Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Četiri Dalićeva prvotimca pogodila su s novim klubovima. Stanišić je najveći gubitnik u bizarnom transferu

Erevan: Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2024., Armenija - Hrvatska
Hrach Khachatryan/PIXSELL
19.09.2023.
u 07:00

Zasad pozitivnu ocjenu definitivno imaju dva hrvatska nogometaša čiji su transferi među Hrvatima bili najskuplji, Joško Gvardiol i Mateo Kovačić. Uzevši u obzir koliko inače treneru Manchester Cityja Pepu Guardioli treba vremena za uklapanje novih imena u prvu postavu, Joško i Mateo su iznenađujuće brzo ugrabili status prvotimaca.

Ako ste ovog ljeta pratili nogometna događanja, znate da je prijelazni rok bio jako sadržajan što se tiče transfera hrvatskih nogometaša. Očitovalo se to i u reprezentaciji, gdje je čak 10 od 23 nogometaša s posljednjeg popisa izbornika Zlatka Dalića promijenilo svoje klubove.

Ima i sive zone

Jasno je da je rano donositi bilo kakve zaključne sudove o tim transferima. Međutim, to ne isključuje mogućnost gledanja i analiziranja inicijalne faze tih nogometaša u novim sredinama. Zaključci se sigurno mogu donijeti o tome kako su se naši transferirani nogometaši aklimatizirali na nove fizičke i mentalne zahtjeve, nove lige i države ili nove stilove igre.

Zasad pozitivnu ocjenu definitivno imaju dva hrvatska nogometaša čiji su transferi među Hrvatima bili najskuplji, Joško Gvardiol i Mateo Kovačić. Uzevši u obzir koliko inače treneru Manchester Cityja Pepu Guardioli treba vremena za uklapanje novih imena u prvu postavu, Joško i Mateo su iznenađujuće brzo ugrabili status prvotimaca. Nakon debija protiv Burnleyja u kojem je ušao s klupe, Gvardiol je u četiri od pet utakmica bio starter Cityja, dok je Kovačić prije najrecentnije ozljede startao u svih pet utakmica u dresu engleskog prvaka i prvaka Europe. Konstantno su hvaljeni na Otoku i dojam je da će biti još i bolji kad u potpunosti usvoje sve zahtjeve novog kluba.

Soccer Football - UEFA Super Cup - Manchester City Training - Georgios Karaiskakis Stadium, Piraeus, Greece - August 15, 2023 Manchester City's Mateo Kovacic as Nathan Ake and Josko Gvardiol look on during training REUTERS/Louiza Vradi Photo: LOUIZA VRADI/REUTERS
Foto: LOUIZA VRADI/REUTERS

Fenomenalan start u svojem novom klubu doživio je i sve češći prvotimac reprezentacije Luka Ivanušec, koji je već na početku pokazao da će u nizozemskom prvaku Feyenoordu biti neizostavan član prve postave. Odmah je nakon dolaska u klub ušao u prvih 11 te u svojoj prvoj utakmici asistirao, a u drugoj sjajno zabio te pokazao pregršt kvalitete i osim ta direktna dva sudjelovanja u golovima.

Među one s pozitivnom prvom fazom u novom klubu sigurno ide i Marcelo Brozović, unatoč činjenici da je otišao iz europskog doprvaka Intera u Saudijsku Arabiju, točnije u Al-Nassr. Klub s Ronaldom, Maneom i brojnim drugim zvijezdama otvorio je sezonu s dva poraza, a otkako je Brozović stigao u klub i počeo igrati, to se drastično promijenilo te su sad u nizu od četiri velike pobjede. Mnogi će na to možda odmahnuti rukom zbog činjenice da to nije najjača liga, ali Brozović se znatno bolje snašao i od drugih renomiranih veznjaka koji su pristigli, poput Kantea, Fabinha, Hendersona i Nevesa.

Primjeri Joška, Matea, Luke i Marcela definitivno su najsvjetliji u ovom početnom periodu. Puno je onih koji su u nekoj srednjoj, sivoj zoni i o kojima se ne mogu validno donositi čak ni oni prvi dojmovi, no nažalost ima i onih za čije se prve dane u klubu može donijeti negativna ocjena.

VEZANI ČLANCI:

Najistaknutiji je primjer Duje Ćaleta-Car koji je došao na posudbu iz Southamptona u Lyon i jedan je od velikih razloga zašto je francuski velikan trenutačno u zoni ispadanja sa samo dva boda iz pet utakmica. Hrvatski je stoper pružao jako slabe izvedbe, pa tako nakon statusa prvotimca za posljednju utakmicu protiv Le Havrea više nije bio ni na klupi.

A na klupi u svojem novom klubu nema ni Josipa Stanišića, o čijoj smo bizarnoj posudbi iz Bayerna u Bayer Leverkusen već pisali. Znalo se da će se njemački prvak riješiti prvog desnog beka Benjamina Pavarda, pa bi na toj poziciji u klubu ostali samo Mazraoui i Stanišić. Međutim, Stanišić je otišao u Leverkusen, gdje je konkurencija na desnom beku znatno jača i brojnija negoli u Bayernu (Frimpong, Arthur, Fosu-Mensah, Stanišić), pa bi zapravo bilo čudno reći da je otišao za većom minutažom. Dokazalo se to u ovoj inicijalnoj fazi jer je nakon prva dva nastupa, u kojima je ulascima s klupe skupio 29 minuta, u iduća dva bio izvan zapisnika.

firo : 02.09.2023 1.Bundesliga first division season 2023/24 Bayer 04 Leverkusen -Darmstadt 98 5:1 individual action Josip Stanišic Josip Stanisic Bayer Photo: Jürgen Fromme/DPA
Foto: Jürgen Fromme/DPA

Majerova aklimatizacija

Unatoč tome što ima minutažu, Lovri Majeru u Wolfsburgu još će trebati vremena za aklimatizaciju. Doveden je kao igrač koji bi trebao biti glavna prevaga u svakoj utakmici, a zasad još nije ni blizu tog statusa u momčadi Nike Kovača. Na velika vrata u novi je klub došao i Ante Rebić, koji je u sedam nastupa bez učinka za turski Bešiktaš. Prvo je šest puta ulazio s klupe, a u sedmom nastupu dobio priliku startati protiv Trabzonspora, no odigrao jako loše prvo poluvrijeme te bio zamijenjen nakon 45 minuta.

VEZANI ČLANCI:

Nadamo se da će naši nogometaši koji su dobro počeli u svojim klubovima, tako i nastaviti, a ovi koji su počeli slabije, preokrenuti sezonu u svoju korist i priviknuti se na pravi način na nove klubove. 

Komentara 1

SE
Senior2
08:37 19.09.2023.

A od kad je to Rebić opet reprezentativac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije