Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE SP U KOŠARCI

Filipinci: Ante Tomić je za nas previsok!

26.08.2014., Zagreb - Pripremna kosarkaska utakmica Hrvatska - Litva uoci odlaska hrvatskih kosarkaskih reprezentativaca na Svjetsko prvenstvo u Spanjolsku. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
30.08.2014.
u 09:12

Kad ih gledaš, rekao bi da su "indijanci", no tako ne smijemo misliti. Moramo odmah pokazati da smo ovamo došli napraviti nešto veliko, kaže Hezonja.

Čak sedmorici hrvatskih košarkaša današnja utakmica s Filipinima (12.30) bit će prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, a trojici vatreno krštenje na najvećim natjecanjima. Debitanti su Luka Babić i Mario Hezonja, ali i naš najstariji igrač Oliver Lafayette.

Prvi dvoboj uvijek opasan

Suprotno očekivanjima, naš najmlađi reprezentativac Mario Hezonja nema nikakvu tremu. Barem on tako kaže.

– Meni je sličan ugođaj kao i na velikim natjecanjima za mlađe uzraste. Očekujem da ću dobiti priliku već u prvoj utakmici.

Poput suigrača, i on je ovih dana morao učiti novo gradivo jer Filipinci su potpuna nepoznanica.

– Kad ih ovako gledaš, rekao bi da su "indijanci", no sjećam se ja da smo na SP-u U-19 isto tako gledali na Korejce. Ušli smo s drugom petorkom i izgubili. Moramo odmah dati svoj maksimum i zgaziti ih. Izbornik Jasmin Repeša svoja je razmišljanja prezentirao ponešto suptilnije.

– Uvijek je prva utakmica na velikom natjecanju jako bitna i jako teška i teško je reći je li bolje biti veliki favorit ili autsajder u toj utakmici. Kod nas postoji lagana nervoza, ona predturnirska, koja se tu i tamo pokaže kod pojedinaca, no sve je skupa to u granicama dopuštenog.

Repeša ne bježi od uloge favorita, ali upozorava:

– Treba nam mirnoća, najozbiljnije shvaćanje utakmice. Priprema za takve suparnike otežavajuća je u odnosu na europske momčadi. Naši igrači ne poznaju nijednog drugog igrača osim NBA-jevca Blatchea pa smo im morali približiti što ostali mogu. Filipinci su agresivni u oba smjera, a puno napada završavaju u dotrčavanju. U napadu kod njih nema puno organizirane igre, uglavnom prodiru iz igre jedan na jednoga pa izbacuju lopte za dobre šuteve. U obrani udvajaju i na visokim i na vanjskim igračima i moramo imati brza dodavanja da bismo i brzo pomicali obranu.

Kako pak Filipinci razmišljaju o Hrvatima? Razgovarali smo s njihovim tehničkim konzultatom, Amerikancem Tabom Baldwinom, trenerom koji je 2002. odveo Novi Zeland do polufinala Svjetskog prvenstva.

Sjajni Šarić

– Nažalost, nemamo taj luksuz da se brinemo samo o jednom pojedincu. Svi smo prepoznali talent Šarića, šuterske kapacitete Rudeža i Bogdanovića, a vaš centar Tomić visok 217 cm previsok je za nas. Vaša momčad pršti talentom.

Ono u čemu će Filipinci danas biti bolji moglo bi biti navijanje jer ih ima posvuda po svijetu, čak 11 milijuna iseljenika, pa tako i u Španjolskoj. Filipinci su pozitivni ljudi. Ova momčad može izgubiti 10 utakmica u nizu, njeni će je navijači i dalje bodriti. Sjajan je osjećaj imati podršku.

>>Hrvatska igra u najtoplijem većem gradu u Europi

Komentara 1

SO
soovls
09:39 30.08.2014.

sretno filipinci, sretno hrvati! Neka bolji pobjedi a poslije zajedno slavite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije