Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAVO MAJSTORE!

Pobjeda života: Nezaustavljivi Marin Čilić osvojio US Open!

Čilić
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/23
09.09.2014.
u 01:00

Marin Čilić treći je Hrvat koji se okitio naslovom na nekom od Grand Slam turnira. Uspjelo mu je to na US Openu gdje je noćas u finalu pobijedio svog velikog rivala Japanca Keija Nishikorija

Kakva čudesna noć! Nakon Ive Majoli (Roland Garros 1997.) i Gorana Ivaniševića (Wimbledon 2001), Marin Čilić treći je Hrvat koji se okitio naslovom na nekom od Grand Slam turnira. Uspjelo mu je to na US Openu gdje je noćas (po srednjoeuropskom vremenu) u finalu pobijedio svog velikog rivala Japanca Keija Nishikorija, od jučer osmog tenisača svijeta, sa 6:3, 6:3, 6:3.

U prijašnjim je međusobnim dvobojima Nishikori bio uspješniji (5-2), ali Marin je ove godine u New Yorku (s)rušio i mnogo neugodnije tradicije. Simona je dobio nakon četiri, a Federera nakon pet poraza. A od prijašnjih dvoboja s Japancem jučerašnji je najviše sličio onom od prije dvije godine, također na US Openu, kada je Marin također pobijedio, ali u četiri seta.

No, međugorski lav ovaj nas je put poštedio velikog živciranja. Iako je, kao i Nishikori, igrao prvi Grand Slam finale u životu, bio je uvjerljiv, odigrao je čudesno, šampionski, nije dao Nishikoriju da se razmaše. Do naslova je došao sigurno i uvjerljivo, podsjetio nas je na hod hrvatske vaterpolske reprezentacije do olimpijskog zlata u Londonu.

Čilić je u prvom setu oduzeo servis suparniku u šestom gemu u kojem je imao 0:40, no iskoristio je tek treću priliku za obrat. I dobio taj set sa 6:3, iako mu je postotak prvog servisa iznosio samo 44 posto (do kraja meča 52). U drugom je setu Marin do prednosti došao već u trećem gemu, opet je imao 0:40, ovaj put je Japanac izjednačio na 40:40, ali je naš tenisač u nastavku dobio taj gem, a potom u sljedećem izvukao 15:40 i pokerom asova stigao do vodstva od 4:2. Nakon toga je još jednom brejknuo suparnika i poveo sa 5:2. Kod servisa za drugi set u setovima naišle su poteškoće, Japanac je došao do jedinog breaka, smanjio na 3:5, ali Marin je već u sljedećem gemu uzvratio i dobio set. Ekspresno je poveo sa 2:0 nakon samo 70 minuta igre.

Ništa bolje nije Nishikori prošao ni u trećem setu iako je pokušavao sve, pa i imao neke prilike. Ali protiv sebe je imao letećeg Marina kojemu je za rukom polazilo gotovo sve. Sa 17 asova i 38 vinera zapečatio je sudbinu Nishikoriju u ovom meču.

– Naporno smo moj tim i ja radili, što mi je omogućilo da mogu uživati na terenu. Ovdje sam odigrao najbolji tenis u životu – kazao je Marin.

Kei Nishikori – Marin Čilić 3:6, 3:6, 3:6

Treći set:

3:6 – Kraj! Marin Čilić je osvojio US Open. Za sat i 54 minute je razbio Nishikorija i osvojio prvi Grand Slam u karijeri! Bravo, bravo, bravo!

3:5 – Nishikori je osvojio gem, a sada će Čilić servirati za naslov na US Openu!

2:5 – Čilić se sada sjajno izvukao. Nishikori je imao tri break-lopte, no Marin je napao i nije dopustio da Japanac izjednači. Posebno je atraktivna bila skraćena lopta Čilića kod break lopte.

1:4 – Bravo za Marina, evo ga na dva gema od velike pobjede, najveće u karijeri.

1:3 – Novi break za Čilića! Bravo, Marine! Sada je jako blizu naslova!

1:2 – Oba igrača zasad drže svoj servis. Na redu je Nishikori.

0:1 – Čilić je nakon malo mučenja uzeo prvi gem u trećem setu.

Drugi set:

3:6 – Set za Čilića! Čilić vodi 2:0 u setovima! Sada je vratio Japancu za break i stigao do goleme prednosti. Prva dva seta osvojio je za sat i 13 minuta.

3:5 – Break Nishikorija! Prvi lošiji Čilićev gem u meču i prvi break Nishikorija. No, Marin ima još jedan break prednosti.

2:5 – Novi break Čilića! Drugi put u gemu i treći u meču je uzeo servis Japancu. Servirat će za 2:0 u setovima!

2:4 – Lagani gem za Marina.

1:3 – Čilić je sada spasio dvije break lopte. Marin izgleda vrlo sigurno, pun je samopouzdanja i kontrolira meč.

0:2 – Break za Čilića! - Marin je imao tri break lopte, no Nishikori je uspio doći do izjednačenja. Kod 30:40 je hrabro skratio loptu u poenu koji je imao 19 izmjena. No, nakon toga je Čilić dodao gasa i napravio novi break.

0:1 – Čilić je dobro otvorio i drugi set.

Prvi set:

3:6 – Set za Čilića! Marin u odlučujućem gemu nije izgubio ni jedan poen i vodi 1:0 u setovima! Ovo zasad izgleda jako dobro...

3:5 - Nishikori je osvojio gem, Čilić će sada servirati za set.

2:5 – Čilić je osvojio gem na svoj servis.

2:4 – Čilić ima break! Marin je imao 40:0 na Japančev servis i iskoristio treću break-loptu!

2:2 – Oba tenisača drže svoje servis. Čilić izgleda uvjerljivo, ako je suditi po prva četiri gema.

1:1 – Japanac je osvojio gem na svoj servis. Čilić je poveo 30:0, ali više od toga nije išlo.

0:1 – Čilić je osvojio prvi gem u meču. Japanac je imao break loptu, 30:40, no Čilić je sjajno reagirao.

0:0 – Počelo je! Čilić prvi servira.

23:05 – Dolazak tenisača na teren.

23:00 – Tenisači su na terenu i zagrijavaju se, uskoro će početi meč.

22:57 – Izgubi li Čilić večeras, popet će se na 12. mjesto ATP ljestvice. Ako osvoji US Open, bit će deveti i izjednačiti svoj najbolji plasman.

22:55 – Temperatura je 19 stupnjeva, vrijeme oblačno.

22:45 – Što meč bude duže trajao, Čilićeve šanse će biti veće, kaže izbornik Željko Krajan.

22:35 – Pobjednik ovoga dvoboja postat će bogatiji za čak tri milijuna dolara.

22:25 – Molili smo Gospu za veliku pobjedu – kaže Čilićev otac Zdenko koji je u Međugorju pripremio praćenje meča za 150 ljudi.

22:20 – Hrvatska će večeras biti prikovana uz male ekrane, a dobra je vijest što će meč prenositi i HTV. Šaljite nam svoje navijačke fotografije.

22:15 – Pročitajte razloge zbog kojih bi Čilić trebao dobiti Nishikorija.

22:10 – Podršku našem tenisaču dala je nogometna reprezentacija koja večeras zbog Čilića neće spavati.

22:05 – Ovo je prvi put od 2005. godine i finala Australian Opena (Safin – Hewitt) da nitko od prva četiri tenisača na ATP ljestvici ne sudjeluje u njemu.

22:00 – Tri sata prije meča Čilić je isprobao teren na kojem će večeras pokušati ispisati povijest.

 Čilić je postavljen za 14. nositelja turnira, a u polufinalu je odigrao maestralan meč i sa 3:0 izbacio Rogera Federera. Prije toga je kući poslao Baghdatisa, Marčenka, Andersona, Simona i Berdycha. Japanac Nishikori, 10. nositelj, u polufinalu je upisao veliku pobjedu nad Novakom Đokovićem.

Ova dva tenisača su do sada igrala sedam puta, a Nishikori vodi 5:2. No, odigra li Čilić kao protiv Federera i Berdycha, Japancu se ne piše dobro. Naši su tenisači i tenisačice dva puta osvajali Grand Slam turnire – Iva Majoli Roland Garros 1997. i Goran Ivanišević Wimbledon 2001. Je li večeras vrijeme za treći naslov?

Komentara 82

Avatar hrvatsko_kraljevstvo
hrvatsko_kraljevstvo
23:04 08.09.2014.

"NE POSTOJI Bosanac u mojem rječniku. Kad mi kažu da sam iz Bosne, ja kažem 'nisam, iz Hercegovine sam'. Da, navijao sam za Ćirinu Bosnu kad je igrala kvalifikacije za SP, drago mi je što je nacija živnula, ali ipak, ja sam Hrvat", otkrio je za Sportske Novosti najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić koji će sutra na "varaždinski teren u Davis cup susretu protiv Ekvadora. Deveti igrač svijeta je otkrio da mu osim na teniskom, ide i na svakom drugom planu. "Imam život, ljubav, obitelj. Imam i djevojku. Mlad čovjek? Što znači biti mlad čovjek? Svatko ima svoj put, zašto bi bili svi isti? Uživam u svom životu, ne bih ništa mijenjao. Da se ponovo rodim, bio bih Marin Čilić", objašnjava Čila. Na pitanje gdje se najugodnije osjeća nakon što je doslovce proputovao cijeli svijet, Međugorac odgovara. "Kod kuće je najljepše. U Hercegovini i Zagrebu", priznaje.

L0
luena 01
23:04 08.09.2014.

Game-Set- and Match.... Sretno Marine...!

N5
natali 5
23:15 08.09.2014.

Sretno Marine.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije