Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAVE SNAGE

Eto na što je spao Hajduk: Poljud je pun - dinamovaca!

Željko Kopić
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/6
16.02.2018.
u 13:59

Od Hajdukovih prvotimaca dvojica su svojedobno bila registrirana za Dinamo: 22-godišnji Zagrepčanin Fran Tudor u pionirima te robusni 27-godišnji Kamerunac Franck Zoe Ohandza,

Evo na što je spao slavni, vitalni, vječno buntovni 107-godišnjak Hajduk: osim što mu svlačionica prve momčadi izgleda kao Generalna skupština Ujedinjenih naroda, u kojoj se govori talijanski, portugalski, francuski, njemački, španjolski, mađarski, rumunjski, albanski, možda i poneki afrički dijalekt, velikom bijelom obitelji ove sezone dominiraju – dinamovci.

Sjajna statistika

Što ne znači nešto nužno loše, dapače, samo pojačava intrigantnost velikoga derbija, u kojemu će Splićane s klupe, premijerno u srazu s Dinamom, voditi nekadašnji Dinamov junior. Željko Kopić, kao Dinamovo dijete, bio je prije koju godinu i kandidat za trenersku poziciju u Dinamovoj školi nogometa, no tada je izabrao drukčiji put i odlučio prihvatiti poziv Slavena Belupa.

U bogatoj Hajdukovoj poslijeratnoj povijesti četvorica su trenera imala “plavu krv”: Florijan Matekalo, Branko Zebec, Vlatko Marković i Ćiro Blažević, i ni jedan od njih nije bijelima donio naslov prvaka. Za sada u dobitnoj poziciji za taj trofej nije ni Željko Kopić, iako mu je statistika na Hajdukovoj klupi impresivna. U sedam nastupa u Hrvatskoj ligi ima postotak osvojenih bodova čak 88,9.

I Hajdukovu drugu momčad vodi Dinamov trenerski kadar, ambiciozni stručnjak Siniša Oreščanin, nekadašnji zaposlenik Dinamove škole nogometa, tzv. Jozakov kadar. Oreščanin je prošle jeseni u derbiju Druge HNL s bijelima svladao Dinamo u Maksimiru (2:1), ali to je bio labuđi pjev budući da za njim zaostaje čak 13 bodova.

I Oreščaninov šef, voditelj Hajdukove škole nogometa Krešimir Gojun, također je zanat pekao u Dinamu. Najveći uspjeh bilo mu je osvajanje Nike Premier kupa 2013. godine u Manchesteru, s generacijom nogometaša rođenih 1998. godine. U njoj su danas u prvoj momčadi Dinama Borna Sosa i Nikola Moro, a Luka Pasariček je, naravno, u Hajduku.

Od Hajdukovih prvotimaca dvojica su svojedobno bila registrirana za Dinamo: 22-godišnji Zagrepčanin Fran Tudor u pionirima te robusni 27-godišnji Kamerunac Franck Zoe Ohandza, kojega je sudbina ipak iz Maksimira bila odvela u Sesvete. Konkurencija u Dinamu bila je u to vrijeme prejaka za tada mladoga kamerunskog reprezentativca.

Na kraju, i pomoćnik Hajdukova sportskog direktora Saša Bjelanović jednu sezonu (1999./2000.) proveo je u Dinamu, u kojemu je bio suigrač današnjeg Dinamova trenera Marija Cvitanovića. Bjelanović je za Dinamo nastupio jedan jedini put, pa je bio proslijeđen u Varteks, gdje je njegov golgeterski talent eksplodirao.

Najveća usluga Rijeci

U dosadašnjem 41 ogledu tih suparnika u Maksimiru u Prvoj HNL, bijeli su slavili samo pet puta, dakle u prosjeku svakih pet godina. Autori tih pobjeda bili su treneri Stanko Poklepović, Nenad Gračan, Zoran Vulić, Goran Vučević i Joan Carrillo. I samo je ta prva pobjeda, postignuta još 1992. godine, bila Hajdukova odskočna daska prema naslovu prvaka. U svim drugim slučajevima bijeli su bili tek pratnja šampionskog Dinama, osim prošle sezone kada je njihova pobjeda bila najveća usluga – Rijeci. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije