Naslovnica Sport Nogomet

Evo kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaobišla Šukera!

HNS u protokolu pri dolasku predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina u Zagreb nije predvidio njegov odlazak k predsjednici, što je inače uobičajeno. No, Ured predsjednice je sa šefom Čeferinova protokola dogovorio primanje, bez znanja HNS-a.
22. prosinca 2016. u 12:50 29982 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Čeferin
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Čini se da je na djelu raskol između Pantovčaka i Kuće hrvatskog nogometa! Naime, nakon što je Davoru Šukeru, nakon zasjedanja Skupštine HNS-a, citirana opaska predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se nogomet igra za prave navijače, a ne one u svečanoj loži, šef Saveza jučer je uzvratio:


- Svatko u svom dijelu treba napraviti svoj posao, mi u HNS-u za to nemamo instrumente – odgovorio je.

Imate li dojam da je Predsjednica na vašoj strani?

- Ne! - otpovrnuo je iznenađujuće Šuker.

Davor Šuker DOBAR POSAO Šuker u Belfastu potpisao novi ugovor, HNS dobio sponzora do 2026. Aleksander Čeferin Regionalna liga Aleksander Čeferin otkrio što Uefa misli o osnivanju Balkanske lige Newly elected UEFA President Aleksander Ceferin listens to a question during a news conference following his election in Athens, Greece September 14, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis PREDSJEDNIK UEFE Čeferin je pet puta prešao Saharu, ima crni pojas, a na haklu zabija poput Ibre

Nije li to u suprotnosti sa stavom premijera Plenkovića?
- Mi se bavimo nogometom – diplomatski je uzvratio Šuker, koji je tijekom zasjedanja Skupštine nekoliko puta spomenuo kako se uzda u pomoć premijera, koji mu je obećao da će doći na utakmicu Hrvatska – Ukrajina.


Plenkoviću dakle Šukerov palac gore, a Kolindi Grabar-Kitarović neugodan ‘bekhend’. No, što je povod takvome razilaženju s Predsjednicom?

Saznajemo kako njihov odnos već dulje vrijeme nije idiličan, a prva se ogromna napuklina pojavila prekjučer, kada je u posjetu Zagrebu bio predsjednik Uefe Aleksander Čeferin. Pripremajući njegov itinerar, Hrvatski nogometni savez napravio je nesvakidašnji potez ne uvrstivši u program prijam kod Predsjednice.


Za usporedbu, Šuker je u prosincu 2012. godine organizirao prijam za bivšeg predsjednika Fife Seppa Blattera kod tadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića, a 2011. kod Josipovića je bio i Platini.
S obzirom na veliki protokolarni gaf HNS-a (jer predsjednika Uefe uvijek primaju predsjednik Saveza, premijer i šef države), Ured predsjednice izravno je uspostavio kontakt s Nyonom i dogovorio prijam za šefa Uefe.

Nagađa se da je inicijator bio dugogodišnji sudionik Uefinih konferencija, Predsjedničin savjetnik dr. Tomislav Madžar.

Tada je Ured predsjednice o tome obavijestio i HNS, koji je naravno bio – šokiran.
Iz Saveza su na Pantovčak stigli Šuker i Vrbanović, te dopredsjednici Bukvić, Vučemilović i Kulušić.

No, Kolinda Grabar-Kitarović, kao što je to običaj, u četiri oka razgovarala je samo s Čeferinom, dok je Šuker ostao – čekati u prostoriji za zajednički sastanak.

Naravno uvrijeđen.
Toliko da na zajedničkom sastanku svih izaslanstava s Predsjednicom nije želio govoriti, nego je riječ dao Vrbanoviću, a čak nije želio Predsjednici dati dres vatrenih koji je za nju bio pripremljen.
Kako će se ovaj ‘incident’, pa onda i jučerašnji Šukerov neugodni odgovor Predsjednici, odraziti na odnose Pantovčaka i ‘Hiltona’, možemo samo nagađati.

A nagađamo kako Šuker u toj ‘utakmici’ ne stoji najbolje i kako bi mu najnovije pozicioniranje moglo, nogometnom terminologijom, donijeti - grčevitu borbu za ostanak.


Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas