Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST KLUBOVA

'Pokušali smo razgovarati, Srbi i Slovenci su došli, ali Hrvati nisu'

Cedevita - Cibona
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
16.03.2018.
u 07:17

Želja je Cibone, Cedevite i Zadra, pa i drugoligaša Splita, da budu oslobođeni igranja u prvom dijelu prvenstva Hrvatske

Odlukom Skupštine ABA lige došlo je do novog udaljavanja između hrvatskih klubova koji igraju u regionalnoj ABA ligi i Hrvatskog košarkaškog saveza. Zapravo, ABA liga napravila je dodatni korak prema svome zatvaranju jer se više neće u nacionalnim prvenstvima odlučivati o tome tko će igrati u tome regionalnom natjecanju, već će se nastup u njemu moći izboriti isključivo u 2. ABA ligi.

- Nije to udaljavanje ni zatvaranje, nego samo prilagodba situaciji. Na prijašnjim skupštinama zadali smo si zadaću da ćemo pokušati naći zajednički jezik s nacionalnim savezima, no kako nismo uspjeli, morali smo naći rješenje. Doduše, ostavili smo otvoren jedan prozor ako ipak dođe do dogovora Uleba i Fibe – kazao je Cedevitin predsjednik i član Skupštine Mladen Veber kojeg smo pitali i zašto nije nikad došlo do dogovora s HKS-om.

A želja je Cibone, Cedevite i Zadra, pa i drugoligaša Splita, da budu oslobođeni igranja u prvom dijelu prvenstva Hrvatske, što najviše želi upravo Cedevita jer naš najjači klub i jedini predstavnik u Europi mora igrati u tri natjecanja istodobno, pa njegov čelnik ističe:

– U više navrata pokušavali smo razgovarati, bilo je i inicijativa da se nađemo, pa su srpski i slovenski savez došli, ali hrvatski nije. To što igramo u tri natjecanja istodobno, slabi nas u svakom od njih i oni su toga svjesni, no jedno je što mi neformalno razgovaramo između sebe, a drugo konkretan sastanak. Čini mi se kao da je nekim ljudima glava u pijesku i kao da čekaju da će se nešto samo riješiti, a neće. I zato smo mi klubovi kao vlasnici regionalne lige morali neke stvari definirati. A dogovorili smo pravila do 2024. godine, a to znači da će se igrati prva liga s 12 klubova i da će se u nju ulaziti tako da će prvak druge lige izboriti to pravo izravno, a drugoplasirani imat će priliku eliminirati pretposljednjeg iz prve lige. Nakon što je to tako postavljeno dugoročno, sada će najvažniji biti rad menadžmenta lige odnosno direktora Krešimira Novosela i sportskog direktora Žarka Čabarkape.

Jedanaesta je ove sezone bila Cibona, najlošiji je to rezultat tog nekad velikog kluba u tom regionalnom natjecanju. No, direktor kluba i dopredsjednik ABA lige Domagoj Čavlović opovrgnuo je da je Cibona bila protiv kvalifikacijskih utakmica za popunu prve lige radi vlastite nesigurnosti.

– Naša je ideja bila da liga ima 14 klubova i da dva ispadaju, a dva ulaze. Kada liga ima 12 klubova, malo je to klubova da bi ispadala dva. S obzirom na to da znamo na kako financijski trusnom području živimo, takvo što može promijeniti krvnu sliku lige, a ta liga bez nekih klubova gubi smisao. Bez obzira na to što smo ove sezone pretposljednji, bolje je za imidž lige da u njoj igra jedanaesta Cibona nego neki puno manje poznat klub sa sedmog mjesta – kazao je direktor Cibone Domagoj Čavlović.

Kad smo već kod Cibonina 11. mjesta, a klubu nije pomogao ni najkorisniji igrač lige Luka Žorić, Čavlović se i na to osvrnuo:

– To je domet prilično ispod naših igračkih kvaliteta, baš kao što smo 2014. osvojili isto natjecanje s momčadi koja je igrala debelo iznad svojih mogućnosti. Da je kojim slučajem ovaj sustav ispadanja iz lige bio već ove godine, naši bi igrači ozbiljnije shvatili neke utakmice, a ovako im ništa nije značilo jesmo li šesti ili jedanaesti.

Osim davljenika, posljednjeplasiranog skopskog MZT-a, Cibona je bila jedini klub koji je tražio proširenje lige na 14 klubova, no čak je 10 klubova bilo protiv.

– S obzirom na ionako pretrpani kalendar natjecanja, bilo bi to previše utakmica. Osim toga, dobro je da postoji mogućnost da dva kluba uđu jer ove je godine ABA liga zarana postala dosadna jer se znalo da je MZT posljednji pa više nije bilo natjecateljske draži u srednjem i donjem domu – kazao je Veber dodavši:

– Sada moramo s HKS-om vidjeti mogu li se barem međusobne utakmice hrvatskih klubova u ABA ligi priznati pa da ne igramo te utakmice u ligaškom dijelu prvenstva Hrvatske. 

Komentara 4

Avatar links
links
08:00 16.03.2018.

kakva sramota za jednu Cibonu!! biti 11 u ovakvoj ligi iza neke Mege,Lovćena, FMP-a... i onda ovaj priča o imidžu Cibone kojem on kao banditićeva pudlica sigurno puno pridonosi... kaže igrači bi ozbiljnije shvatili neke tekme..a to znači da oni igranje za Cibonu shvaćaju neozbiljno?? ipak su to igračine, Bošnjak, Ćorić,Bilonovac... pa ovaj visoki englez što je došao...komedija!!! sve teški španeri, ...sramite se, samo još ostavite ovog vrsnog trenera koji nas je skoro izbacio iz lige...

Avatar rubinet
rubinet
16:38 16.03.2018.

treba ukinut ABA ligu jer ona postaje srpska pr.ćija kao što je bila i liga u propaloj državi

DI
Direkt
08:57 16.03.2018.

A šta bi mi već da pokvarimo nešto. Treba omogućiti igračima što više mečeva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije