Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZJEDNAČIO ĆIRU

Da je Dalić Britanac, za ove pothvate zaslužio bi vitešku titulu!

Zlatko Dalić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/6
19.11.2018.
u 16:07

Domagoj Vida od jučer je novi hrvatski rekorder s čak 16 nastupa za reprezentaciju u jednoj kalendarskoj godini, nadmašivši 15 nastupa Nike Kranjčara iz 2006. godine.

Umorna Hrvatska ipak je, u dramatičnim okolnostima, posrnula u engleskom nogometnom svetištu, a njezin dostojanstveni odlazak iz elitnoga razreda Lige nacije bio je popraćen ovacijama i gromoglasnim navijačkim odobravanjem, onako kako i dolikuje drugoj reprezentaciji svijeta, predvođenoj najboljim nogometašem na globusu i najvećim svjetskim trenerskim otkrićem.

Da je Zlatko Dalić Britanac, za sve svoje antologijske trenerske pothvate s hrvatskom reprezentacijom ove godine zaslužio bi vitešku titulu.

Naime, proučavajući ne tako dugu Dalićevu plemenitašku tradiciju u hrvatskom nogometu, koja se za sada svodi na samo dvadeset nastupa, neće nas zasljepljujuće obasjati samo srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji i izbornikovi brojčani pokazatelji.

Zlatko Dalić
1/11

Primjerice, da je Dalić po broju pobjeda s Hrvatskom u jednoj godini (10) izjednačio rekord svoga trenerskoga mentora Ćire Blaževića iz 1998. godine. I da je Hrvatska u ovoj godini odigrala rekordan broj utakmica (čak 17), opet zahvaljujući “Sir Zlatkovu” epskom ruskom pohodu od sedam nastupa u pet gradova. Pa ipak, tog pronicljivog, karizmatičnog Livnjaka Dalića u 2018. godini nismo doživjeli samo kao izvrsnoga trenera, nogometnoga preporoditelja i Mesiju, nego i kao svojevrsnoga društvenoga pokretača, čovjeka koji je sa svojim “vitezovima okrugloga stola”, tim simpatičnim “razbojnicima” u crnim dresovima, uspio na ulice Zagreba i ostalih hrvatskih gradova izvući više od pola milijuna ljudi. Više ih se u Zagrebu okupilo samo kada je ovdje prvi put bio papa Ivan Pavao II.

I zato su oni – Šime, Vida, Lovren, Luka, Raketa, Broz, Mandžo i ostali nogometni virtuozi, partijaneri i veseljaci – sa svojim šefom Dalićem ove godine bili duša Hrvatske! A to je vrjednije i od ruskoga srebra.

I ovaj bolni, ali ipak beznačajan poraz na Wembleyu, u još jednoj neizrecivo napetoj utakmici, ne može narušiti njihov imidž pobjednika i nacionalnih heroja za sva vremena.

Naravno da je širi društveni efekt njihovoga grandioznoga uspjeha na Svjetskom prvenstvu kod nas očekivano izostao i da je na krilima uspjeha u Rusiji profitirao samo nogomet – fascinantnim dostignućima Luke Modrića te uspjesima Dinama i mlade reprezentacije. No jedno će se ipak pamtiti: da je u ovome vječito podijeljenom društvu barem oko jedne teme ove godine bio postignut zdravorazumski konsenzus – naravno oko Dalićevih vatrenih.

Na kraju, samo zbog jednoga vatrenoga junaka, evocirajmo načas još jedan statistički podatak. Domagoj Vida od jučer je novi hrvatski rekorder s čak 16 nastupa za reprezentaciju u jednoj kalendarskoj godini, nadmašivši 15 nastupa Nike Kranjčara iz 2006. godine. Ako je Dalić “Sir Zlatko”, a Modrić “Kralj Luka”, onda je plavokosi bećar Domagoj njihov najodaniji i najpouzdaniji štitonoša, vječito vatreno hrabro srce!

>> Pogledajte i prijem vatrenih kod predsjednice

Komentara 7

MA
Marlo
16:49 19.11.2018.

Sto bi bilo kad bilo... da baba ima m... bila bi djed.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
17:24 19.11.2018.

Čitam vesti preko Drine al ne vidim da su smenili selektora pa šta nije pravilo da se smeni onog koji napravi uspeh ?

RA
raikonen
09:26 20.11.2018.

Pa dajte mu neku diplomu, kao i svakom pravom bih ajliji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije