Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novosel poručio

Mišković u ofenzivi svrgavanja Šukera: 'Njegove mjere su posljednja šansa'

Damir Mišković
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
01.01.2018.
u 15:00

– Apsolutno podržavam ovo što je Mišković pokrenuo, to je sada jedini spas, posljednja šansa. Cijeli klupski sport u Hrvatskoj u katastrofalnoj je situaciji. I ako se nešto ne riješi, ne znam što slijedi.

Iako je Davor Šuker upravo dobio treći mandat na čelu nogometne organizacije, malo je onih koji će povjerovati kako ‘zlatna kopačka’ može biti nositelj promjena u nogometu. I dok će Šuker i dalje glancati svoj imidž glamurom koji donose nastupi A reprezentacije te članstvom u Izvršnom odboru Uefe, dopredsjednik HNS-a Damir Mišković profilira se kao jedini sportski dužnosnik koji se bavi unapređenjem nogometa na svim razinama.

Preciznije, jedini iz vrhuške HNS-a, u kojoj nažalost nema mjesta ni za jednoga istaknutoga bivšega nogometaša iako je, primjerice, Dario Šimić u izbornoj kampanji nudio niz mjera za ozdravljenje nogometa. Međutim, osnovna razlika između Miškovića i Šimića odnos je s vladarom u sjeni Mamićem: Mišković je Zdravkov snažan saveznik, njegova produžena ruka, dok je Šimić u promjene u nogometu nakanio krenuti posve neovisan. I zato nije mogao proći.

Novosel: Mene su izminirali

No, svjesni svih mana jednoumlja, napose izrazito negativne percepcije HNS-a u javnosti, Šukerovi pokrovitelji zasukali su rukave i počeli poduzimati prve konkretne reformske korake. Inicijativu je preuzeo Mišković. Nagađa se kako većinski vlasnik Rijeke, preporoditelj riječkoga kluba, u ofenzivu ne kreće samo kao dobročinitelj hrvatskog nogometa nego i s ambicijom da u najskorije vrijeme naslijedi Davora Šukera u predsjedničkoj fotelji. Navodno je takav plan već i razrađen, i prema njemu Šukeru bi se u jednom trenutku, zbog strmoglava pada popularnosti, ali i nezainteresiranosti za stanje u nogometu, omogućio dostojanstven uzmak.

Damir Mišković
1/11

Tako bi Mišković, dokazano sposoban, kompetentan i angažiran, usto i lojalan Mamiću, mogao preuzeti vođenje Saveza. Naime, Damir Mišković, usto što je postavio Rijeku na zdrave noge, pojavljuje se i kao lider koji nudi mjere za ozdravljenje klupskoga nogometa, kroz Opatijsku inicijativu, koja je već naišla na odobravanje u političkim krugovima. Što je i ključna stvar s obzirom na to da ona bez zakonskih okvira koje će predložiti Vlada i ne može zaživjeti. Dakle, Miškovićeva inicijativa zagovara transparentan sustav financiranja klubova pod nadzorom države, prihodima od TV prava, kladionica, boravišnih pristojbi, poreznih olakšica... Upravo je netransparentnost poslovanja jedan od najtežih utega HNS-a...

– Apsolutno podržavam ovo što je Mišković pokrenuo, to je sada jedini spas, posljednja šansa. Cijeli klupski sport u Hrvatskoj u katastrofalnoj je situaciji. I ako se nešto ne riješi, ne znam što slijedi. Uspjesi reprezentacija ostvaruju se većinom s igračima koji su u inozemstvu. Imamo silne talente i sve ostalo, ali ako se status klupskog sporta u Hrvatskoj ne riješi, nemamo šanse – kazao je sportski dužnosnički doajen Mirko Novosel i dodao:

– Moja ideja s ujedinjenjem zagrebačkih klubova u jedno sportsko društvo nije, nažalost, prošla, prvi put još za vrijeme Jugoslavije, odbačena je kao nacionalistički projekt. Poslije, za vrijeme Hrvatske, također se stvorio otpor, a to je bila šansa da se zagrebački klupski sport digne na svjetsku razinu. Zagreb mora imati vrhunske klubove. Predispozicije što se tiče talenata i infrastrukture postoje. Sad samo trebamo dobru organizaciju i rješavanje financijskog statusa.

Naglasci s opatijskog sastanka nisu jedino što Mišković nudi. Svjestan značenja Hrvatske lige, predsjednik Rijeke predlaže i povratak hrvatskog klupskog nogometa na Hrvatsku televiziju, osnivanjem specijaliziranoga sportskoga programa. Popularizacija domaćeg nogometnog natjecanja, ulaganje u imidž Prve HNL među najvažnijim je zadaćama vodstva HNS-a.

HNL mora na HRT

Također, ulaganje u imidž Hrvatske lige uključuje i sveobuhvatnu reformu sudačke organizacije, “države u državi” unutar HNS-a, koja je već odavno prepuštena sama sebi. Sudačke lakrdije najveća su mrlja na imidžu Hrvatske lige, osnovni razlog zbog kojega Prva HNL svake godine gubi gledanost (četvrtu sezonu zaredom taj prosjek je ispod tri tisuće gledatelja po utakmici). Jedan od preduvjeta vraćanja povjerenja u Savez je demokratizacija Statuta, koja bi omogućila mogućnost kandidiranja za predsjednika većem broju kandidata, kao što to, primjerice, propisuje Statut Fife.

Također, poželjan je i partnerski odnos HNS-a sa svim klubovima i njihov ravnopravan tretman, primjerice kod sudaca. Kakav, recimo, Cibalia nije imala protekle jeseni trpeći silne sudačke nepravde. Uređivanje stanja u Hrvatskoj ligi uključivalo bi i rješavanje slučaja Lokomotiva, odnosno natjecanja Dinamove druge momčadi u sustavu Prve HNL. Je li Mišković, kao čelnik Dinamova konkurenta, spreman uhvatiti se u koštac i s tim vrućim krumpirom koji već godinama opterećuje regularnost prvoligaškog natjecanja? 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije