Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
play off LP-a

Dinamo je kralj kvalifikacija

Dinamo Astana
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/6
21.08.2018.
u 11:00

Plavi dijele prvo mjesto na tablici HNL-a bez obzira na taj kiks protiv Rudeša, a već su osigurali i igranje u Europi do jeseni.

Sezona za Dinamo teško da je mogla početi bolje. Cjepidlake će plavima zamjeriti remi s Rudešom na startu HNL-a, ali on je zapravo potpuno nevažan u svjetlu svega što je maksimirska momčad napravila dosad. Pogotovu ako se start ove sezone usporedi s prošlim ljetom kada su plavi nakon dugo vremena ostali bez igranja u skupini europskih natjecanja.

30 milijuna eura od prodaje

Sada stvari izgledaju sjajno za plave. Dijele prvo mjesto na tablici HNL bez obzira na taj kiks protiv Rudeša, a već su osigurali i igranje u Europi do jeseni. Hoće li to biti u bogatoj Ligi prvaka ili će se morati zadovoljiti Europskom ligom, naravno da nije svejedno, ali cilj su ostvarili.

– Europska jesen naš je cilj, a naš je san igrati u Ligi prvaka – ponavljaju stalno u Dinamu, govori to i trener Nenad Bjelica koji je dobro posložio i kadrirao momčad.

Ona će doživjeti određene promjene, pomalo ovisno i o tome u kojem će europskom natjecanju plavi nastaviti svoj europski put, kadar je ipak prevelik iako će Dinamo do zimske stanke odigrati ogroman broj utakmica.

Dinamo Astana
1/13

Osim sportskog uspjeha, Dinamo je ostvario i zamjetan financijski rezultat koji mu jamči lijep život još dosta vremena. Uđu li u Ligu prvaka, inkasirat će 15,25 milijuna eura i još zarađivati novac za svaki osvojeni bod. Prema svojoj dosadašnjoj povijesti u LP-u, na to plavi ne bi smjeli previše računati jer tu nisu “uzimali lovu”, ali tko zna, današnji Bjeličin Dinamo je natjecateljska momčad. No i Europska liga, bude li dobrih rezultata, može donijeti sedam-osam milijuna eura. Kad se tome doda da su ovog ljeta prodani Ćorić, Sosa, Benković i Soudani, a to je još oko 30 milijuna eura, jasno da je da su plavi bezbrižni i da se mogu posvetiti ostvarivanju što boljih rezultata.

Za ostvarenje svojih snova trebaju proći Young Boys, švicarskog prvaka koji je na papiru favorit. Taj švicarski klub još nikad nije igrao u skupini Lige prvaka, dok bi Dinamu to bio sedmi put da se nađe u skupini tog elitnog natjecanja, a već je sad osigurao svoj 14. nastup u skupini nekog od europskih klupskih natjecanja. I na ovim prostorima po tome je nedodirljiv. Otkad Hrvatska igra u europskim klupskim natjecanjima (od sezone 1993./94.), Hajduk je samo jednom bio u skupini Lige prvaka, u sezoni 1994./95. i jednom u skupini današnje Europske lige (2010./11.). Susjedi s kojima se volimo uspoređivati također su znatno slabiji od Dinama, Partizan je tako deset puta igrao u raznim skupinama, a Crvena zvezda samo triput od te sezone 1993./94. I to sva tri puta u Europskoj ligi, a nijednom u Ligi prvaka. Dinamo prednjači na ovim prostorima i po broju odigranih utakmica u Europi, uzvratni susret protiv Astane bio je 200. nastup plavih, prati ga beogradski Partizan sa 190 utakmica, Zvezda je odigrala 168, a Hajduk 116.

Ove sezone Hajduk se već oprostio od Europe, ispao je od Steaue. Zvezda je u poziciji kao i Dinamo, igra u play-offu Lige prvaka sa Salzburgom, a Partizan je u play-offu Europske lige i tamo će imati težak posao protiv Beşiktaşa. Dinamo tako sigurno pred sobom ima još osam utakmica i u Europi će igrati do sredine prosinca.

Neuspješni u skupinama

Plavi na put u Bern na prvi susret play-offa Lige prvaka s Young Boysima krenuli u utorak ujutro u devet sati, uzvrat se igra sljedećeg utorka u Maksimiru i u te dvije utakmice sa švicarskim prvakom zapravo ćemo vidjeti pravu sliku Dinama. Dosad smo vidjeli odličnih izdanja, pokoju lošu partiju ili slabije poluvrijeme, ali vidjeli smo Dinamo koji izgleda kao momčad i to je najveća dobit, ali to i daje nadu da plavi doista mogu biti kompetitivni u Europi.

Dosad nisu uspijevali proći skupinu, možda će ova 14. prilika konačno biti rezultatski opipljiva. U Ligi prvaka stalno su upisivali negativne rekorde, zapravo od 1998./99. nisu imali opipljivih uspjeha osim sporadičnih kao što je remi na Old Traffordu s Manchester Unitedom ili pobjeda nad Arsenalom u Zagrebu. Te 1998. Zlatko Kranjčar poveo je momčad nakon uspješnih kvalifikacija protiv Celtica, skupinu je zaključio Velimir Zajec koji je u zadnje tri utakmice u skupini osvojih sedam bodova. I to je bilo dovoljno za drugo mjesto u skupini. Nažalost za plave, tada je samo pobjednik skupine išao dalje. Plavi su kvalifikacije zasad sjajno odradili, ali to su obično tako i radili, pa i Uefa ih je prozvala kraljevima kvalifikacija.•

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
11:41 21.08.2018.

Ne mogu drugovi novinari večernjeg da ne spomenu svoje zvezdu i partizana.Nisu ni svjesni kako nam se gadi ta njihova besramna utopija od bratstva i jedinstva.Gdje su ti čudni likovi zapeli, mislim da ne znaju ni oni.Sve u svemu jadno i besramno.

HA
hazo
11:28 21.08.2018.

Ok, svet 5 za statistiku. Ali koga zanima zvezda i partizan ?? Zakaj za usporedbu nebi bili Stuttgart, Salzburg, Basel, Sturm, Sparta Prag itd. ?

CR
crodux
11:36 21.08.2018.

dok Dinamo mlati lovu po Europi Hajduk pelješi svoje navijače po 1911 kuna, ko'da su prosjaci invalidi majko mila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije