Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
72. PUT VODI VATRENE

Dalić danas dostiže Ćirin rekord. Turska mu je 2017. bila saveznica, sad je velika prijetnja

UEFA Euro 2024 Qualifier - Group D - Croatia v Wales
Foto: Antonio Bronic/REUTERS
1/7
28.03.2023.
u 14:29

Zlatko Dalić vratio je u kult reprezentacije i premašio sve planove. Prošli smo brodolom, a izbornik nas oduševio. Razbio je i tri prokletstva...

Krenimo od faktografije: Zlatko Dalić, najuspješniji nogometni izbornik kojega je Hrvatska ikada imala, u Bursi će u kvalifikacijskoj utakmici s Turskom po 72. put s klupe (naglašavamo - s klupe, to je važan podatak za ovu priču) voditi hrvatsku reprezentaciju! To je u povijesti nacionalne momčadi, povijesti koja počinje 1990. godine, izniman trenutak, jer Dalić će se na današnji dan po broju vođenih utakmica izjednačiti s do sada najdugovječnijim izbornikom, nedavno preminulim svojim trenerskim mentorom Miroslavom Blaževićem.

Razbio tri prokletstva

Dakle, spomenuti Blažević također je – s klupe – vodio 72 utakmice hrvatske reprezentacije. U njegovu slučaju na različite se načine tumači utakmica Italija – Hrvatska iz Palerma igrana 16. studenoga 1994. godine, u kojoj je Blažević formalno bio izbornik, ali zbog Uefine kazne nije smio sjediti na klupi, pa je momčad vodio direktor reprezentacije Tomislav Ivić. Konzultirali smo i stranice HNS-a, na kojima stoji kako je izbornik na utakmici Italija – Hrvatska bio – Tomislav Ivić.

Time se zapravo Daliću otvorila šansa da upravo danas, 28. ožujka 2023. godine, izjednači Ćirin rekord trajanja u svlačionici reprezentacije, što je doista divljenja vrijedno postignuće, s obzirom na sva iskušenja, pritiske, zahtjeve, općenito megalomanštinu koja je oduvijek pratila sve izbornike.

Zanimljivo, stvari su se u Dalićevu korist u rujnu 2017. godine počele okretati baš u – Turskoj. Naime, 2. rujna 2017. godine Hrvatska je u Zagrebu u kvalifikacijama za SP minimalno s 1:0 svladala Kosovo pogotkom Vide, a tri dana kasnije doputovala u turski Eskisehir u ne baš sjajnom raspoloženju. I tada se, nimalo neočekivano, dogodio šok: Turska je u zaglušujućem ozračju pred 33 tisuće navijača pogotkom Cenka Tosuna pobijedila favoriziranu Hrvatsku s 1:0, i tako maksimalno otežala situaciju izborniku Čačiću. Naime, nakon fatalne Turske postalo je kristalno jasno da će u slučaju novoga kiksa Čačić nedvojbeno biti smijenjen. Taj scenarij zaživio je nakon samo mjesec dana, kada je katastrofalnih 1:1 s Finskom u Rijeci otvorilo novo poglavlje reprezentacije. Bio je to početak Dalićeve ere.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

A ona je iznjedrila deset od zadanih deset izborničkih ciljeva. Kronološki to je išlo ovako: plasman u doigravanje za SP 2018., plasman na SP 2018., plasman u drugi krug SP-a 2018., plasman u A-skupinu Lige nacija, plasman na EP 2020., plasman u drugi krug EP-a, ostanak u A-skupini Lige nacija, plasman na SP 2022., pa ponovno ostanak u A-skupini Lige nacija, plasman u drugi krug SP-a 2022. i na kraju ono najvažnije: vraćanje kulta reprezentacije i zajedništva u njoj i oko nje, čija su kulminacija bili spektakularni dočeci u domovini.

Kao što znamo, plan je u tri navrata bio višestruko premašen: plasman na završni turnir Lige nacija 2023. vjerojatno nije očekivao ni sam Dalić nakon brodoloma s Austrijancima (0:3) u Osijeku, a osvajanje medalja na dva uzastopna svjetska prvenstva spada u antologiju ne samo hrvatskog, nego i svjetskog nogometa. Naš gordi, nepokolebljivi Livnjak u biranom je društvu devetorice izbornika koji su osvojili dvije medalje na svjetskim prvenstvima. Uz Dalića, Nijemac Löw (2010. i 2014.) i Francuz Deschamps (2018., 2022.) ostvarili su to u 21. stoljeću, a prije njih Talijan Pozzo (1934., 1938., jedini s dva zlata), Englez na klupi Švedske George Raynor (1950. i 1958.), Brazilac Zagallo (1970., 1998.), Argentinac Bilardo (1986., 1990.), Nijemac Beckenbauer (1986., 1990.), dok je Nijemac Helmut Schön jedini izbornik s tri uzastopne svjetske medalje: 1966., 1970. i 1974. godine.

27.03.2023.., Bursa, Turska - Hrvatska nogometna reprezentacija odrzala je trening uoci kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Turske. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Dalić je u svojoj 71 utakmici razbio i tri prokletstva postavši prvi izbornik koji je s Hrvatskom pobijedio Škotsku (nakon pet utakmica bez pobjede), Francusku (9 bez pobjede) i Brazil (4 bez pobjede).

Zlatko Dalić postao je 2017. godine izbornik dvadeset dana prije svoga 51. rođendana dok je Ćiro Blažević 1994. godine reprezentaciju preuzeo kao 59-godišnjak. Blažević je nacionalnu momčad vodio šest i pol godina i u tom razdoblju bio je na dva velika natjecanja i sudjelovao u nepuna četiri kvalifikacijska ciklusa. Imao je 33 pobjede (uz pobjednički postotak 45,83), 24 neodlučena ishoda i 15 poraza. Dalić je pak bio na tri velika turnira, a upravo je ušao u svoje četvrte kvalifikacije.

U Dalićevih 38 pobjeda računali smo i one njegove najslađe i najdramatičnije trijumfe, na jedanaesterce protiv Danske, Rusije, Japana i Brazila, dok su kod izbornika najviše emocija izazvala slavlja nad Englezima u Moskvi i nad Marokancima u Dohi, jer su mu ona osigurala medalje i trenersku besmrtnost.

Tosun nam prijeti i sada

Dalićev izbornički vijek na današnji dan iznosi pet godina i 167 dana, te je sedmi najdugovječniji izbornik u Europi. Dulji staž od njega imaju izbornici Andore, Luksemburga, Francuske, Švedske, Engleske i Finske.

Da, traje još uvijek i Čačiću nesretni, a Daliću sretni Finac Markku Kanerva, trener zaslužan za naš epski izbornički prevrat u listopadu 2017. godine.

27.03.2023.., Bursa, Turska - Hrvatska nogometna reprezentacija odrzala je trening uoci kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Turske. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ali, kad smo već kod te dramatične 2017., upozorimo onda na još jedan njezin neugodni ostatak: turski razarač Cenk Tosun koji nam je tada zabio u Eskisehiru prijetit će nam i danas u Bursi!

Komentara 2

LL
lijepa_li si
10:32 29.03.2023.

najuspješniji hrvatski nogometni trener svih vremena! mašala.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
16:45 28.03.2023.

Dalić oborio rekord, naime u reprezentaciji igra više hajdukovaca nego u hajduku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije