Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi bespoštedni monolog

Dosta mi je veličina koje bi došle samo kad nemaju posao!

Zdravko Mamić (1)
Željko Lukunić/Pixsell
20.05.2010.
u 12:29

U Maksimiru je novinsku konferenciju održao Zdravko Mamić, a glavna tema o kojoj je govorio prvi čovjek Dinama bio je odlazak Krune Jurčića, odnosno novi strateg plavih.

>>Mamić: Sotone žele srušiti Dinamo i izgraditi veliku Srbiju!

>>Mamić: Igračima ćemo dio plaća staviti u depozite

>>Mamić: Vijećnici, od nas više nećete čuti o stadionu

- Ja sam se za ovu pressicu pripremao zajedno s vama koji ste ovdje, dogovarali smo se da prokomentiramo sezonu i vidimo što ćemo napraviti u sljedećoj. Međutim, nakon jučerašnjeg rastanka kluba s dosadašnjim trenerom Jurčićem to je došlo u prvi plan.

- Ja o tome mogu reći da smo zajednički zaključili da smo došli do točke na kojoj više ne bi mogli svi zajedno omogućiti Dinamu da ode prema naprijed. Do točke nakon koje zbog svih okolnosti i uvjeta koji su bili na terenu, u medijima ili na tribini ne možemo naprijed. Radi se o dogovornom i sporazumnom raskidu ugovora s Jurčićem, čovjeku kojem Dinamu znači više od života. Nadam se da će nastaviti uspješnu karijeru i ima pravo da ponovno bude u Dinamu i na najvažnijim mjestima u hrvatskom dresu - bile su prve Mamićeve riječi.

Mlađi brat Kovač, istaknuo je Mamić, nema veze s Kruninim odlaskom.

- Ne bih sada o kronologiji kako je došlo do razlaza s Krunom. Dovoljno je kad vam kažem da nakon svega nemamo uvjeta za daljnju suradnju. Na odlazak Jurčića nije utjecao odnos Krune s Robertom Kovačem. Na IO smo razgovarali koga bi pustili, ja sam rekao da se ne zna hoće li Kovač nastaviti karijeru i da treba vidjeti hoće li ostati u Dinamu - kazao je Zdravko.

Drvlje i kamenje po Jurčeviću

- Od Krunine ostavke nismo ni s kim razgovarali, iako nas vrijeme opasno pritišće - rekao je Mamić i nastavio:

- Dinamo bi trebali voditi najbolji i najkarizmatičniji treneri. Trener kojeg će prihvatiti i publika i mediji i kojeg će igrači slijediti i kad im govori da je i bijelo crno. Koji će biti strah i trepet u svlačionici. Vidite da nam to nekad ne uspijeva. Dinamo je za Hrvatsku nešto puno veće nego Inter za Italiju. Berlusconi mi je rekao da je nacionalna titula uvijek najvažnija.

Žrtvujte se za Dinamo!

- Ja vam mogu reći samo da nemamo ime novog trenera. Ne treba očekivati da će se to tako brzo dogoditi jer moramo odvagnuti sve za i sve protiv. Nemamo iz rukava koga izvaditi da bi bilo to to. Iako nam vrijeme pritišće moramo dobro procijeniti.

- Nakon razgovora s Jurčićem nije bilo razgovora s nijednim trenerom. Razgovaralo se s Nikolom Jurčevićem, ali to nije službeno već na dnevnoj bazi i Jurčević nije potencijalni kandidat. Nemamo sad nijednog kandidata i svi su kandidati. Tako sam razgovarao i s Kranjčarom, ali to je što bi bilo kad bi bilo, kao s bivšim igračem.

- Dinamo bi trebali voditi najbolji i najkarizmatičniji treneri. Trener kojeg će prihvatiti i publika i mediji i kojeg će igrači slijediti i kad im govori da je i bijelo crno. Koji će biti strah i trepet u svlačionici. Vidite da nam to nekad ne uspijeva. Dinamo je za Hrvatsku nešto puno veće nego Inter za Italiju. Berlusconi mi je rekao da je nacionalna titula uvijek najvažnija.

- Da smo zaljuljani malo je reći. Oni koji su govorili da nisam u formi, oni su u pravu.

- Na IO smo razgovarali koga bi pustili, ja sam rekao da se ne zna hoće li Kovač nastaviti karijeru i da treba vidjeti hoće li ostati u Dinamu. Žao mi je što ja kada dođem pred vas, da se zove članove Izvršnog odbora i da iz naših redova iscuri informacija koja nije istinita.

O hrvatskim trenerima, ali i stranoj opciji

- Za mene u Dinamu i za hrvatski nogomet u cjelini, treneri su najslabija karika. Razmišljali smo i o strancima, ali mi smo dosta skeptični, ne samo u klubu, nego i ljudi u medijima i navijači, građani. Mislimo da bi teško stranac prošao u Hrvatskoj. Jednostavno, ima nekoliko parametara. Velikog trenera koji je trenirao najveće klubove svijeta teško je dovesti na hrvatske terene jer je pitanje ambicija. Strancu treba i nekoliko mjeseci da pohvata konce, upozna igrače, a tada već može doći u pitanje prvenstvo ili neki rezultat. Do toga mi dolazimo u analizi kada dođemo do tog pitanja.

- Ja bih s vama podijelio sva razmišljanja, kada ne bih znao da i ono u čemu sam 300 posto u pravu, da će biti iskorišteno protiv mene.

Ipak - želim Cicu!

- Moram reći, ipak me emocija ponese, da želim Cicu Kranjčara. Cico je bio maskota kluba, jedan od najvećih imena ovog kluba. Neka krene pješke iz Crne Gore prema Dinamu i neka preuzme svoj Dinamo. Tako za svakog kvalitetnog mogu reći, da dođu u Dinamo, nemojte da vam Dinamo bude zadnja opcija. Dođite i pomozite svom klubu. Nije korektno kada ostvarujemo gospodarski opstanak kluba i dobre rezultate, da se nije imalo više razumijevanja za klub i da se pomogne klubu i u dobru i u zlu. Neka Kranjćar dođe pred sve vas, ima otvorenu ponudu da dođe i preuzme odgovornost.

O Josipu Kužeu

- Kada je Bog digao ruke od Josipa Kužea, Mamić i Dinamo su stali iza njega kao što nijedna majka ne bi stala iza svog djeteta. I njemu kažem da dođe pješke i pomogne svom Dinamu, a ne da su Albanija i Crna Gora ispred Dinama.

O Zvonimiru Soldi

- Dosta mi je tih velikih veličina, i kad vi koji bi se htjeli napiti krvi i meni i Dinamu, kažete bravo genije Soldo koji je dao ostavku. A mi smo ga odmah nakon diplome stavili za mjesto juniora i dobije jedini posebnu plaću. Jedini u klubu. I zahvaljujući snazi cijelog kluba osvoji dvostruku krunu, što mu trasira put u Bundesligu. On bi dobio takav otkaz kao nijedan trener dosad, a dao je ostavku u Splitu jer bi znao da bi dobio otkaz. I sad je on frajer odjednom.

O Nikoli Jurčeviću

- Kunem se na svoje dvije kćeri, na svog unuka, da brat Zoran i ja nijednom o vas nismo rekli nijednu riječ o razgovoru s Jurčevićem. Jurčević nije tražio 200 tisuća eura unaprijed, a moj brat i ja nismo rekli nikome nijednu riječ, a onda Jurčević vidi u medijima i napiše poruku mom bratu u kojem kaže 'Sramite se, znao sam da ste takvi!'

- Dakle, nije spominjana cifra, mi se kunemo da nismo rekli, a ja mu sad kažem - tko si ti Nikola Jurčeviću?! Dinamo ti je dao priliku da nakon Zagreba preuzmeš Dinamo, jedini si koji s ovom upravom nije osvojio prvo mjesto, lobističkom snagom Zdravka Mamića si u hrvatskoj reprezentaciji, a dobio si otkaz u Belupo i Salzburgu.

- I onda zamislite sirotane koji za 200 tisuća eura moraju trpiti onog sileđiju Zdravka Mamića!

O Branku Ivankoviću

- Ako me pitate koga bih sada želio, onda je to samo jedna osoba - Branko Ivanković. Gospodin, trener, stručnjak, moralna vertikala.

Udaranje po prsima i nastavak monologa:

- Mea culpa, mea culpa! Snosim odgovornost što sam ga izgubio dva puta da bih ga treći puta pozivao. Znam da sam napravio glupost, ja bih puno stvari napravio drugačije. Morate znati, stalno smo štitili svoje, nismo rekli nijednu ružnu riječ protiv trenera ili igrača, ali nemoguće je koliki su treneri dobili priliku trenirati ovaj klub i steći afirmaciju, a kako se odnose prema svetom klubu.

- Ja neću Ivankovića niti zvati jer on ne može niti doći, jer je previše častan čovjek, ali za njega bih imao dobar osjećaj u želucu i stavio ruku u vatru. I ja prihvaćam svoj dio krivnje. Da demistificiramo sve veličine koji to nisu, a misle da jesu ili to tek trebaju postati treba reći sljedeće. Tko god bio trener Dinama bit će prvak s Dinama, bio je i bit će.

- Četiri godine smo dosad bili Europskoj ligi, ali neka netko napravi taj iskorak! Ja bih volio da dođe Kranjčar jer ovo rukovodstvo želi sve dinamovce pod isti barjak. Ne može se govoriti o genijalnom prijateljstvu između Kranjčara i mene, ali Dinamo je iznad toga.

- Svaki trener ovdje ima najveću plaću, najbolje igrače u Hravtskoj i najbolje uvjete za rad. Ne bi me nikad vidio ni u svlačionici ni na terenu. Ja sam dolazio samo kad je kuća gorjela, da sam dolazio i ove sezone kad je kuća gorjela prezentacija bi bila bolja. Ipak sam otvorio dušu i lakše mi je, ali ovo je sve bilo u dobroj namjeri, da pomognem vama i svim našim navijača da bolje razumiju situaciju.

- Ja ću sigurno nazvati Cicu i može on mene nazvati, ali dolazak pješke je bila stilska figura. Nećemo izbjegavati civilizirano razgovarati s crnogorskim savezom. Nije on dobio poziv preko novina i satelita, ali poanta je da Dinamo treba ljude poput Kranjčara koji trebaju doći i pomoći klubu. Ne znači da će Cico odmah biti trener, ali tko ga može zadržati ako želi doći?

- Ista priča vrijedi i za Zajeca, i za bilo koga drugoga. Ali nemamo prijedlog, nema nekog s kim će se prvo razgovarati, a s kim drugo. Ne smije biti taštine da se s nekim prvim razgovara, s nekim drugim i zato naglašavam da u ovom trenutku nemamo plan s kim će se razgovarati. Mjesecima već razmišljam o rješenju, pa ga sad sigurno ne mogu odmah naći.

Ključne riječi

Komentara 25

RT
rty24
23:02 20.05.2010.

Mamicu kakva si ti sotona, Sve sto je Yugoslovenska liga napravila Prodao si ,slomio ili doveo do ivice gasenja. I sve to za deset godina svaka cast. BTW jedva cekam da vidim \"veliku cetvorku\" na prosjackom stapu . Yo i zasluzuju kad ih je preuzela politicko du*elizacka mafija

EU
EUPatriot
06:58 21.05.2010.

Dosta mi je veličina koje bi došle samo kad nemaju posao i zato otvoreno pozivam Fabia Capella, Alexa Fergusona, Luisa van Gaala ili Felixa Magartha da preuzmu odgovornost i izazov treniranja NK Dinamo..

OB
-obrisani-
22:02 20.05.2010.

;) Maminjo,budi ti trener...Ti volis Dinamo i zivis za Dinamo...Sto se toliko misliti...Ooooooo jadna mu majka ,pa tko je mentalno osakacen sa njim poslla imati...koji li ce novi trener biti, 14.?...to je vise neg sramota i vidi se do koga koga stoji ,tko snosi krivicu...Maminjo ,ODLAZI...!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije