Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljevi

Đoković obranio i sebe i veliku trojku, mladi lavovi još čekaju

04.02.2020.
u 07:35

Među “ostalima” nisu svi jednaki – izdvajaju se Britanac Andy Murray i Švicarac Stan Wawrinka s po tri naslova

Kad je Roger Federer (38) osvojio svoj prvi naslov na Grand Slam turnirima, dogodilo se to u Wimbledonu 2003. godine, malo tko je mogao pretpostaviti da je time započela jedna od najvećih dominacija u povijesti svjetskog tenisa.

Em je osvajao Švicarac, em su mu se nešto kasnije pridružili Rafael Nadal (33), u Roland Garrosu 2005., i Novak Đoković (32), na Australian Openu 2008. godine.

>> Zgodna Srpkinja držala Federeru lekciju zbog prostačenja, njegova reakcija sve je iznenadila

1/10

Prošlo je otad više od 16 godina i odigrano je čak 67 Grand Slam turnira, a “velika trojka”, koja se u međuvremenu konstituirala, prepustila je “ostalima” samo 11 naslova.

Rezultat je zapanjujući

Bilo je godina kada ništa nisu ostavljali drugima, i godina kad su ispuštali “čak” dva turnira (kao 2014. i 2016.), ali ukupni rezultat je zapanjujući. Federer je osvojio 20, Nadal 19, a Đoković 17 Grand Slam naslova. Svi ostali – 11.

No i među “ostalima” nisu svi jednaki – izdvajaju se Britanac Andy Murray i Švicarac Stan Wawrinka s po tri naslova. Oni na neki način s trojicom prije spomenutih čine “veliku petorku”:

Posljednji koji je izvan te velike petorke osvojio GS naslov bio je Marin Čilić (US Open 2014.), a posljednji koji je još koliko-toliko pratio “veliku trojku” bio je Wawrinka.

Osvojio je US Open 2016. godine, a onda se i on umorio... Pa su posljednjih 13 naslova između sebe podijeli Đoković, Nadal i Federer, tri kralja svjetskog tenisa.

A gdje su tu mladi? Najmlađi aktivni tenisač s Grand Slam naslovom, naš Marin Čilić, ima već 31 godinu i na njega očito ne mislimo iako ni on nije star.

Ovi mlađi zasad se zadovoljavaju samo pokojim nastupom u finalnim dvobojima, kao Dominic Thiem na upravo završenom Australian Openu. Koji je opet, unatoč Austrijančevu vodstvu s 2:1 u setovima, pripao Đokoviću i “velikoj trojci”.

– Još uvijek detalji presuđuju. Ovaj meč bio je iznimno neizvjestan, lanjski finale US Opena (Nadal pobijedio Medvjedeva – op. a.) također. To je znak da smo vrlo blizu. Mislim da ovaj novi naraštaj tenisača, uključujući i mene, ima dobre šanse da počne osvajati Grand Slam turnire – tješi se Thiem.

Naravno da će jednog dana osvajati i ostali. Pa Federer, Nadal i Đoković ne mogu trajati vječno. Ali zasad, na iznenađenje mnogih, još čvrsto drže uzde svjetskog tenisa.

A to govori i o njima trojici, svaka čast legendama i velikanima iz bivših vremena, ali svijet nije imao trojac kakav su Federer, Nadal i Đoković. A oni su svojim velikim rivalstvom podigli tenis za još jednu razinu, što vide i mladi.

S njima je teško, ali slađe

– Privilegij je igrati u eri Novaka, Rogera i Rafe. Mislim da ni u jednom sportu tri tako velika igrača nisu igrala u isto vrijeme. Oni su zaslužni i za to što sam ja došao na znatno višu razinu nego što sam bio. Da njih nema, nama bi bilo lakše osvajati Grand Slam naslove, ali nadmetanje s njima je nadmetanje na najvišoj razini. Ako u takvoj konkurenciji osvojim GS naslov, on će imati veću vrijednost, bit će slađe – zaključio je Austrijanac.

Novak Đoković pozabavio se simbolikom. Zbroj znamenki nedjeljnog datuma (2. 2. 2020.) iznosio je osam, njemu je ovo bio osmi Australian Open, a i na trenirci je nosio broj osam, ali to zbog tragično preminulog Kobea Bryanta.

– Nisam o tome puno govorio dok je bio živ, ali Kobe i ja imali smo prijateljski odnos. Bio je jedan od najznačajnijih mentora u mom životu. Nesebično mi je dijelio savjete u vezi sa sportom, obitelji, biznisom i ja ću mu doživotno biti zahvalan na tome. Šokiran sam kao i svi. Veliki je to gubitak za sport. Ali on je uvijek imao osmijeh i pozitivnu energiju i takvoga ga se trebamo sjećati – kazao je Đoković.

A simbolika je bila i u tome da mu je pehar predao Marat Safin, isti onaj od kojega je izgubio svoj prvi meč na Australian Openu 2005. godine. A već 2008. Nole je zarezao prvu recku u Melbourne Parku. Prvu od osam...

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati 

Komentara 1

IV
ivanbalic
09:55 04.02.2020.

Ta trojka ce trajti i trajti,dok se sami ne povuku s terena,jer u njihovoj maldosti kad su trenirali,ni je bilo mobitela,nti neki video igrica,nego se treniralo i treniralo do bsvjesti,a danas,ma cirkus zivi,gledam kako ova mladez trenira,izaista ima dobro momaka.ali cim je prekino trening,sjeo na klupu,odmah je telefon u rukama,a ne posvecenost i razmisljanje kako si treniro,i tu je ta nevaljalost,i nikad nece vise,izniknuti jedan Federr,ili Djokovic,nema sanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije