprilično čvrsto drže svoje pozicije.

Naše je domaće natjecanje ove sezone progutalo devetoricu trenera, s tim da je samo jedan od njih, Igor Bišćan iz Rijeke, otišao svojom voljom, nakon što je dobio ponudu za vođenje mlade reprezentacije.

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

1/17

Dakle, s klupe su tijekom sezone odletjeli Siniša Oreščanin i Damir Burić iz Hajduka, Dino Skender iz Osijeka, Ivica Sertić iz Slavena Belupa, Borimir Perković i Luka Bonačić iz Varaždina, Samir Toplak iz Intera, a kao posljednja žrtva pao je Sergej Jakirović u Gorici.

Bizarna smjena u Gorici

Upravo je ta posljednja smjena, uz onu Burićevu u Hajduku, svakako bila najbizarnija. Naime, Burić je s klupe bijelih odletio dok je držao drugo mjesto u Hrvatskoj ligi, a Jakirović je ove sezone Goricu doveo do četvrtfinala Kupa te je čvrsto usidrio u sredini ljestvice.

I sada jednoga od najvećih hrvatskih trenerskih talenata na klupi Gorice zamjenjuje anonimni trener iz jednoga nogometnoga Liliputanca – Litve.

Osim Hajduka, najveći gutač trenera u Hrvatskoj ligi ove sezone je Varaždin, što se također može svrstati u anomalije. Ako je kontinuitet struke jedna od osnovnih nogometnih zakonitosti, onda nije nimalo čudno što Varaždinci čuče na posljednjem mjestu Hrvatske lige.

Prva nelogičnost dogodila se već na startu sezone kada je Varaždince preuzeo Borimir Perković, trener koji je sa Šibenikom upravo od Varaždinca izgubio kvalifikacije za plasman u Prvu HNL.

Potom je u listopadu odletio i Perković, iako je prethodno ostvario najsenzacionalniji rezultat ove sezone u Prvoj HNL, pobjedu nad Dinamom. Nakon Perkovića, nakon samo 11 utakmica na klupi, varaždinska metla pomela je i iskusnoga Luku Bonačića.

Klimava nada u prvoligaški ostanak sada je u rukama domaćeg stručnjaka Samira Toplaka, jedinoga hrvatskog trenera koji je u istoj sezoni vodio dva prvoligaška kluba, Inter i Varaždin.

Osim, Samira Toplaka, svojevrsna posebnost Hrvatske lige svakako je i najmlađi stručnjak, 32-godišnji trener Istre 1961 Ivan Prelec. Uz njega, još dvojica trenera vode prvoligaške klubove od početka sezone: Nenad Bjelica u Dinamu i Goran Tomić u Lokomotivi.

Tako, primjerice, Bjelica, nakon Zorana Mamića, ove sezone postaje tek drugi Dinamov trener u povijesti koji osvaja treći naslov prvaka zaredom, te drugi koji bi trebao izdržati cijele dvije sezone na klupi plavih. Naravno, pod uvjetom da se u Međugorju iznenada ne ukaže neka nova vizija stručnoga stožera plavih.

Također, za svaku pohvalu je i kontinuitet koji direktor Božidar Šikić omogućuje treneru Lokomotive Goranu Tomiću. Taj šibenski stručnjak ima 82 nastupa na klupi lokosa (rekorder Ivković čak 148), ali niti jednom nije izveo Zagrepčane na europsku scenu, osvojivši peto, odnosno šesto mjesto.

U ovom trenutku Lokomotiva je petoplasirana i još uvijek je u igri za Europu. No, bez obzira na ishod sezone, Tomić je dugoročno rješenje za klupu Lokomotive.

Najviše profitirao Zekić

Hrvatska liga proteklih je godina bila poligon i za promociju mladih trenera, pa su šansu, čak i u najvećim klubovima, dobivali, primjerice, Željko Kopić i Siniša Oreščanin u Hajduku, Mario Cvitanović u Dinamu ili Dino Skender u Osijeku.

Sva četvorica danas su bez angažmana, kao i primjerice Igor Cvitanović, koji je u prošloj sezoni spasio Istru 1961 od ispadanja. Pa zatim spomenuti Ivković, Vulić, Kranjčar, Scoria, Karačić, Lokica, Jurčević, Perković, Raić-Sudar...

Od svih trenera koji su posljednjih godina proživjeli traumatične smjena najviše je profitirao 45-godišnji Zoran Zekić, koji je krajem prošle godine s moldavskim Sheriffom osvojio dvostruku krunu (nakon što je to s istim klubom isto ostvario i 2015. godine).

>>>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije