Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanko Poklepović

Hajdukova vizija je loša, trebaju nam treneri 
iz naše trave

Stanko Poklepović
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
17.06.2017.
u 07:57

– Hajduk kreće prema boljem. Grubo izgleda ta bodovna razlika na ljestvici, to nam se ne smije dogoditi. Ali iskreno, nema ni Dinamo igru.

Još su rijetki ostali za koje možemo kazati da su institucije. Jedna od njih je Stanko Poklepović (79). U Hajdukovoj povijesti bilo je puno velikana. Legendarni Špaco jedan je od onih koji drži do tih stvari, istinska institucija.

Teško da ćete naći tako simpatičnog lika u gardi onih iskusnih vukova. Dobri duh. Nasmijao se. Samo da se priča o Hajduku. Poklepoviću je to najvažnije. Krenuli smo od netom završene sezone HNL-a.

– Započelo je novo vrijeme, čini mi se. Hajduk s ovim trenerom ima potencijal. Prethodni trener nije bio dobro pogođen. S ovim se nešto događa, no igra nije na razini. Hajdukov trener mora slijediti europski kriterij igre. Ma, kad me već pitate, sve mi je u Hrvatskoj vrlo loše. Nema određenosti ni uređenosti, to je sve mrvljenje... Sljedeće sezone očekujem bolji Hajduk – počeo je Poklepović.

Zadnjih tjedana javila se nekolicina splitskih nogometnih autoriteta koji nisu zadovoljni trećim mjestom, ‘stotinu’ bodova iza Rijeke i Dinama... Što Poklepović kaže?

– Sigurno je da Hajduk uvijek mora biti u borbi za prvo mjesto. Iako, treće mjesto ipak je dovoljno dobro. S tim se mjestom boriš za Europu. Hajduk se svake godine mora boriti za Europu. Jer, u ovom tržišnom nogometu, tržišnoj igri, igrači se prodaju s 15 ili 17 godina, a to je ubojstvo. Nema novca i zato Hajduk treba napraviti plansku reprodukciju igrača. Jer, uvijek će potencijal doći do prve momčadi, a onda ga se proda nakon dvije-tri godine. Međutim, igrače treba znati eksploatirati. A to je na stožerima i upravi da naprave programe i da to odrađuju. Hajduk mora napraviti igrače, igru i rezultat.

Njegove opaske su dobronamjerne, a iz Špace progovara iskrenost.

Nismo sada klub za Europu

– Hajduk kreće prema boljem. Grubo izgleda ta bodovna razlika na ljestvici, to nam se ne smije dogoditi. Ali iskreno, nema ni Dinamo igru. Mi moramo poći u Europu, a nismo se zreli suprotstaviti takvoj razini igre. Rijeka je napravila sjajan rezultat. A sve to je zbog standardnosti momčadi i zrelosti trenera. Pričekat ćemo da se pojavi još koji klub i da se generalno situacija popravi.

Potpuno logično, Poklepović ključ svega vidi u stvaranju igrača.

– Nedostaje vježba koja je izvučena iz igre. Naši treneri nisu u stanju napraviti situacijski trening iz igre koji stvara automatizme. Kada imate tehniku, pojavljuju se nova svojstva koja trener mora ugraditi u mlade igrače. Koja su to svojstva? Stalna pokretljivost u optimalnom položaju prema fokusu igre, preformacija, tranzicija. To je najvažniji moment u igri. Dubinskom igrom prepoloviti protivnika. Zatim korekcija koja se mora ugraditi natrag i naprijed tijekom igre. Koncentracija prema fokusu igre koja je isto važna, vratiti se iza lopte...

Analitika u malom prstu. Ali, gospon Špaco, koliko ovi u Hajduku razumiju vašu retoriku? Zastao je na trenutak...

Nogomet je znanost

– Hajduk se promijenio. Hajduk više nije Hajduk. Teško mi je to reći. Hajduk je izgubio dušu, ne govorim o atmosferi, ona je krasna. Ali tamo se dogodila promjena. Gdje su ona vremena prije 30-40 godina kada su se svi ponašali jednako. Hajduk ima priliku stvarati igračke vrijednosti, ali ne zna ih do kraja dovršiti u selekciji. Pogledajte samo pogreške koje su napravljene s Pašalićem, Andrijaševićem... Tu je važno upravljanje. Klubom i u igri. Svaki pojedinac mora upravljati. Jer, nogomet je danas znanost. To moraju shvatiti ako žele doseći europski kriterij. Hajduk je izgubio kontinuitet u svojoj školi. Došli su neki novi ljudi koje ja i ne poznajem. Mi moramo stvarati svoje trenere. Iz naše trave. Pa sjetite se samo svih tih velikana poput Kaliterne, Luštice, Mladinića, Ivića, Krešića, Nadoveze, Gudelja, Bilića, Štimca... To su sve šampionski treneri.

Jasna je Špacina premisa: nema velikog Hajduka bez domaćeg trenera.

– Nijedan stranac u Hajduku nije uzeo trofej. I onda ovi dovedu Španjolca. Sve trofeje uzeli su treneri iz našeg dvorišta. Ali to je taj tržišni nogomet. To su nove zakonitosti. No mi se moramo brzo adaptirati i stvarati nove vrijednosti. Mora postojati jasna strategija i ciljano se provoditi do prve momčadi. Ali to je zahtjevan posao, znanstvena razina. Nije to ono: ajmo sad na dvije branke. Mora postojati kontinuitet. Ciljano raditi tehniku i taktiku. Naši treneri nemaju uzore. Ja sam imao uzor u Kaliterni, Bići Mladiniću, Iviću... Sjedili smo jedan pokraj drugoga. Kaliterna je najveći svih vremena. Vrsni trener u svom vremenu, a njegove vizije od prije 60 godina vrijede i danas. Kod nas se mijenjaju treneri. Jedan ima jednu, drugi drugu sliku i viziju. Poseže se za trenerima izvana. Govore o kontinuitetu, a dovedu trenera koji nema dušu Hajduka. Daleko je to od prave stvari. Mi smo imali prave trenere... To je ‘bit lud’. Ali tako tržište traži. Ja u to neću ulaziti jer je šporko i korumpirano – iskren je Poklepović.

Ističe priču s Rujevice.

– Rijeka je pravi primjer. Dođe Matjaž Kek i standardnošću i radom osvoji dva trofeja – kaže Poklepović.

I sada je u fokusu nova mlada skupina trenera iz Hajdukova bazena. Slaven Bilić, Ivan Jurić, Igor Tudor, Ivan Leko, Dejan Računica, Igor Štimac...

– Imamo mi jako puno šampionskih trenera. Ali što ćete kada dođe novo rukovodstvo koje ne prepoznaje događaje. Mi smo uvijek proizvodili trenere i igrače. Takvi treneri bili bi i jeftiniji. Napravili bi bolji posao. Pogledajte Bilića. Čuda radi u Engleskoj. On je pametan trener. Nije bio lucidan kao Boban ili Prosinečki, ali je svojom inteligencijom i djelovanjem u Hajduku stvorio autoritet trenera.

Opet se vratio na rad u omladinskoj školi.

– Hajduk ima potencijal. No nama je potrebna planska reprodukcija. Moramo imati sve igrače u fokusu i na popisu. Da se zna kada i kako će neki igrač doći i otići. Samo stručnošću može se doći do novca neophodnog za egzistenciju kluba. Ali treba znati prodavati. Najprije proizvesti igru, pa rezultat, odnosno igrača kojeg će klub prodati. Ja u mlađim kategorijama ne vidim nijednog trenera koji je izašao iz naše trave. Nije to dobro. Vizija je loša. Hajduk će se izgubiti. Iako, takva povijest i tradicija ne može nestati – zaključio je Špaco.

Komentara 5

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
10:21 17.06.2017.

Ne znam o čemu on govori, ali Hajduku ide odlično

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
09:31 17.06.2017.

Dođi ti Špaco u Dinamo da bar jednom u životu osvojiš neki trofej !!

DU
Deleted user
13:41 17.06.2017.

Ako ovako dobro Hajduk nastavi raditi uvijek će imati snage da se ravnopravno bori za treće mjesto hnl-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije