Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARC GIRARDELLI Svojim klijentima uvijek savjetuje da gledaju videozapise Janičinih utrka

Girardelli: Ivica ima sve kvalitete za veliki Globus

10.01.2009.
u 09:42

Premda taj 45-godišnji Austrijanac s luksemburškom putovnicom nikad nije osvojio olimpijsko zlato i s 46 pobjeda u Svjetskom kupu gleda u leđa Stenmarku, Maieru i Tombi, Ante Kostelić često apostrofira Marca Girardellija kao najvećeg skijaša u povijesti.

- Uh, time sam zaista počašćen. To je veliki kompliment od tako velikog trenera.

Četiri svjetska zlata
Marc je u Zagrebu vozio u utrci legenda, a danas je uglavnom zaokupljen dizajniranjem vlastite linije skijaške opreme te tečajevima skijanja i motivacijskim seminarima za poslovne ljude. Girardelli je pet puta bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa i jedan je od samo tri skijaša koji su u jednoj sezoni pobjeđivali u svim disciplinama.

- Imam četiri svjetska zlata i to mi je dovoljno. Osvojio sam dva olimpijska srebra, a u Sarajevu na ZOI 1984. nisam mogao nastupiti jer mi to nisu dopustili moji Austrijanci. Nisu mi htjeli dati pravo na luksemburšku putovnicu, ali niti dopustiti da nastupim za njih. Zacijelo su požalili, jer su u Sarajevu osvojili samo jednu broncu. Žalili su oni i kasnije jer su bili najjača skijaška nacija, a od Karla Schranza 1970. do Hermana Maiera 1998. nisu imali ukupnog pobjednika. A ja sam se već s 12 godina preselio pod luksemburšku zastavu, po očevoj odluci, jer je on procijenio da se puno više ulaže u neke druge, manje nadarene klince, nego u mene.

I Girardelli je jedan od onih koji potpuno razumije što se Janica tako mlada povukla iz skijanja.

- Nitko vam ne može reći više o ozljedama nego ja. Imao sam 14 operacija, šest samo na lijevom koljenu, a jedna me ozljeda leđa pri padu u superveleslalomu izbacila sa staze na godinu dana. Po medicinskoj dokumentaciji, danas sam 15-postotni invalid. A Janica je također puno propatila i prošla sve te brojne povratke. Inače, ona je za mene jedan od najvećih talenata svjetskog skijanja koji sam ikada vidio. Svojim klijentima obično savjetujem da gledaju videozapise njezinih utrka i kako ona vozi na ravnom dijelu. Upravo to je savršeno skijanje.

Obiteljski proizvod
Kaže da je u svim tim povratcima najvažnije bilo ne slušati pesimiste i zlobnike oko sebe.

- Bilo je puno trenera, novinara, konkurenata, dužnosnika koji su mi “dobronamjerno” savjetovali nakon tih teških ozljeda da se ostavim skijanja. Znam, mi kao tročlani tim, otac-trener, serviser i ja, bili smo im trn u oku. Bili smo mali, plivali smo uzvodno, a pobjeđivali smo velesile kao što su Austrija, Švicarska, Italija.

I Girardelli je obiteljski proizvod, pa se zato raduje uspjesima Ivice Kostelića.

- Zanimljivo, Ivica se vraća u slalomu. Bio sam sretan kada je pobijedio u Alta Badiji. Držim da ima priliku osvojiti veliki Kristalni globus. Jer, odličan je slalomaš, sve bolji u veleslalomu, može pobjeđivati u kombinaciji. Kada bude bolji u superveleslalomu, neće mu trebati spust, jer sa četiri discipline može biti ukupni pobjednik.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije