Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ČEŠĆI PROBLEMI

Modrić ima 30 godina i njegovo tijelo više ne može izdržati ovaj ritam

Luka Modrić
Foto: Press Association/Pixsell
1/5
02.11.2015.
u 16:30

Benitez je napravio dobar potez što je izvadio Luku, kaže hrvatski stručnjak

Jedan od naših najboljih nogometaša Luka Modrić (30) u posljednje se vrijeme više druži s liječnicima nego s trenerima i izbornicima!

Izvrsni vezni igrač madridskog Reala 9. rujna navršio je 30 godina i tijelo je počelo davati znakove da više ne može izdržati ovaj strahoviti ritam utakmica. U subotnjem dvoboju s Las Palmasom (3:1) Modrić je zamijenjen u poluvremenu, Realov trener Rafa Benitez ovako je objasnio izmjenu:

– Modrića je zabolio kuk i nismo željeli ništa riskirati.

Igrači se puno više troše

Bila je to dobra Benitezova odluka, a liječnički je pregled pokazao da nije riječ o ozbiljnijoj ozljedi.

– Razgovarao sam s Lukom i rekao mi je da je osjetio zatezanje u mišiću kraj kuka i odmah je zatražio zamjenu. Nedjeljni liječnički pregled nije pokazao ozljedu i vjerujem da će Luka već u utorak igrati za Real protiv PSG-a u Ligi prvaka – rekao nam je liječnik hrvatske reprezentacije dr. Boris Nemec, svakako jedan od najvećih stručnjaka za ozljede sportaša.

U sva tri klupska natjecanja, plus reprezentacija, najbolji igrači nakupe i više od 60 utakmica godišnje! No današnjih je 60 kao, primjerice, prije 20-ak godina 90 utakmica – jači je ritam, igrači su fizički pripremljeni gotovo do savršenstva. Potrebno je uložiti maksimum napora u svakoj utakmici želi li se ostati na najvišoj razini. A Luka Modrić "nosi" Real, jedan je od ključnih igrača kluba iz samoga europskog i svjetskog vrha.

– Teško je reći koliko neki igrač može izdržati utakmica godišnje. Jer nije tu riječ samo o utakmicama, nego i o treninzima te o putovanjima. Tijelo nema dovoljno vremena za oporavak, na nekoga to djeluje više, na nekoga manje, a ne bih rekao da je Modrić igrač sklon ozljedama. Znam, pod dojmom smo posljednje sezone u kojoj je pauzirao oko pola godine, ali prije toga naš igrač i nije previše patio od ozljeda – smatra Nemec.

U Tottenhamu je, podsjetimo, u četiri sezone Luka pauzirao oko sedam mjeseci, imao je ozljede butnog mišića, koljena, potkoljenice, pa lom fibule i operaciju slijepog crijeva.

Gubitak radnog ritma

U Realu je igrao bez ozljeda do lanjske četveromjesečne stanke zbog puknuća hvatišta mišića lijeve natkoljenice zarađenog na utakmici Italija – Hrvatska. Potom je ozlijedio ligamente koljena, nedavno i aduktor.

– Veliki je problem kod profesionalnih sportaša gubitak radnog ritma. Nerijetko igrač ne zaliječi posve ozljedu, ali se osjeća dobro i odmah se pokušava vratiti u najjačem ritmu kroz treninge i utakmice. Međutim, gdjekad su i zahtjevi trenera takvi da 
žele što prije najbolje igrače opet vidjeti u momčadi pa se onda dogode nove ozljede i tada ulazimo u začarani krug – kaže dr. Nemec.

>> Matea Kovačića je ozlijedio - klupski fizioterapeut?!

>> Luka Modrić zbog ozljede otpao za Maltu

>> Luka Modrić je zdrav, igrat će protiv Celte

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije