Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP U CORTINI

Evo zašto imamo puno pravo očekivati prvu skijašku medalju nakon osam godina

Men's Giant Slalom
DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13.02.2021.
u 16:00

Nakon naše posljednje medalje - kombinacijskog srebra Ivice Kostelića u Semmeringu 2013. godine - godinama smo gledali Svjetska prvenstva bez nekog pozitivnog navijačkog naboja na kojeg su nas Kostelići naviknuli. Taj naboj se, pak, vraća u obliku jednog od najboljih veleslalomaša svijeta, trećeplasiranog u ukupnom poretku discipline Filipa Zubčića

Gledano sa strane hrvatskog ljubitelja skijanja, ovakvo nešto poput već započetog Svjetskog skijaškog prvenstva u Cortini d'Ampezzo smo dugo čekali. Po prvi put nakon osam godina naše skijanje ima ozbiljnog kandidata za medalju na Svjetskom prvenstvu.

Nakon naše posljednje medalje - kombinacijskog srebra Ivice Kostelića u Semmeringu 2013. godine - godinama smo gledali Svjetska prvenstva bez nekog pozitivnog navijačkog naboja na kojeg su nas Kostelići naviknuli. Taj naboj se, pak, vraća u obliku jednog od najboljih veleslalomaša svijeta, trećeplasiranog u ukupnom poretku discipline Filipa Zubčića.

Zubčić se dugo godina tražio u nekim solidnim do prosječnim ostvarenjima u krugu osvajača bodova, a svi smo osjećali (tako i on sam) da ima taj dodatan iskorak u sebi. Kako su sezone odmicale, tako smo svi bili sve više nestrpljivi i očekivali taj neki Top 5 plasman koji bi mu dao samopouzdanje, a onda je prošle sezone postao nevjerojatan u veleslalomu konačno iskoristivši svoje nepresušno skijaško iskustvo te nevjerojatne fizičke predispozicije.

Nakon što je u Alta Badiji skoro doživio veliku nesreću zbog ogromnog propusta FIS-a gdje mu se slučajni prolaznik našao u ciljnoj ravnini tijekom vožnje, Filip je jednostavno eksplodirao. Od te spomenute utrke (u Alta Badiji je bio 10.) Filip je u sedam od posljednjih deset utrka bio na postolju, s po jednim četvrtim, desetim i dvanaestim mjestom uz ta ostvarenja.

Od ovih sedam postolja dva puta je bio treći, tri puta drugi te je dva puta slavio. Početkom prošle godine u japanskoj Yuzawa Naebi te krajem prošle godine u Santa Caterini. Gledamo li matematički i po trenutnoj formi, Zubčić je uz Švicarca Marca Odermatta i Francuza Alexisa Pinturaulta u prvom redu favorita za medalju, jer onakav "Hirscherovski" kontinuitet ove sezone u disciplini imaju samo njih trojica.

Da se još samo malo vratimo na ovu matematiku, Filip po posljednjih deset utrka, dakle, ima više od dvije trećine šanse da se popne na postolje, što govori da imamo potpuno pravo očekivati njegovu prvu veliku medalju u karijeri.

Kad bi se to ispunilo, postao bi Zubo tako četvrta osoba iz Hrvatske s medaljom sa Svjetskih prvenstava, pridruživši se tako, naravno, Janici i Ivici Kosteliću te Natku Zrnčiću-Dimu.

Najuspješnija je uvjerljivo Janica s čak pet zlatnih odličja, dva iz St. Moritza 2003. godine (slalom i kombinacija) te tri iz Bormija dvije godine kasnije (slalom, kombinacija i spust). Nakon nje slijedi Ivica koji ima po jednu medalju svakog sjaja. Uz već spomenuto kombinacijsko srebro iz Semmeringa vlasnik je i slalomskog zlata iz St. Moritza te superveleslalomske bronce iz Garmisch-Partenkirchena 2011. Natko je svoju jedinu medalju ostvario u Val d'Isereu kad je bio treći u kombinaciji. Dakle, ako Zubčić dođe do medalje bila bi to jubilarna deseta od hrvatske samostalnosti!

Iako je Zubo glavna nada, hrvatsku će predstavljati još i ozbiljan slalomski trio - Istok Rodeš, Matej Vidović i Samuel Kolega, koji su upisivali slalomske bodove ove sezone i sva četvorica imaju barem jedan Top 15 rezultat u karijeri. Zubo je najjača naša karika i u slalomu, iako mu to nije forte, ali i ova tri momka imat će što za reći u slalomskoj utrci. Uz njih će svoje velike prilike na velikom natjecanju dobiti i Leon Nikić te Tvrtko Ljutić, mlade nade našeg skijanja. 

U ženskoj konkurenciji predstavljat će nas, naravno, Leona Popović koja će skijati slalom i veleslalom, a bit će tu i nova senzacija, 17-godišnja Tvrtkova sestra, Zrinka Ljutić koja je slavila u posljednje dvije utrke Europskog kupa. Uz njih će nastupiti i naša "Amerikanka", Andrea Komšić. Djevojke još uvijek nisu u toj samoj najboljoj konkurenciji, ali ovo Svjetsko prvenstvo moglo bi dati dodatno iskustvo da to jednog dana i postanu.

Naši predstavnici i predstavnice će nastupati na SP-u periodu od 16. do 21. veljače.

Što se tiče općenite, svjetske konkurencije, čeka nas vjerojatno najneizvjesnije i najuzbudljivije prvenstvo u povijesti. Nakon dugo godina na Svjetskom prvenstvu neće biti apsolutnog dominatora muškog skijanja Marcela Hirschera koji se umirovio na ljeto 2019. godine, a ni Mikaela Shiffrin nakon svojeg povratka u skijanje nije više ona koja stalno pobjeđuje.

Ponajviše zbog ta dva razloga gotovo u svakoj disciplini na natjecanju imamo po pet-šest kandidata koji bi mogli doći do zlata bez ikakvih većih iznenađenja. Takvo što nam je samo prije godinu i pol dana bilo nepojmljivo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije