DANAS JE JUBILEJ

Čovjek kojem je Modrić bio rezerva: 'Luka nije bio najnadareniji igrač generacije, ali...'

KATAR 2022 - Luka Modrić slavio u društvu djece i Matea Kovačića
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
13.03.2024.
u 08:00

– Mario Grgurović bio je top talent, nadareniji od svih nas. Njega su treneri bili forsirali, ne kažem neopravdano, ali reći ću vam najiskrenije: svi mi smo sa 16-17 godina vidjeli da je Luka puno bolji i da će više napraviti u karijeri.

Na današnji dan prije točno 23 godine, 13. ožujka 2001. godine, Realova zvijezda, 38-godišnji Luka Modrić, odigrao je svoju prvu utakmicu za hrvatsku reprezentaciju. Bila je to tada selekcija do 15 godina pod vodstvom izbornika Martina Novoselca, a najbolji hrvatski nogometaš svih vremena i Zlatna lopta u toj je utakmici protiv Slovenije u Rovinju, u kojoj je Hrvatska pobijedila s 5:0, bio – pričuva.

Bio mu je dodijeljen dres s brojem 18 i u igru je ušao na početku drugoga poluvremena, s još sedmoricom suigrača. U sastavu hrvatske reprezentacije koja je nastupila protiv Slovenije (a popis igrača pronašli smo na na stranicama HNS-a) mogu se prepoznati neka imena koja su obilježila Hrvatsku ligu; poput današnje zvijezde Nove TV Aljoše Vojnovića, zatim sportskoga direktora Gorice Marija Brkljače, a uz Luku jedini iz te momčadi do A reprezentacije dogurao je Nikola Pokrivač.

Vinkovčanin Mario Bilen (39) bio je nekada nogometaš Cibalije, Hrvatskog dragovoljca, Slavena Belupa, Vukovara '91., Zadra..., a u spomenutoj utakmici u Rovinju bio je u prvih 11 Hrvatske.

– Ne sjećam se konkretno te utakmice, ali se sjećam da je za Sloveniju u to vrijeme igrao iznimno nadareni Borut Semler, koji je kasnije bio u prvoj momčadi Varteksa. Taj je dečko baš bio klasa, svi smo mislili da će daleko, daleko dogurati – kazao nam je Bilen, pa nastavio:

– Ja sam se prije godinu vratio s Novog Zelanda, gdje sam proveo devet godina. Sada igram za Frankopan iz Rokovaca – Andrijaševaca. Sjećam li se Modrića iz tog vremena? Pa kako ga se ne bih sjećao! Ja sam iz maloga mjesta i ovdje svi znaju da sam nekada bio Lukin suigrač. I ja sam, naravno, na to ponosan. Jako mi je drago što je on tu gdje je sada i što u ovim godinama još uvijek tako dominira.

Kako gledate na to da vam je Modrić bio pričuva?

– Modrić mi je rezerva bio samo zbog visine i svoje tjelesne konstitucije. Naime, tada – prije više od dvadeset godina – drukčije se gledalo na igrače kakav je bio Luka; s vizijom, brzinom, okretom u međuprostoru... Više su tada bili na cijeni igrači poput Brkljače, Filipa Marčića iz Bordeauxa, mene... Mi smo svi bili viši, snažniji. Pa već smo tada bili visoki 185 cm i imali više od 80 kilograma! A Luka je tada bio iste visine kao i sada, a imao je – karikiram – četrdeset kilograma! U dobi od 15 godina to čini veliku razliku.

Tko je uz Luku bio najnadareniji igrač vaše generacije?

Mario Grgurović bio je top talent, nadareniji od svih nas. Njega su treneri bili forsirali, ne kažem neopravdano, ali reći ću vam najiskrenije: svi mi smo sa 16 do 17 godina vidjeli da je Luka puno bolji i da će više napraviti u karijeri.

Koliko ste bili bliski s Lukom?

– U tim kampovima svi smo međusobno dijelili sobe, pa sam tako bio cimer i s Lukom. Treneri su nas tako raspoređivali – uvijek s nekim igračem iz drugoga kluba – kako bismo se bolje upoznali i zbližili. Bio sam tako cimer i s Čalom, Brkljačom, Grgurovićem...

Kada ste se posljednji put vidjeli s Modrićem?

– Bilo je to u prosincu 2014. godine u Marrakeshu, na Svjetskom klupskom prvenstvu. Luka je – iako ozlijeđen – tamo bio s Real Madridom i gledao je s tribina utakmicu za treće mjesto moga Auckland Cityja i meksičkog Cruz Azula. Iznenadilo me kada mi je poslije utakmice jedan djelatnik moga kluba kazao: ''Mario, Luka te čeka vani.'' Luka mi je rekao kako je pročitao moje ime u zapisniku utakmice, pa mi se došao javiti. To je bila baš prekrasna Lukina gesta, sa svima se tada iz Aucklanda fotografirao, a meni je poklonio svoj dres – zaključio je Mario Bilen.

Hrvatska – Slovenija 5:0 (U-15), 13. ožujka 2001., 14.15 sati.

Rovinj, stadion Valbruna (umjetna trava)

Strijelci: 1:0 Sertić (32.), 2:0 Fuček (36.), 3:0 Pokrivač (60.), 4:0 Vojnović (65.), 5:0 Pokrivač (77.)

Hrvatska: 1-Marko Šimić (Dinamo), 2-Marko Cindrić (Dinamo), 3-Darije Vučinić (Hajduk), 4-Josip Marinović (Hajduk), 5-Sandy Topolovec (Rijeka), 6-Šime Lončar (nema podataka na HNS-u), 7-Mario Bilen (Cibalia), 8-Mario Brkljača (Zagreb), 9-Marko Marjanović (Varteks), 10-Ivan Sertić (Rijeka), 11-Josip Fuček (Zagreb).

Klupa: 12-Adnan Hodžić (Rijeka), 13-Ivica Kitanović (Hrv. dragovoljac), 14-Ante Bulat (Šibenik), 15-Zvonimir Panić (nema podataka na HNS-u), 16-Aljoša Vojnović (Osijek), 17-Josip Raić-Sudar (Osijek), 18-Luka Modrić (Dinamo), 19-Nikola Pokrivač (Varteks), 20-Tomislav Hotko (Dinamo).

Izbornik: Martin Novoselac.

 

Komentara 2

BE
bendzola
15:54 13.03.2024.

Da nije bilo gospodina Mamića, vizionara i tvorca moćnog Dinama, nebi Luka nikad vidio niti Tottenhama niti Reala, niti bi reprezentacija bila to što je...

GR
Grego
13:49 13.03.2024.

koliko je ono imao kg 40 , i vele da ga struka u Hajduka nije prepoznala, slučaj je slučaj Luka hvala tebi za sve ali oko tebe su .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije