Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEŠTO NE FUNKCIONIRA

Dominacija Hajduka izazvala paniku u omladinskom pogonu Dinama: Bit će promjena!

Split: Juniori Hajduka svladali Dinamo i približili se naslovu prvaka
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
10.06.2022.
u 18:36

Trener juniora ove je sezone bio Jozo Bandić, trener koji je zapravo i sinonim za tu školu, kroz njegove ruke prošli su brojni igrači. Uostalom, Bandić je trener bio ove sezone, a već treću sezonu zaredom plavi juniori nemaju naslov prvaka. Dakle, nije samo stvar u njemu, treneru koji je osvojio sve što se osvojiti može u svim mlađim kategorijama, a sad je bio drugi, s dva boda manje od Hajduka.

Posao trenera prve Dinamove momčadi strašno je težak, posao je to u kojem danas jeste, sutra niste. U ponedjeljak ste genijalac, a za dan-dva neznalica. I što je sasvim sigurno, na tom se poslu nećete baš dugo zadržati, pokoji slabiji rezultat ili čak i neatraktivna igra dovoljan su razlog da se traži vaš odlazak. Kako god, trener Dinama, ali nije puno drukčije ni u drugim nogometnim klubovima, zna da mu je "rok trajanja" ograničen.

Urgirali su i za Gvardiola

No, trenerski posao nije jedini težak i stresan posao u Maksimiru. Kao trener znate da se trebate hrvati s 25-30 igrača. Ali, biti šef Dinamove škole još je složenije. Ne samo zato što je u toj školi na stotine djece, deseci trenera, popratnih službi... I to bi još nekako bio normalan posao, ali sva ta brojna djeca imaju i roditelje, koji misle da je njihovo dijete najveći talent, da je novi Luka Modrić... Ta djeca već imaju i menadžere, koji stvaraju pritisak...

U takvim uvjetima nije lako raditi ni trenerima u nogometnoj školi, jer i njih pritišću menadžeri, roditelji, mjerodavni u klubu želeći dobre rezultate, a žele i da stvorite nekog novog Modrića...

- Nije teško raditi taj posao ako ste iskusni. Meni se nikad nitko iz vodstva kluba nije upletao u posao. A s roditeljima i menadžerima znam razgovarati jer sam objektivan. U startu im odmah kažem da sam svog sina s 15 godina izbacio iz nogometa jer su mi njegovi treneri rekli da nije dovoljno talentiran, te da ću uvijek vjerovati trenerima i njihovim procjenama - kaže Ivo Šušak, nekadašnji direktor Dinamove škole, i dodaje kako je to bilo s Joškom Gvardiolom:

- Njega je zastupala jedna portugalska agencija i gospodin Šišić. Željeli su da Gvardiol igra veznog, a treneri su ga kao mlađeg kadeta stavljali na mjesto lijevog beka i stopera. Objasnio sam im da je za mladog igrača bolje da igra na više pozicija. I što je danas Gvardiol? Lijevi stoper i lijevi bek!

30.04.2022.,Split - Utakmica 25. kola HNL-a za juniore izmedju Hajduka i Dinama, Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dinamova škola posljednjih je desetljeća bila sjajna, stvorila je brojne igrače, ti su izdanci plavih nosili Dinamo, stasali do hrvatske reprezentacije. No, čini se da je sad sve malo zastalo. Zato su i najavljene promjene u nogometnoj školi. Direktor škole, legendarni vratar plavih i reprezentacije Tomislav Butina u posljednjih je pola godine sondirao rad škole i trenera i odlučio je, čini se, povući neke poteze.

Dinamo je očito zaboljelo što njegovi juniori treću godinu zaredom nisu osvojili naslov hrvatskih prvaka, pa tako neće ni igrati u Ligi prvaka mladih. A to je lijep europski izlog, ne samo za prodaju igrača, nego i za privlačenje mladih europskih igrača pod Dinamovo okrilje. Trener juniora ove je sezone bio Jozo Bandić, trener koji je zapravo i sinonim za tu školu, kroz njegove ruke prošli su brojni igrači. Uostalom, Bandić je trener bio ove sezone, a već treću sezonu zaredom plavi juniori nemaju naslov prvaka. Dakle, nije samo stvar u njemu, treneru koji je osvojio sve što se osvojiti može u svim mlađim kategorijama, a sad je bio drugi, s dva boda manje od Hajduka.

- Treneru juniora u Dinamu nije lako, puno kvalitetnih igrača iz juniora igralo je za drugu momčad Dinama u Drugoj ligi i treneri juniora u te tri godine nisu imali sve najbolje igrače na raspolaganju. A danas i drugi klubovi imaju dobre škole i dobro rade. I ako koji put izostane rezultat, ne bi trebalo biti previše kritika na račun trenera - kazao je Ivo Šušak.

Ne treba se odreći Bandića

Ako je već dijelom i kriv ili nije radio dobro ove sezone, klub se Bandića ne smije odreći jer je za Dinamo napravio u školi više nego bilo tko drugi. Kad klub i nije imao kamo smjestiti klince koji su u Dinamo došli izvan Zagreba, znali su živjeti kod Bandića u kući. Tako su kod njega u isto vrijeme, među ostalima, živjeli i Bruno Petković i Šime Vrsaljko.

Tomislav Butina je valjda sve dobro uločio i zna zašto će povući određene poteze. Navodno će juniore preuzeti Ivan Senzen, sin nekadašnjeg igrača plavih Ivice Senzena, koji je već radio u školi, vodio je pionire i nije se proslavio rezultatima. Nakon njegova neuspjeha, pionire je preuzeo Dino Julardžija i vratio na vrh hrvatskog prvenstva. Bili su uvjerljivi, naslov su slavili uz stotinu postignutih i samo deset primljenih pogodaka, s bodom više od Hajduka i Osijeka. K tome, jedini u svim kategorijama Dinama u ovoj sezoni imaju dvostruku krunu. Andrej Mioković doveo je kadete do naslova prvaka sa sedam bodova više od Osijeka i 16 više od Hajduka, tako da kod pionira i kadeta zbog rezultata promjene nisu potrebne. Iako, nikad se ne zna.

>>> Okupili smo legendarnu generaciju na jednom mjestu

 
Ključne riječi

Komentara 1

RE
RedTree
19:08 10.06.2022.

Jel ovo dinamov kutak, pa se žali da dinamo nije prvak u juniorima!? Postoje i drugi klubovi u našoj Hrvatskoj koji rade dobro, gdje se mladi razvijaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije