Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORTAŠI GODINE

Dvojac bez premca i vitez

sportaši godine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
19.12.2016.
u 11:57

Damir Martin je pobijedio i planetarno popularnog nogometaša Luku Modrića.

U 65. izboru najboljeg sportaša u organizaciji Sportskih novosti dogodio se izvjesni presedan jer je olimpijac s osvojenom srebrom medaljom (Damir Martin) pobijedio olimpijskog pobjednika (Josip Glasnović), i to s čak 77 glasova prednosti. I ne samo to, Martin je pobijedio i planetarno popularnog nogometaša Luku Modrića.

Među uzvanicima svečanosti proglašenja potražili smo razmišljanja na ovu temu pa smo od prof. dr. Milanovića čuli ovo:

– Da je nogometna reprezentacija nastupila u polufinalu Eura, uz sjajne rezultate njegova Reala, laureat bi bio Luka Modrić, no on je ipak bio lider selekcije koja nije realizirala svoje potencijale. Kako se ova anketa temelji na doživljaju, emocijama i ljubavi prema sportu, ona je dijelom i subjektivna, ali ima svoju draž jer u njoj sudjeluje najveći broj glasača. Osim toga, Damir Martin je svojim nastupom u Riju ostavio traga u svjetskom sportu jer ni u jednom trenutku nije postavio pitanje svog plasmana, a imao je jednako vrijeme kao i pobjednik.

Nedostaje kompromis

Taj izbor pozdravlja i europski gimnastički prvak Marijo Možnik:

– Ne umanjujući vrijednost Josipova zlata, novinari su tretirali Damirovo srebro kao zlato jer je posrijedi razlika, tih pet tisućinki, kakva se u drugim sportovima nagrađuje dodjelom dvaju zlata. Osim toga, iza Damira je i velika priča. Rođen je u Vukovaru, promijenio je disciplinu i odmah počeo osvajati medalje.

Što o svemu misle bivši olimpijci Boraska i Primorac?

– Damirova je priča nevjerojatna i on je olimpijski doprvak u disciplini jako teškoj za psihu, no u ovoj priči jedan je olimpijski pobjednik ostao bez trofeja i Glasnovića će to kao sportaša zaboljeti. U ovom bi slučaju bio dobrodošao kompromis, da se kreirala i neka nagrada za Glasnovića – kazao je predsjednik Kluba olimpijaca Zoran Primorac, a na njega se nadovezao Igor Boraska, član brončanog osmerca iz Sydneya.

– Gledajući neke prijašnje izbore, ovo ipak jest iznenađenje, no Martin je svojom osobnošću očito ostavio vrlo snažan dojam na sportske novinare, ne samo tom fantastičnom finalnom utrkom i ponašanjem nakon nje nego i svojom cjelokupnom osobnošću i pričom koja iza njega stoji. Prošao je i kalvariju s ozljedom zbog koje smo na kraju, umjesto jedne trofejne posade, dobili dvije medalje, što je sjajna priča.

I doista, ovakve godine za hrvatsko veslanje nikad nije bilo. Dvije olimpijske medalje i dva laureata. O tome nam je govorio još jedan član sydneyskog brončanog osmerca, danas ugledni ortoped dr. Tomislav Smoljanović:

– Takvo što nismo očekivali ni u najdivnijim snovima i zato sada uživamo u tome. Damir Martin izuzetna je osoba i sportaš, a i braća Sinković imaju sve odlike koje idu s veslanjem, a to su predanost, odlučnost, koncentraciju i želju pa pobjeđivanjem.

“Neočekivani” čestitari

A među čestitarima braći Sinković pojavili su se i neočekivani gosti – njihovi najveći rivali u borbi za ovo priznanje, olimpijski pobjednici u jedrenju Šime Fantela i Igor Marenić. A takvo što, otkako pratimo ovaj izbor, velika je rijetkost jer se oni koji nisu pobjednici obično ispričaju “neodgodivim privatnim obvezama”, “odlaskom na pripreme” i slično.

– Došli smo podržati Sinkoviće jer se znamo iz vojske, a i družili smo se u Riju. Uostalom, vjerujem da bi i oni došli podržati nas. Neka i iduće godine budu ovakve pa da jedni drugima “otimamo” godišnje nagrade. Ja osobno više držim do izbora HOO-a, koji ima jasne rezultatske kriterije, no i ovaj subjektivni izbor ima svojih draži – kazao je Šime Fantela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije