Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKU SE REPOVI

Crnogorci javno odgovorili Srbima: Je li taj potez bio provokacija?

Srbija Crna Gora
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/7
15.01.2020.
u 11:48

“Bilo je planirano da u jednom od mečeva glavne faze naša reprezentacija ponovo nastupa u zelenoj garnituri. Stoga, netočni su navodi da je ta garnitura dresova nošena samo protiv Srbije, jer je ista ravnopravna sa svim ostalim koje imamo kao službene i prijavljene EHF-u."

Rukometaši Crne Gore vratili su se jučer s Europskog rukometnog prvenstva gdje su ispali u skupini koju je osvojila Hrvatska. Crnogorci su na kraju upisali samo jednu pobjedu, u drugom su kolu slavili protiv Srbije (22:21). No, taj je susret izazvao brojne komentare zbog opreme u kojoj je Crna Gora nastupala.

Naime, mediji u Srbiji raspisali su se o dresovima Crnogoraca koji su za taj dvoboj izabrali zelenu opremu i to nazvali provokacijom.

"Na startu su protiv Hrvatske igrali u crnoj opremi, a sada protiv Srbije igraju u zelenoj! Ta boja dresova nosi posebnu poruku, tiče se zelenaškog Komitskog pokreta iz 1918. čiji je vođa bio Krsto Zrnov Popović. Oni su se pobunili na odluku Podgoričke skupštine da se Crna Gora priključi Srbiji zbog čega je 6. siječnja te godine izbila Božićna buna", pisali su tada srbijanski mediji.

Sada su im odgovorili iz Rukometnog saveza Crne Gore (RSCG).

"Odluka o boji dresa u kojoj će naša reprezentacija nastupati na Europskom prvenstvu donesena je od strane rukovodstva Saveza na čelu s predsjednikom Petrom Kapisodom, još u rujnu prošle godine. Naime, prilikom posjete kompaniji ‘’Hummel’’ kada je i potpisan ugovor u Aarhusu (Danska), odabrane su četiri garniture dresova – bijela, crvena, zelena i crna. Te boje prijavljene su Europskoj rukometnoj federaciji (EHF) 4. listopada nakon čega su potvrđene 8. studenog 2019. godine, a tu informaciju EHF je proslijedio svim nacionalnim federacijama koje su bile naši protivnici u grupnoj fazi. Boje dresova su konačno potvrđene na tehničkom sastanku održanom 8. siječnja odnosno dan uoči početka prvenstva", poručili su iz RSCG, a prenose mediji iz Crne Gore.

I u drugom krugu nosili bi zelenu opremu, da su prošli dalje.

“Bilo je planirano da u jednom od mečeva glavne faze naša reprezentacija ponovo nastupa u zelenoj garnituri. Stoga, netočni su navodi da je ta garnitura dresova nošena samo protiv Srbije, jer je ista ravnopravna sa svim ostalim koje imamo kao službene i prijavljene EHF-u. Također, netočno je i to da je zelena garnitura dresova korištena zbog aktualnog društvenog trenutka, jer je izbor, kao što je već navedeno, izvršen u rujnu prošle godine”, istaknuto je.

Odgovorili su i na pitanje zašto zelena boja.

“Zelena boja nalazi se i na podlozi štita na državnom grbu, pa kao takva logično, može prevladavati na boji dresa nacionalnog tima. Također, i komitska zastava je dio naše povijesti koje se ne stidimo, već i te kako ponosimo”, dodaju iz RSCG-a te napominju da vratari već duže od deset godina nastupaju u zelenoj opremi.

>> Pogledajte kako je Goran Šprem u studiju Večernjeg TV-a komentirao pobjedu nad Srbijom

Komentara 1

KA
kajinx
13:50 15.01.2020.

Slijedeći put crvena krpa! (Svi su protiv nas)!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije