Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA - SLOVAČKA

Dvoboj rukometašica: Njihova je najveća snaga španjolski trener, no on ne igra

storyeditor/2023-04-06/PXL_161122_96923398.jpg
Slavko Midžor/PIXSELL
07.04.2023.
u 17:45

Rukometašice Hrvatske večeras u Šali sa Slovačkom igraju prvu kvalifkacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u prosincu 2023.

Rukometašice Hrvatske večeras u Šali (19 sati) igraju sa Slovačkom prvu od dvije kvalifikacijske utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se u prosincu ove godine održati u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj. Uzvratna utakmica igra se 12. travnja s početkom u 18 sati u Slavonskom Brodu.

Slovačka je jedna od onih reprezentacija koje nemaju velikih ostvarenja u svojoj povijesti i za koju će površni poznavatelji rukometa reći da ne bi smjela predstavljati ozbiljan problem za Hrvatsku. Međutim to nije baš tako. Prije svega, naša je reprezentacija jako oslabljena u ova dva susreta izostankom Ivane Kapitanović, Ane Debelić i Ćamile Mičijević. Prva je pouzdana vratarka naše izabrane vrste posljednjih desetak godina, a druge dvije su stupovi obrane, ali i napada čiji je doprinos ekipi nemjerljiv. Ipak, izbornik Nenad Šoštarić nije očajavao. On već nekoliko godina gradi sustav u kojem svatko ima i zna svoje mjesto.

– Fizički smo spremni za ove dvije utakmice, ali još moramo doraditi neke tehničke detalje. Svi jako dobro znamo što nam donosi prolaz na Svjetsko prvenstvo. Nije to samo plasman na još jedno veliko natjecanje, već će se na tom SP-u vaditi ulaznice za kvalifikacijske turnire za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Bilo bi lijepo kada bi se ponovila 2012. godina kada smo na Igrama u Londonu imali mušku i žensku rukometnu reprezentaciju – rekao je Šoštarić.

Kako nadomjestiti Debelić i Mičijević koje su igrale u sredini naše obrane?

– Da, bit će to veliki problem, pogotovo u obrani 6-0. Probat ćemo s Prkačin koja je već igrala na toj poziciji u nekim prijašnjim utakmicama, tu nam je i Šenvald, kružna napadačica Podravka Vegete te Petika iz Lokomotive. Nekakav europski trend danas je da u sredini obrane igraju pivotmeni ili lijevi vanjski pucači. Mi ćemo morati dobro paziti da nam obrana bude čvrsta, a da pri tome ne trpi brza tranzicija u napad – rekao je Šoštarić.

Slovačka reprezentacija dosad je nastupila na samo četiri velika natjecanja. Dva europska (1994./12.mjesto, 2014./12. mjesto) i dva svjetska prvenstva (1995./12. mjesto, 2021./26. mjesto). I tu treba stati i podvući crtu. Jer kada netko nakon takvih ostvarenja angažira i jako skupo plati trenera koji je sa španjolskom reprezentacijom osvojio četiri velike medalje, znači da ima nekog aduta u svom rukavu. A adut su mlade slovačke rukometašice koje ovoga trenutka igraju u vrlo ozbiljnim europskim klubovima.

– Imaju vrhunskog trenera i promijenili su stil. Igraju agresivnu 6-0 obranu koja stoji na osam metara. U napadu igraju jako brzo, traže što više šuteva s krila, ali i puno lopti ide na crtu. Na pozicijama srednje vanjske mijenjaju se čak tri igračice. Vladimira Bajčiova je klasični playmaker, ona puno surađuje s kružnim napadačima i krilima. Uz nju su još Erika Rajhnova koja je dugo igrala u Španjolskoj i razumije filozofiju igre izbornika Jorgea Duenasa, te Adriana Holejova – istaknuo je Šoštarić.

Najbolja od njih svakako je Barbora Lancz (20. god., 172 cm, Mosonmagyarovari KC). Rođena je baš u Šali u kojoj se igra utakmica. Tri godine je kao veliki talent bila u Gyoru. Kako nije dočekala svoju priliku, preselila se malo sjevernije. Ove sezone u EHF Europskoj ligi zabila je 40 pogodaka i jedan je od najboljih strijelaca mađarske lige.

– Da se razumijemo, mi smo ovamo došli pobijediti. Ako se baš dogodi kiks, poraz s nekom malom razlikom, imamo priliku sve to ispraviti u uzvratu pred našim navijačima u Slavonskom Brodu – zaključio je Šoštarić.

Hrvatska i Slovačka do sada su igrale samo tri službena susreta, i u sva tri pobjeda je pripala našoj reprezentaciji. U kvalifikacijama za Euro 2012. godine u Michalovcima je bilo 23:34, a u uzvratu u Novigradu 20:26 za Hrvatsku. U oba ta susreta, u našoj je postavi bila današnja kapetanica Katarina Ježić. Na Svjetskom prvenstvu 1995. godine u Wiener Neustadtu Hrvatska je slavila s 30:28.

– Slovačka danas sigurno nije reprezentacija koju treba podcijeniti. Budemo li na svom nivou, onda nema straha kako ćemo večeras proći u Šali. Na kraju krajeva, ovo je tek prvo poluvrijeme – ističe Sara Šenvald, kružna napadačica.

Komentara 1

Avatar Svračak
Svračak
21:34 07.04.2023.

Utakmica završila, naše pobijedile a o tome niti sat vremena nakon utakmice ni riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije