Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELJKO MRŠIĆ

Govore nam da ovako dobru Hrvatsku već dugo nisu vidjeli

31.07.2019.
u 14:25

– Prvi sam put ovo ljeto vodio jednu utakmicu tako da je svakako dobijemo pa sam se oslonio na rotaciju od devet igrača, a dosad smo u svakoj utakmici koristili minimalno 11 – naglasio je Mršić

Hrvatski košarkaši nedavno su se iz Kine vratili sa skalpom i plijenom. Izabranici Veljka Mršića skinuli su skalp domaćinu Svjetskog prvenstva, osvojili turnir, a time i glavnu nagradu koja je iznosila 30.000 USD.

– Svota koju smo zaradili još je i veća i takva je da smo zaradom u Kini pokrili troškove cijelog reprezentativnog ljeta – kazao je izbornik.

A u njegovu glasu tada se osjećao umor, a kako i ne bi kada ga je tresla “jet lag” groznica. Jer, samo četiri dana nakon što se vratio s lasvegaških minus devet sati, otišao je na kineskih plus šest.

I kada se skoro naviknuo na novu vremensku razliku, uslijedio je naporan put u Hrvatsku. Već 7. kolovoza krenut će ponovno put Kine u svojstvu supervizora.

– Već 3. kolovoza slijedi nam novo okupljanje za drugi turnir u Kini, ovaj put u Šangaju u konkurenciji sudionika SP-a Kine, Angole i Portorika. Tu će selekciju voditi izbornik U-20 selekcije Damir Rajković, a činit će je kombinacija igrača iz lanjske i ovoljetne U-20 selekcije.

Kinezi nisu mogli vjerovati

Nakon uvjerljive pobjede nad Kinom u finalu Stanković Cupa mnogi su se zapitali u kakvom je to sastavu igrao domaćin kada ga je tako lako pobijedila reprezentacija koja neće ni biti na SP-u.

– Šteta što nas neće biti tamo, to je bila jedna prilika koju nismo iskoristili. Inače, iz momčadi koja će nastupiti na SP-u Kinezima je nedostajao samo jedan igrač. Obranu smo odigrali odlično. Kinezi su prvo poluvrijeme šutirali trice 1-19, no od tih 19 šuteva barem 15 je bilo preko ruke, odnosno na isteku napada, a za dvicu su imali tek 12 šuteva.

Nakon poraza od nas imali su sastanke do tri ujutro, a već u devet bili su u teretani. Bili su utučeni što su izgubili od B selekcije reprezentacije koje neće ni biti na SP-u, a njihovi klubovi, u kojima igraju po dva stranca, u prosjeku imaju proračun od 15 milijuna USD.

Rezultat protiv Kineza počeo je rasti ulaskom Rogića u igru.

– Roko je u finalu turnira odigrao najbolju ovoljetnu utakmicu, rekao bih da je to bilo profesorski, s kontrolom ritma, šuterski jako dobro. U svojih 28 minuta možda je samo u 2-3 situacije odigrao tako da si mogao reći da je mogao bolje.

Je li Cibona pogriješila što ga nije zadržala za plaću 5000 eura godišnje veću u odnosu na ono što mu je klub nudio? I je li se Roko zaletio odlaskom u češku ligu?

– Cibona je ostala bez jednog jako dobrog igrača, a za njega odlazak u Češku nije loša odluka jer je došao u njihov najjači klub koji igra VTB ligu i Fibinu Ligu prvaka, a on će s dvojicom Amerikanaca dijeliti 80 minuta na poziciji razigravača i beka šutera.

Iako je i odlazak u Kinu bio školska turneja, Mršiću je očito bilo jako važno osvojiti turnir.

– Prvi sam put ovo ljeto vodio jednu utakmicu tako da je svakako dobijemo pa sam se oslonio na rotaciju od devet igrača, a dosad smo u svakoj utakmici koristili minimalno 11. Zbog toga se i dogodilo da u finalu nisam koristio jednog Uljarevića jer se on fizički mora dignuti. Inače, u kreaciji on ima golemi potencijal, možda i najveći od svih suigrača, samo treba svoje tijelo dovesti na višu razinu.

Je li osvojiti turnir bilo bitno zbog nagrade za prvo mjesto ili zbog stvaranja pobjedničke atmosfere u reprezentaciji koja je prošle dvije godine odveć gubila?

– Više je to bilo zbog ovih momaka. Novac je ionako posljedica nečeg što radiš dobro.

Mršić ističe da su SAD i Kina školske turneje. Koliko je ovo ljeto dobio kandidata za kvalifikacije za Eurobasket?

– Za skupinu od 15 imena kroz ovo smo dobili sigurnih 7-8 igrača. U startu sam očekivao da dobijemo 3-4, no neki su me ugodno iznenadili. A i mi smo kao reprezentacija iznenadili neke suce s ovih prostora koji su nam kazali da ovakvu Hrvatsku nisu dugo vidjeli i da bismo, s ovakvom igrom, kvalifikacije za SP prošli bez problema. U ovim kvalifikacijama nećemo ići previše u širinu, već ćemo se odlučiti za 15-ak igrača i iza njih ćemo stati, nakon nekog eventualnog poraza nećemo sve mijenjati.

I veteran Ukić dolazi u obzir

Izbornik tu misli i na svakog iskusnog igrača koji mu može pomoći baš kao što je to Roko Ukić.

– To je iskusan igrač i, ako ga zdravlje posluži, on bi tu trebao biti. Daj Bože da se i netko od ostalih naših mlađih razigravača digne kao što je Rogić, da igrački narastu Uljarević, Radovčić ili netko treći.

Ovo ljeto predstavio nam se potpuno novi tandem centara, Antonio Vranković i Marin Marić.

– Nosili su se dobro s centrima koji već igraju u NBA ligi ili su na njezinim vratima, ali i protiv dvojice kineskih centara. Nakon što četiri godine na Dukeu nije imao ozbiljnu minutažu, Vranković je pokazao da može.

Marić je imao pauzu od tri mjeseca pa je zapustio tijelo, no bio je spreman uskočiti i trenirati jako bez pogovora, a na kraju je završio i u najboljoj petorci Stankovićeva kupa. Kada on skine 5-6 kilograma i kada se dovede u trkačku formu, to će biti igrač za Euroligu – zaključio je hrvatski košarkaški izbornik.

Komentara 3

GE
genex
14:56 31.07.2019.

na niske smo grane spali kad se hvalimo pobjedom nad kinezima i nagradom od čak 30 tisuća usd.

NI
NikoCro
17:01 31.07.2019.

I trebalo je krenuti iz pocetka, vec odavno, ne racunati na one kojima nije ponos nositi Hrvatski dres, Bravo

OL
Oldmarinero
14:45 31.07.2019.

Samo drži daleko Ukića, dokazana pegula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije