Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI KUP

Četiri pobjede za hrvatska jedra u Palma de Mallorci!

Tonći Stipanović
HJS
03.04.2012.
u 19:10

Tonči Stipanović bio je dva puta prvi u Laseru, pobjedu je u istoj klasi u svojoj kvalifikacijskoj skupini upisao i Filip Jurišić, dok su u klasi 470 prvi ciljem prošli Šime Fantela i Igor Marenić

Nakon jučerašnjeg nešto skromnijeg otvaranja regate Svjetskog kupa u španjolskoj Palma de Mallorci danas je značajno bolji nastup hrvatskih jedriličara. U klasi Laser čak tri puta u cilj je prvo ušlo CRO jedro! Tonči Stipanović odjedrio je danas bez pogreške i pobijedio oba plova u svojoj kvalifikacijskoj skupini, što mu je donijelo deveto mjesto ukupno nakon četiri jedrenja. Njegovom slavlju pridružio se i Filip Jurišić, koji je pokazao da jučerašnje odlično jedrenje nije bilo slučajnost. Filip je također pobijedio jedan plov u svojoj kvalifikacijskoj skupini i zauzima za njega izvrsno 14. mjesto.

– Promijenio sam malo trim jedrilice i stiskao brod nešto više nego inače, i čini se da sam uspio naći tehniku koja može natjerati ovaj brod da ide. Izdvojio sam se u oba plova odmah nakon starta i samo kontrolirao situaciju. Zaista savršen dan, sve je bilo na svom mjestu – sa smiješkom se s mora vratio Stipanović.

Izvrstan dan i za Šimu Fantelu i Igora Marenića u klasi 470. Šime i Igor danas su bili treći u prvom plovu dana, dok su drugi pobijedili i time napredovali na 12. mjesto ukupnog poretka.

– Uvjeti su bili slični kao i jučer, dosta teški za jedrenje s puno vala. Dobro smo se snašli, dobro smo natrimali jedrilicu, brzina je bila odlična, a takav je u konačnici bio i rezultat – kratko i zadovoljno komentirao je Šime Fantela.

Enia Ninčević i Romana Župan jedre konstantno u sredini flote ženskog 470. Nakon četiri jedrenja su 27., jedno mjesto bolje nego jučer. Dosta turbulentan dan imali su Pavle Kostov i Petar Cupać u 49eru, koji je odradio tri plova. Jedna diskvalifikacija zbog preuranjenog starta, 17. mjesto u drugom plovu i odlično četvrto u zadnjem plovu. Nakon šest jedrenja Kostov/Cupać su 28. U klasi Zvijezda Marin Lovrović i Dan Lovrović napredovali su na 14. mjesto poretka, s današnjim 6. i 12. ulazom.

I danas se jedrilo u sličnim uvjetima na moru kao jučer – lagani i nestabilni vjetar, snage oko sedam čvorova, koji je danas srećom zapuhao na vrijeme tako da je flota zaista rekordno brzo odjedrila današnji zamišljeni program. Većina se s mora vratila do 15 sati, osim laseraša koji su i kasnije izašli na regatno polje, a kojima i inače treba više vremena jer jedre u tri skupine. Sutra je zadnji dan kvalifikacija, nakon čega će se flota podijeliti na zlatnu, srebrnu i brončanu skupinu. Za očekivati je da će natjecanje u zlatnoj skupini nastaviti sigurno Fantela/Marenić u 470, kao i Tonči Stipanović i Filip Jurišić u Laseru. Kostov i Cupać u 49eru sutra imaju tri plova u kojima se trebaju izboriti za najboljih 25, koliko ih u ovoj klasi ide u zlatnu skupinu. Zvijezda i ženski 470 nemaju kvalifikacije, jedre stalno u jednoj floti.

Predvečer je u Palma de Mallorci priređen i radni sastanak organizatora Olimpijskih igara 2012., Svjetskog jedriličarskog saveza i predstavnika reprezentacija. Uz ostale tehničke detalje bilo je govora i o televizijskim kamerama koje će jedriličari nositi na svojim jedrilicama za potrebe prijenosa uživo, tako da će gledatelji moći vidjeti i iz perspektive jedriličara što se događa na moru te čuti njihove komentare u jedrilici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije