Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna

Devetorica hrvatskih trenera golemo su bogatstvo HNL-a. Klubovi počeli su vjerovati našim ljudima

Zagreb: Dinamo i Hajduk bore se za prvi trofej u sezoni u susretu SuperSport Superkupa
Marko Prpic/PIXSELL
24.07.2023.
u 12:12

Manje od godinu dana poslije kao da su naši klubovi progledali i napokon počeli vjerovati domaćim ljudima u trenirkama. Nakon što je Jakirović zamijenio Cosmija i preporodio Rijeku, Sopić senzacionalno iščupao Goricu iz bunara druge lige, a Leko osvojio Kup s Hajdukom, slijedio je zamah hrvatske nogometne struke i danas je njezina slika u Hrvatskoj ligi ovakva: devetorica hrvatskih trenera i samo jedan stranac, Nizozemac Ricardo Moniz u Slavenu Belupu.

U rujnu 2022. godine urednik sportske rubrike Večernjaka Karlo Ledinski u svojoj je kolumni upozorio na zabrinjavajući trend u Hrvatskoj nogometnoj ligi: u tom trenutku naše je prvoligaše vodilo čak šezdeset posto stranih trenera: Litavac Dambrauskas u Hajduku, Talijan Cosmi u Rijeci, Urugvajac Garcia u Istri 1961, Makedonac Angelovski u Gorici te Austrijanci Poms i Čanadi u Osijeku, odnosno Šibeniku.

Zar je moguće da liga čija je reprezentacija u tom trenutku još uvijek bila druga na svijetu ne može skupiti deset ili barem sedmoricu-osmoricu domaćih prvoligaških trenera, pitali smo se tada, znajući koliko našu struku (Tudor, N. Kovač, Bilić, Jurić, Jovićević) cijene u inozemstvu.

Manje od godinu dana poslije kao da su naši klubovi progledali i napokon počeli vjerovati domaćim ljudima u trenirkama. Nakon što je Jakirović zamijenio Cosmija i preporodio Rijeku, Sopić senzacionalno iščupao Goricu iz bunara druge lige, a Leko osvojio Kup s Hajdukom, slijedio je zamah hrvatske nogometne struke i danas je njezina slika u Hrvatskoj ligi ovakva: devetorica hrvatskih trenera i samo jedan stranac, Nizozemac Ricardo Moniz u Slavenu Belupu.

Pogledajte samo ta imena: Bišćan, Leko, Tomas, Prosinečki, Jakirović, Kovačević, Sopić, Čabraja, Karoglan. Među njima su slavni, karizmatični nekadašnji reprezentativci, oni koji su kao igrači učili od ponajboljih trenera svijeta: Prosinečkog su vodili europski prvaci Ljupko Petrović, Del Bosque i Cruyff, Bišćana Houllier, Tomas je u Feneru bio kod Christopha Dauma, Leko u Malagi kod Juandea Ramosa. Takav koncentrat doista iznimnih domaćih stručnjaka golemo je bogatstvo hrvatske lige u novoj sezoni.

22.07.2023., stadion Gradski vrt, Osijek - SuperSport HNL, 01. kolo, NK Osijek - NK Slaven Belupo. Trener Slaven Belupa Ricardo Moniz, trener Osijeka Stjepan Tomas Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ima ponešto i simbolike u tom odnosu domaćih i stranaca već nakon jednoga odigranoga kola: jedini inozemni stručnjak u ligi, Moniz, doživio je pravo poniženje u prvome službenome nastupu na klupi Slavena izgubivši u Osijeku čak 1:6. Stariji navijači farmaceuta, pa i oni mlađi, raspjevane Podravske štuke, već su u nevjerici: "Jesmo li baš morali – prvi put u povijesti kluba – dovesti stranca za trenera i koja je poruka njegova prvoga nastupa?"

Podsjetimo, Slaven Belupo nekada su vodila trojica izbornika: Kranjčar, Dalić i Čačić, ali i niz izvrsnih domaćih trenera: Lončarević, Vlak, Bonačić, Besek, Jurčević, Scoria, Jurčić, Petković, Bračun, Katalinić, Ivković, Kopić, Zekić... I kako su onda, kojim kanalima i preporukama, zaboga, došli do – Moniza?!

VEZANI ČLANCI:

Snažan hrvatski pečat u Hrvatskoj nogometnoj ligi ove sezone ne odnosi se samo na struku nego i na igrače. Stavimo na papir glavne protagoniste naših najvećih klubova i dobit ćemo impresivan popis nogometaša koji su ili već bili ili će tek postati A reprezentativci. Dinamo su protiv Hajduka u prve dvije utakmice sezone nosila čak devetorica bivših, sadašnjih ili budućih vatrenih, Livaković, Šutalo, Perić, Mišić, Bulat, Baturina, Ivanušec, Špikić i Petković, Hajdukovi predvodnici su Livaja, Šarlija, Sigur, Melnjak i Krovinović, Osijek nose Jugović, Caktaš i Lovrić, Rijekin kapetan sjajni je vratar Labrović, uz njega mladi reprezentativci Galešić, Hodža, Fruk, u Lokomotivi Kačavenda i Stojković, u Gorici Pršir...

15.07.2023., stadion Maksimir, Zagreb - Susret Dinama i Hajduka u SuperSport Superkupu uvod je je novu sezonu hrvatskog nogometa. Na stadionu Maksimir prvak Hrvatske Dinamo i osvajac kupa Hajduk borit ce se za prvi trofej sezone. Martin Baturina, Bruno Petkovic. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Što više domaćih trenera i igrača jamči i veći interes publike, a promocija mladih igrača u naslovne uloge – Sigura, Baturine, Bulata... – jamči njihov strelovit napredak i gura ih u naručje izbornika A reprezentacije.

Ovo je Hrvatska nogometna liga kakvu želimo, ali sa zebnjom se i pitamo – koliko dugo će ona zadržati ovakav izgled?

Komentara 2

EJ
ejStef
12:43 24.07.2023.

Leko se pokazao dobar trener, preveslao je Bišćana ko malog majmuna u obje tekme, u prvoj se Hajduk ispromašivao pa je Dinamo pobijedio. Posložio je to što ima najbolje što može... Bišćan se treba dokazati, za sada je samo ziheraški trener koji igra na statistiku, ne prati utakmicu, ne reagira na vrijeme, a čini se da niti pripreme nisu odrađene bog zna kako... Jakirović i Sopić su pokazali da mogu uvesti red u ekipu i izvući maksimum od igrača, Tomas se još mora dokazati mada Osijek puno bolje izgleda s njim, pitanje da li će Prosinečki uspjeti nešto s Rudešom, ostali su OK treneri, ne vrhunski. Za sada mislim da su Jakirović i Leko pravo osvježenje kod nas, a trenere tipa Bišćana smo vidjeli već više puta - Jurčić i slični...

Avatar rubinet
rubinet
16:20 24.07.2023.

Ovaj Moniz neće dočekati kraj sezone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije