Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDERI

Dinamo s najvećim kadrom igrača: rekordni Bjelica izbjegava krizu

Rudeš - Dinamo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
20.10.2018.
u 16:23

U 11. kolu Prve HNL nogometaši Dinama Igraju u Puli protiv Istre (17.30)

Na pripremama Dinama ovog ljeta bila je velika gužva u svlačionici, nekoliko je igrača prodano, novac, više od 30 milijuna eura, zarađen je, ali je zato i stiglo jako puno novih igrača u plavu momčad.

– Sigurno je da ćemo morati smanjiti kadar, vidjet ćemo tko će još otići, možda bude odlazaka i na posudbe – govorio je tada trener Dinama Nenad Bjelica.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

No, ni tada značajnijeg odljeva nije bilo, ostao je poprilično veliki kadar pod Bjeličinom paskom i tu smo vidjeli pomalo i tempiranu bombu, jer, bilo je teško pomisliti da će svi igrati, a oni koji ne igraju nezadovoljni su, pa to ruši atmosferu u momčadi, donosi krize...

No, ništa od svega toga negativnog kod Dinama se nije dogodilo. Bjelica je brzo pronašao odličnih 11 s kojima je napao Europu, a onda je u prvom domaćem srazu izveo potpuno novih 11.

Ne sjećamo se da se to baš događalo na svjetskim travnjacima. I nije to izgledalo dobro, plavi su odigrali samo 1:1 u Maksimiru s Rudešom, bio je to prvi bod Rudeša, pokazalo je i jedan od ukupno dva koja je dosad osvojio u ligi.

– Nisam to nikad vidio niti bih ja to napravio. Treba rotirati igrače, ali ne više od nekoliko njih, meni je taj potez neshvatljiv – bio je kritičan kao i većina iskusni Otto Barić.

No, Bjelica je nastavio po svom i sad s pravom uživa u svom uspjehu. I nisu samo ta 22 igrača s početka sezone igrala za Dinamo, Bjelica je koristio čak 31 igrača u dosadašnjem dijelu sezone.

Hajduk prvi iza Dinama

S tom je brojkom potukao i europske velikane koji imaju novca za velike i jake rostere momčadi, ali daleko su od te Bjeličine brojke. Primjerice, Rakitić je jedan od 188 igrača koji su zaigrali za Barcelonu, Mandžukić jedan od 21 iz Juventusa, Lovren se našao među 21 igračem koji su zaigrali kod Kloppa za Liverpool, Niko Kovač u Bayernu koristio ih je 20, Modrić je zaigrao u Realu i bio među 22 koji su igrali. Nešto više, njih 26 zaigralo je za Manchester City, za PSG njih 25...

Rudeš - Dinamo
1/6

Nedavno nam je Bjelica objasnio i zašto je ostavio tako veliki kadar i zašto mu igra tako mnogo igrača.

– Dinamo u jesenskom dijelu ima strašno puno utakmica. Sličnu sam situaciju imao dok sam bio trener bečke Austrije, isto smo igrali u Europi, bili smo jako dobri, ali smo trpjeli u domaćem prvenstvu. Zato što smo imali premali kadar igrača, ne možeš takvu sezonu izgurati s 13-14 igrača. A kad se tako puno igra, onda dođu i ozljede, kartoni. Stoga, svi oni koji su s nama itekako će koristiti tijekom sezone – logično je objasnio trener Dinama.

Zacijelo je izvukao pouke i od bivših trenera plavih i kad su najbolje izgledali kao kod Zokija Mamića ili Krune Jurčića, u listopadu i studenom su jako padali i u Europi postali topovska hrana. Bjelica je izgurao dvije trećina listopada, a ni traga nekakvoj krizi. I, kako koristi sve igrače, nema ni nezadovoljnih, svima je jasno da su kriteriji za igranje jasni.

Pri usporedbi s europskim velikanima koje smo spomenuli, valja znati da su plavi odigrali i puno više utakmica, da će i u tim klubovima igrati još imena koja su zasad na klupi ili tribini. No, plavi zasad kolo vode, a prvi su po tim brojkama i u našoj ligi. Najviše nastupa za plave ima Gavranović (17), ali najveću minutažu Šunjić (1127).

Ostali naši klubovi koristili su prilično veliki broj igrača. Primjerice, dosadašnji trener Rijeke ostavljao je dojam da koristi malo igrača, a igrala su mu 23 (najviše Čanađija 13, najviše minuta Sluga 1080), Hajduk je drugi s 27 igrača (Gyurcso, Juranović i Hamza po 11)...

Vraća se i Moro

Uskoro bi Dinamo mogao još povećati broj igrača koji su zaigrali za prvu momčad.

– Moro i Šitum sve su bliži pravom povratku i u sljedećim utakmicama ćemo ih koristiti. Svi su se s reprezentativnih akcija vratili zdravi, moramo se spremiti za sedam utakmica u tri tjedna – kazao je Bjelica prije jučerašnjeg puta u Pulu gdje će plavi tražiti novu pobjedu i “betoniranje” na vrhu.

>> Pogledajte kako se vatreni zabavljaju u slobodno vrijeme

– Istra je pokazala da je ozbiljna momčad, no vjerujem da ćemo se vratiti s tri boda – dodao je Bjelica.

U Puli je opet uzdrman trener, već drugi trener u sezoni pakira kofere.

Za Istrijane je ove sezone igralo 26 igrača, a dovode i nove koji će tek dobiti pravo nastupa. Igrački kadar kompletiraju, još da poslože i stručni stožer.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
17:17 20.10.2018.

Treba pročitati članak prije tiskanja. Tako vam se ne bi ovo događalo:, "Rakitić je jedan od 188 igrača koji su zaigrali za Barcelonu" 188 igrača u Barceloni! 188!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije