Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA SUDA

FIFA i UEFA dobile strogo upozorenje: Prestanite s takvim ponašanjem! To što radite je neopravdano

UEFA Congress
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/3
27.05.2024.
u 13:32

- Ova presuda ne znači odobrenje ili validaciju takozvane Superlige - naveli su iz Uefe u reakciji na odluku Suda Europske unije

Fifa i Uefa su "zlorabili svoj dominantan položaj" protiveći se Superligi, poluzatvorenom natjecateljskom projektu koji je prije tri godine umalo uništio postojeću strukturu europskih klupskih natjecanja, navedeno je u odluci španjolskih sudova objavljenoj u ponedjeljak.

Krovna tijela svjetskog i europskog nogometa "moraju prestati sa svojim protunatjecateljskim ponašanjem", temeljenim na "neopravdanim i nerazmjernim ograničenjima", zahtijeva u svojoj odluci Trgovački sud u Madridu.

Međutim, neizvjesno je kakav će utjecaj imati ova odluka, jer se njome sankcioniraju propisi koji su u međuvremenu potpuno izmijenjeni.

Tvrtka A22 Sports Management, odgovorna za pokretanje razvoj natjecanja koje je trebalo konkurirati Ligi prvaka, konzultirala je madridski Trgovački sud, uz podršku dva najveća španjolska kluba Real Madrida i Barcelone, pozivajući se na odluku Suda Europske unije (CJEU) iz prosinca 2023., koji je također ocijenio da je zabrana pokretanja Superlige protivna europskom pravu, s obzirom da UEFA nije imala jasne kriterije za odobravanje ili neodobravanje novih natjecanja.

Za Trgovački sud u Madridu, radnje Fife i Uefe "nisu bile usmjerene samo na sprječavanje razvoja projekta već i na sprječavanje uvođenja konkurentske treće strane i modificiranje monopolističkog sustava organizacije natjecanja."

Predstavljena 2021. od strane 12 klubova, među kojima su bile gotovo sve najbogatije i najznačajnije europske 'franšize', prva verzija projekta Superlige brzo je pokopana, posebno zbog protivljenja navijača engleskih klubova te prijetnji Uefe i Fife.

No, projekt je ponovno pokrenut prošle zime, nakon odluke Suda Europske unije, koji je presudio da ovlasti krovnih nogometnih organizacija tada nisu bila "uređena nikakvim kriterijima koji osiguravaju njihovu transparentnu, objektivnu, nediskriminirajuću i proporcionalnu prirodu".

Uefa je, međutim, uvjeravala da je u međuvremenu ispravila taj propust, novom, puno detaljnijom uredbom usvojenom u lipnju 2022.

"Ova presuda ne znači odobrenje ili validaciju takozvane Superlige", naveli su iz Uefe u reakciji na odluku Suda Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije