Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRA SLIKA

Evo zašto je Leo Messi osvojio Zlatnu loptu, a ne Robert Lewandowski

Foto: Reuters
1/3
30.11.2021.
u 15:08

Uz individualni i momčadski učinak, predstavnici 170 medija, biraju još dvije stavke - talent i sportski duh te karijeru u globalu. A pritom treba paziti na jedan detalj, trima ocjenama se vrednuju samo petorica...

Zlatna lopta dodijeljena je nogometašu koji je u sezoni odigrao 43 utakmice za klub, zabio dva pogotka i asistirao osam puta. Njegov prvi glavni konkurent odigrao je iste sezone 54 utakmice, zabio 45 i asistirao 20 puta. Njegov drugi konkurent odigrao je 44 utakmice, zabio 44 gola i upisao osam asistencija.

I nitko nije "divljao", aplaudirali su pobjedniku. Jer, te sezone njegova vrijednost na travnjaku bila je nemjerljiva, osvojio je Ligu prvaka i srebro na Svjetskom prvenstvu. Naravno, riječ je o Luki Modriću, a glavni konkurenti pri dodjeli nagrade bili su mu Leo Messi i Cristiano Ronaldo.

firo: 07-15-2018, Moscow, Football, Soccer, National Team, World Cup 2018 in Russia, Russia, World Cup 2018 in Russia, Russia, World Cup 2018 Russia, Russia, Final, Final, France - Croatia, 4: 2, Presentation ceremony, MODRIC , left best player of the tournament, MBAP of the tournament best young pro with the cups | usage worldwide
Foto: firo/Sebastian El-Saqqa

Taj dvojac osvojio je svaku Zlatnu loptu od 2007., a pokazat će se, i svaku nakon 2018. Eto, toliko Luka vrijedi. A prema brojkama, bez da se spomenulo njegovo ime, teško da bi mu je itko dao. Zato jer brojke nisu sve u izboru za Zlatnu loptu. Fabio Cannavaro također nikad ne bi osvojio Zlatnu loptu 2006. da se broje samo golovi i asistencije. To je tako jer oni su samo trećina ukupne ocjene...

Naime, uz individualni i momčadski učinak, predstavnici 170 medija, biraju još dvije stavke - talent i sportski duh te karijeru u globalu. A pritom treba paziti na jedan detalj, trima ocjenama se vrednuju samo petorica s liste 30 favorita.

I one se dodjeljuju na ovaj način, igrač postavljen na prvo mjesto po svakoj stavki dobiva šest bodova, drugi četiri, treći tri, četvrti dva i peti jedan bod.

Lewandowski lako prvu stavku ima "u džepu", zabio je prošle sezone 54 gola u 45 utakmica, upisao i osam asistencija, osvojio s Bayernom Bundesligu i Svjetsko klupsko nogometno prvenstvo, postao najbolji strijelac u povijesti lige kroz jednu sezonu - s 41 golom. Nadmašio je velikog Gerda Müllera. Svakako, Poljak je posljednje dvije sezone najbolji napadač na svijetu, ako gledamo učinak. Za što je i dobio nagradu.

Foto: Reuters

S druge strane, Messi je u 49 utakmica zabio 40 golova, asistirao 16 puta, osvojio Kup kralja i Copa Americu, bio najbolji strijelac La Lige, bio je Zlatna lopta Copa Americe, Zlatna kopačka Copa Americe, najvredniji igrač Kupa kralja i postao najbolji strijelac neke južnoameričke reprezentacije s 80 golova, čime je nadmašio Pelea i njegovih 77 golova.

 

 

 

Dakle, već prva stavka "na ušicu igle" može otići Lewandowskom, a malo tko može zamjeriti onome tko bi je dodijelio Messiju. Jer, postigao je više individualnih i momčadskih uspjeha, minus mu je neosvajanje prvenstva i broj ukupnih golova.

Zatim se dolazi do sljedeće dvije stavke. Talent je teško mjerljiv, no u usporedbi Argentinca i Poljaka, ipak jasan. Sportski duh teško je dati ili oduzeti jednom od njih. Ukupna karijera? Bez dileme - Messijeva pobjeda.

Time se vraćamo na priču s početka... i možda tako postane jasnije zašto se u Messijevim rukama našla sedma Zlatna lopta bogate mu karijere.

Komentara 3

DR
Draconic5
15:40 30.11.2021.

Bilo bi pošteno da je dobio Lewandowski.

ZA
zagi101
15:26 30.11.2021.

mislim da su ovog puta ipak fulali, za nijansu je trebao Levandovski osvojiti

FR
Franko777
23:29 30.11.2021.

A joj koji osvrt i kakvo zamotavanje u celofan nekog tko je očito opsjednut Messijem 😂😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije