Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO 2016

Sindikati prijete štrajkovima na dan utakmica

Irska BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
27.05.2016.
u 21:52

Planirane reforme, koje uključuju produženje radnog tjedna i lakše otpuštanje zaposlenih, već tjednima izazivaju prosvjede i štrajkove u Francuskoj.

Osim bojazni zbog mogućih terorističkih napada, organizatori nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj imat će velikih problema i sa sindikalnim organizacijama koje su najavile masovne štrajkove u gradovima u kojima će se igrati utakmice.

Čelnici sindikata Force Ouvriere najavili su blokade javnog prijevoza u gradovima domaćinima utakmica EP-a i to sve dok vlasti ne opozovu kontroverzni zakon o radu.

- Svakoga dana ćemo u gradovima u kojima će se igrati utakmice organizirati štrajkove. Donijeli smo odluku i ona je konačna - poručio je Patrice Clos, čelnik sindikata "Radnička snaga".

Vlada pokušava odgovoriti na promjene na tržištu rada i tvrdi da komplicirane procedure odvraćaju poduzeća od zapošljavanja, dok sindikati smatraju da je nacrt zakona suviše liberalan.

Planirane reforme, koje uključuju produženje radnog tjedna i lakše otpuštanje zaposlenih, već tjednima izazivaju prosvjede i štrajkove u Francuskoj. U Parizu i drugim gradovima u četvrtak i petak su izbili neredi tijekom prosvjeda protiv planiranih refomi, a policija je odgovorila suzavcem i privođenjem izgrednika.

Tisuće lučkih radnika blokirale su jedan od glavnih naftnih terminala u Havreu i nahrupile na trg ispred gradske vijećnice, bacajući dimne bombe u znak protiv prosvjeda zbog predloženih reforma. U štrajku je bilo i 19 nuklearnih centrala koje osiguravaju 75 posto električne energije u zemlji, a 10 ih je smanjilo proizvodnju, objavio je sindikat CGT koji se zauzima za "proširenje" štrajka.

Štrajku su se priključili i radnici u javnom prometu, ali su u četvrtak i petak zabilježeni tek manji poremećaji u željezničkom i u zračnom prometu, s 15 posto otkazanih letova u pariškoj zračnoj luci Orlyju.

Vlada je zbog štrajka morala posegnuti za strateškim zalihama goriva, a francuski premijer Manuel Valls nije isključio mogućnost radne obveze za zaposlenike pet od osam rafinerija u zemlji.

Europsko prvenstvo u Francuskoj traje od 10. lipnja do 10. srpnja, a u devet gradova i na 10 stadiona bit će odigrano ukupno 51 utakmica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije