Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najstariji hrvatski bajker

Deda: Imam 70 godina, a na motor sam prvi put sjeo sa 67

06.11.2014., Zagreb - Ivan Kunetic Deda, sedamdesetogodisnji motorist. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
08.11.2015.
u 14:00

route 66: Deda iz Dugava ovoga je ljeta odvozio i 7500 km od Chicaga do Los Angelesa

Svi hrvatski bajkeri znaju tko je Deda. Ivan Kunetić, rođeni Zagrepčanin iz Dugava, ovoga je ljeta proslavio 70. rođendan, a moćni Harley-Davidsonov motor Road King vozi "već" pune tri godine.

– Tu, u mojim Dugavama, na rođendanskoj proslavi okupilo se, uz obitelj, i stotinjak bajkera. Premda je padala kiša, došli su i iz Splita, Varaždina, Čakovca, Slovenije... Oni su moja druga obitelj – govori ponosno najpopularniji član Harleyeva motokluba Pleter Chapter Croatia.

Deda je i pravi djed, sin i kći podarili su mu petero unučadi. Cijeli radni vijek, 43 godine, odradio je u Švicarskoj, u koju se trbuhom za kruhom uputio kao mladić od 22 godine. I tada, sredinom šezdesetih, teško se nalazilo posla u rodnom gradu. U švicarskom Badenu počeo je raditi u pogonu za proizvodnju poluvodiča. Dogurao je kasnije do menadžmenta kompanije, pa pokrenuo svoju tvrtku. Radio je švicarski precizno, puno putovao, vozio mercedes i redovito s ekipom odlazio na jedrenja, ali nikad nije sjeo na motor. Dok nije otišao u mirovinu. – Motorist sam zapravo postao zbog oklade. Prijatelj u Švicarskoj Željko Turina rekao mi je: "Još ti samo fali Harley...". Odgovorio sam: "Ako ga ti kupiš, onda ću i ja." On je odmah kupio dva, ženi i sebi, i što sam mogao...

Deda je morao ispuniti obećanje i nabavio je moćni Road King, "kapitalca" od 380 kilograma, no prvo je u Švicarskoj morao proći zahtjevnu obuku za motocikliste. Nakon odvoženog ispita, poslali su ga šefu odsjeka za izdavanje dozvola.

– Gledao me u čudu: "Moram osobno upoznati čovjeka koji je položio sa 67 godina. U tim godinama ljudi nam obično vraćaju vozačke dozvole..."

Deda je od te 2012. napravio desetke tisuća kilometara na Harleyu. Vozi sve ture po Hrvatskoj i okolici s prijateljima iz Pleter Chaptera, a veličanstveni izazov imao je ljetos kada je "odjahao" kultnu američku Route 66 od Chicaga do Los Angelesa i okolnih desetak nacionalnih parkova, ukupno 7500 kilometara za mjesec dana. Imao je samo jednu neugodu kad mu je pukla guma pri brzini 120 km/h. Znalački je održao ravnotežu i zabrinutom društvu poručio: "Guma je pukla, sve je super, nitko nije ostao u drugom stanju..."

Vitalni Deda šali se i govoreći o besprijekornom zdravlju: – Najteže su mi bolesti u životu bile gripa i – zaljubljenost.

>>'Kod vas nisam sreo nijednog čovjeka koji mi se nije svidio'

>>'Opaki bajker' napao vozača auta pa izvukao deblji kraj

Komentara 3

Avatar _Hedon_
_Hedon_
17:40 08.11.2015.

Deda je zakonnn!!! Nikad nije kasno

DH
dalibor.hren
17:47 08.11.2015.

Deda je legenda, u Švicarskoj je dobro kruhom napunio trbuh! Uživaj, zaslužio si!

LA
lakočemo
23:08 08.11.2015.

odgrbačio si svoj radni vijek sada neka te sreća i zdravlje prati pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije