Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polufinale SP-a

Evo kako su hrvatski navijači širom svijeta slavili trijumf vatrenih

Hrvatski navijači
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
12.07.2018.
u 13:11

Svi smo presretni i oduševljeni. Hrvatskoj pripada druga polovica našeg srca. Još ne možemo vjerovati da smo ušli u finale - kazao je argentinski novinar hrvatskih korijena Federico Jelic

Hrvatska je u euforiji nakon što su vatreni prvi put u povijesti izborili plasman u finale svjetskog prvenstva pobijedivši u Moskvi Englesku 2-1. Međutim, ne slavi se samo u Lijepoj Našoj. Ludovalo se i u Argentini, SAD, Australiji, Njemačkoj, Irskoj... Hrvatski navijači diljem svijeta 'vatreno' su proslavili ulazak Dalićevih trupa u finale World Cupa.

U Cordobi, drugom po veličini argentinskom gradu, hrvatski navijači su napravili karusel automobila kako bi proslavili ulazak u finale.

>> Pogledajte i kako je premijer Plenković slavio s vatrenima u svlačionici

- Svi smo presretni i oduševljeni. Hrvatskoj pripada druga polovica našeg srca. Još ne možemo vjerovati da smo ušli u finale - kazao je argentinski novinar hrvatskih korijena Federico Jelic.

U Cordobi živi oko 1000 Hrvata, a okupljaju se u Hogar Croata (Hrvatskom domu) gdje su i gledali sve utakmice, a nakon pobjede protiv 'Gordog Albiona' 'feštalo' se na Nunez avenue. Vatrene je bodrio i počasni konzul u Cordobi Nikola Nakić naoružan hrvatskim rekvizitima.

Čak je i argentinska televizija objavila prilog o slavlju "La Cordoba Croata".

- Argentinci su se radovali zajedno s nama. Znate, koliko u Argentini vole Engleze, ha ha - kazao je Jelic dodavši: 
- Prije 20 godina Francuzi su nas zaustavili na putu do naslova, ovoga puta neće.

Hrvatski navijači
1/22

Jelic je bio u Rusiji na utakmici Argentina - Hrvatska dodavši kako je to za njega bio poseban trenutak.

- Bila je to za mene posebna utakmica jer su igrale dvije moje domovine, radovao sam se i tugovao u istom trenutku - kazao je.

Slavilo se i u Chicagu. Utakmica se pratila u Hrvatskom kulturnom centru. U dvoranu se natiskalo oko 500-600 ljudi. Došli su i novinari ABC7, Chicago Tribune i CBS channel 2. Ispred centra se pojavila i policija, a no slavlje je prošlo bez ikakvih incidenata.

- Slavilo se i pjevalo dugo u noć. Već dugo nije bilo takvog slavlja u Chicagu, dečki su bili zaista super. Borili su se do zadnje sekunde, Englezi ne mogu doći k sebi - kazali su nam Iva i Marko Lugarić koji već godinama žive u 'Windy Cityju".

- Čak i Amerikanci kada shvate da smo Hrvati kažu da igramo sjajno, jedino se Englezi mršte.

>> Pogledajte kako su vatreni  slavili nakon velikog trijumfa

U New Yorku je gledanje utakmice bilo organizirano u Hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda.

Na nogama je bila i Australija. Hrvatski centri diljem zemlje su organizirali gledanje utakmice, a gledalo se i po restoranima i kafićima koji su radili cijelu noć.

- Sve je počelo u četiri ujutro - pa će danas biti mnogo pospanih na poslu, ha, ha - kazao je Mato Škoro koji je rođen u Sydneyju, no već godinama živi u Canberri.

- Jako sam sretan, premda sam rođen u Australiji moja krv je hrvatska i izuzetno sam ponosan na svoje porijeklo - kazao je Škoro dodavši: 
- Nikada nisam vidio toliko sreće u hrvatskoj zajednici kao za vrijeme svjetskog prvenstva.

Dodao je kako u "Down Under" vole sve hrvatske igrače, no najpopularniji je Luka Modrić. Za Matu, koji je bivši vratar momčadi Canberra Deakin, ipak nema dvojbe.

Hrvatski navijači
1/16

- Za mene je broj jedan izbornik Dalić jer je iz Livna gdje su se rodili moji roditelji, haha - kazao je Škoro. 

U Melbourneu su radnici na jednom od nebodera na vrh izvjesili hrvatsku zastavu, a na ogradu hrvatskog veleposlanstva u Canberri je izvješena velika zastava s kvadratićima.

Komentara 1

NE
Nemanadimak
14:25 12.07.2018.

Pozdrav svim Hrvatima u cijelom svijetu :) U Bosni u Hercegovini, Austriji, Vojvodini, Kosovu, Americi, Australiji. Moramo se još bolje organizirati i privući mlade talente iz cijelog svijeta i uvijek biti skupa za našu domovinu :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije