Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmlađi trener Cibone

Dino Repeša: 'Zbog očeva posla govorim više jezika. Želim postati bolji trener nego što je on bio'

storyeditor/2023-12-08/repesa.jpg
Foto: REUTERS
1/4
09.12.2023.
u 06:59

Ono što kod oca jako cijenim i želim tako raditi jest radna disciplina. To kako je pripremao svaki trening, svaku utakmicu pa analiza suparnika što je jako bitno i uvijek će biti. Kod njega se u svakom trenutku znalo što se, kada i koliko radi. – rekao je Dino Repeša

U liku i djelu Dine Repeše Košarkaški klub Cibona ima novog trenera, 22. otkako je hrvatske neovisnosti. I najmlađeg dosad, jer nitko od njegovih prethodnika nije preuzeo prvu momčad ovog kluba sa samo 31 godinom iza sebe.

Zanimljivo je da je dosadašnji "rekorder" bio Danijel Lutz, koji je vukove vodio s 33 godine, a prije njega najmlađi Cibonin trener bio je Dinin otac Jasmin Repeša, koji je seniorsko kormilo ovog kluba preuzeo s 34 godine.

GALERIJA Promocija dokumentarnog filma "Naš mali" o Draženu Petroviću

storyeditor/2023-12-08/repesa.jpg
1/24

– Nadmašio sam oca u tome. Dakako, on je Cibonu preuzeo u puno boljoj situaciji. Cibona je tada bila standardni euroligaš, a ova Cibona već godinama Europu ne igra.

Više škola nego klubova

Koliko ga u karijeri prati prezime Repeša?

– Ne prati me samo u karijeri nego i u privatnom životu. No fokusiran sam na posao i nastojim da mi očevi trenerski uspjesi budu motivacija, da budem jednog dana i bolji od njega.

A to neće biti nimalo lako.

– A što je danas lako. Pa i vi morate isporučiti tekst svaki dan i to u zadanim rokovima. Ni vaša produkcija ne smije stati kao ni moj rad na sebi. Ja sam sretan što radim posao koji volim i to mi je ekstra motivacija. Ako kukate svaki dan o onome čime se bavite, onda tu nema sreće.

Gledajući tatu kao klinac u klubovima u kojima je radio, a jedne godine u Cedeviti mu je bio i pomoćnik, što je Dino baštinio od svojeg oca?

– Teško je puno toga naslijediti zato što se košarka dosta promijenila pa tako i pristup prema igračima, koji više nije isti kao što je bio prije 15-20 godina. Danas se traže "players" treneri jer momčadi puno ovise o glavnim igračima. Trener mora biti neka vrsta menadžera u stvaranju odnosa s glavnim igračima. No ono što kod oca jako cijenim i želim tako raditi jest radna disciplina. To kako je pripremao svaki trening, svaku utakmicu pa analiza suparnika što je jako bitno i uvijek će biti. Kod njega se u svakom trenutku znalo što se, kada i koliko radi.

VEZANI ČLANCI:

Zbog oca, a Repeše su se selili za glavom obitelji, promijenio je deset škola.

– Promijenio sam više škola nego klubova, što je dobro i neka tako i ostane.

Zahvaljujući očevu poslu u Turskoj, Španjolskoj i Italiji Repeša junior postao je poliglot.

– Naučio sam i češki jer sam pet godina radio u Češkoj. To je peti strani jezik koji govorim uz engleski, španjolski, talijanski i francuski.

Otkud francuski, pa Jasko nije radio u Francuskoj?

– Kada živite na sjeveru Italije, obvezno učite i francuski, kao što je bio moj slučaj dok smo živjeli u Bologni.

U kojoj je mjeri znanje tolikih jezika prednost u trenerskom poslu, u kojem je "službeni jezik" engleski?

– Kada govorite nečiji jezik i to im date do znanja, ljudi to jako cijene. Još dok sam ove jeseni bio trener čeških Pardubica, kada smo igrali sa Zaragozom, Španjolci su se ugodno iznenadili kada sam s njima počeo razgovarati na španjolskom. Ako hoćete napraviti neki internacionalan korak, danas je poželjno da znate još koji jezik osim engleskog.

Nakon što je učio zanat kod Danijela Jusupa u KK Zagreb, kod oca i Veljka Mršića u Cedeviti, Dino se trenerski osamostalio radeći u Češkoj.

– Ondje sam stekao samopouzdanje. Nisam bahat, ali imam dozu vjere u sebe. Iza mene je šest samostalnih godina i više od 250 utakmica u raznim natjecanjima. Vodio sam i hrvatsku mladu reprezentaciju na jednom natjecanju tijekom pandemije koronavirusa, a bio sam i pomoćnik juniorskog izbornika Bosne i Hercegovine na Eurobasketu te pomoćnik hrvatskog kadetskog izbornika na Svjetskom prvenstvu. Veliko iskustvo bilo mi je biti pomoćnik tadašnjeg hrvatskog izbornika Damira Mulaomerovića na seniorskom Eurobasketu. Ne bojim se izazova, volim kada je nešto napeto i to je puno bolji put nego da sam izravno iz cipela pomoćnika dospio na mjesto glavnog trenera.

VEZANI ČLANCI:

A to šegrtovanje po klubovima i reprezentacijama omogućilo mu je da poznaje dobar dio igrača kojima je sada postao šef.

– Radio sam dosad s Bošnjakom, Perasovićem i Buljanom. Proletu sam trenirao u Pragu, a protiv Mustapića vodio sam neke utakmice. Umalo zaboravih, Vukovića poznajem još od prije deset godina kada sam treneru Jusupu bio pomoćnik u Zagrebu.

Koliko će biti teško nastaviti igrati domaće prvenstvo sa samo pet igrača.

– Tako je kako je, iz te kože još ne možemo, premda mi je rečeno da se radi na skidanju blokade pri Hrvatskom košarkaškom savezu, koja nas svodi na samo pet seniora iz prošle sezone. Dok se to ne riješi, pokušat ću proširiti rotaciju s mlađim igračima.

Uskoro stiže druga plaća

Na njegovu žalost, Dino nije u prilici dovoditi pojačanja, već se može samo moliti da mu se nitko od prenapregnutih igrača ne ozlijedi.

– Baš tako. Za sada je najbitnije da nam nitko ne ode. Rečeno mi je da će igrači uskoro dobiti i drugu plaću.

Gdje novi trener vidi prostora za pomak?

– Bilo bi suludo da u ovom ritmu igranja utakmica mijenjam puno. Ideja mi je kroz obranu ubrzati tranziciju jer kada se igra svede na pozicijski napad, onda je teže doći do lakih koševa. Moramo i povećati individualnu kvalitetu pojačanim individualnim radom.

Priznat će da je od svojeg prethodnika Vulića i njegova pomoćnika Krasića naslijedio solidnu situaciju. A Krasić mu je, nakon utakmice sa Splitom (81:73), ostavio i pobjedu više u ABA ligi.

– Njih dvojica odradila su odličan posao. Krasić je vodio utakmice domaćeg Prvenstva i ostavio vrlo dobar skor od 9-2. Od čelnika kluba čuo sam sve najbolje o Vulićevu stožeru tako da bih volio da nastave raditi sa mnom.

VIDEO Bivši NBA igrač Gordan Giriček o teškom periodu u svojoj karijeri: 'Sjeo sam na kauč i plakao'

Komentara 1

PN
pošteni_načelnik
08:56 09.12.2023.

nema ništa od toga....Cibona uništena. Ne spasi ju niti trener svih trenera u košarci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije