Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boom

Dosad nezabilježeno: Ovim se može pohvaliti samo Hrvatska!

Goran Ivanišević
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
05.10.2018.
u 19:12

Ivan Ljubičić (39) ima tu čast da bude jedan od dvojice trenera teniske legende Rogera Federera

Zamislite, od 25 prvih tenisača na ATP listi čak petorica imaju hrvatske trenere! Dosad nezabilježeno... I nijedna druga zemlja ne može se pohvaliti takvom trenerskom pričom, tek na drugom mjestu je Argentina s četvoricom učitelja igračima iz Top 25.

Hrvatska je uvijek imala odlične tenisače, pa i izvrsne teniske trenere. No, bum koji smo doživjeli posljednjih godina teško je usporediv s prijašnjim razdobljima, posebno kad su u pitanju teniski učitelji. Ne zaboravljamo legendarnog Nikolu Pilića, ni Nikicu Nadallija ili Vjerana Friščića, ali usuđujemo se tvrditi da hrvatski teniski treneri nikad nisu tako dobro stajali, nikad nisu bili toliko cijenjeni i nikad nisu bili brojniji.

Kako objasniti renesansu?

Ivan Ljubičić (39) ima tu čast da bude jedan od dvojice trenera teniske legende Rogera Federera. Švicarac je pod Ljubinim vodstvom u dvije godine osvojio tri Grand Slam naslova – dva puta Australian Open i jednom Wimbledon – a vratio se i na prvu poziciju na ATP listi. Ivan Cinkuš (38) više od četiri godine trener je našeg najboljeg tenisača Marina Čilića, a Goran Ivanišević (47) i njegov bivši trener Mario Tudor (40) u stožeru su najboljeg kanadskog tenisača Miloša Raonića. Kristijan Schneider (37) trener je koji putuje s Bornom Ćorićem, a Vedran Martić (54) nastavio je suradnju s 22-godišnjim Karenom Hačanovom i doveo ga do plasmana karijere – 24. mjesta na ATP listi.

>> Pogledajte i žestoku svađu tenisačica koju je morala smirivati sutkinja

Pri svemu tome ne smijemo zaboraviti ni trenere koji se brinu o karijerama tenisačica. Goran Prpić tako odnedavno surađuje s Ajlom Tomljanović, Zagrepčankom s australskom putovnicom (46. na WTA listi), a Čakovčanin Nikola Horvat, bivši trener Donne Vekić s kojom je radio do studenoga prošle godine, novi je trener Mađarice Timee Babos, 68. igračice svijeta.

Lovro Rončević trener je Barbare Pere (71.), Zadranke koja nastupa pod američkom zastavom, Izudin Žunić Poljakinje Magde Linette (84.), a Luka Kutanjac učitelj je mlade Ukrajinke Marte Kostjuk, četvrte na listi igračica do 18 godina. Varaždinac Mislav Hižak trenira Japanku Nao Hibino, Antonio Veić i dalje surađuje s Anom Konjuh, a Splićanin Marin Bradarić bio je trener Mirjane Lučić-Baroni u vrijeme kad je ona igrala polufinale Australian Opena (prije dvije godine).

Što se dogodilo? Kako objasniti tu renesansu hrvatskih teniskih učitelja?

– Svjetski je trend da se bivši tenisači sve češće bave trenerskim poslom. U tom smislu ni mi ne zaostajemo za drugima, no istina je da nikad nismo imali više kvalitetnih trenera nego danas. Tenisači jako puno ulažu u svoju karijeru, nemaju vremena za naobrazbu pa je logično da se bave onim što znaju – objašnjava taj trend Branimir Horvat, bivši tenisač koji se i sam jedno vrijeme bavio trenerskim poslom.

Hrvatska teniska tradicija

Njegov prezimenjak Nikola Horvat, koji puno ulaže u svoju trenersku karijeru i trsi se ići ukorak s trendovima, kao prednosti Hrvata navodi i sljedeće činjenice:

– Jedan od faktora koji objašnjavaju uspjeh naših trenera je i taj fenomen hrvatskog natjecateljskog duha o kojem svi govore već godinama, a posebno sad nakon nogometnoga SP-a. To je važna karakteristika i za trenera, a ne samo za igrača, jer želja za pobjedom nešto je što i nas trenere potiče i daje nam motivaciju za svakodnevni rad. A ne smije se zaboraviti ni teniska tradicija u Hrvatskoj. Tri Grand Slam pobjednika – Iva, Goran i Marin – kao i osvajanje Davisova kupa donijeli su puno toga dobroga u hrvatski tenis iako smo sve to mogli i bolje iskoristiti – kaže novi trener Timee Babos.

Kad smo već kod Grand Slam osvajača, istaknimo jednu činjenicu koja nikako nije zanemariva. Sva tri hrvatska pojedinačna Grand Slam naslova osvojena su kad su naši igrači imali hrvatske trenere. Ivu Majoli je 1997., kad je osvojila Roland Garros, vodio Goran Prpić, Goranu Ivaniševiću je 2001., kad je (napokon) osvojio Wimbledon, trener bio Mario Tudor, a kad se Marin Čilić 2014. okrunio naslovom pobjednika US Opena, učitelj mu je bio Goran Ivanišević.

– Pa, ima nešto u tome. Kad su igrač i trener iz iste zemlje, vezuje ih posebna bliskost, sličan im je mentalitet, bolje se razumiju. Ponekad nas stranci teško mogu shvatiti bez obzira na odlično poznavanje engleskog jezika – smatra Branimir Horvat.

>> Pogledajte i kako su naši tenisači proslavili plasman u finale Davis kupa

Komentara 8

JO
jolebiograd
19:26 06.10.2018.

Bernarda a ne Barbara Pera....

GV
golub Vaso
19:19 05.10.2018.

ajlu trenira Ratko

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
23:25 05.10.2018.

Čilić i Ivanišević nisu iz iste zemlje. Osim ako ne računate Jugoslaviju kao njihovu službenu državu rođenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije