Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza derbija

Krunoslav Jurčić: Bravo za klince, ali vidio sam da se dečki još igraju nogometa

14.03.2015., stadion Poljud, Split - MAXtv 1. HNL, 25. kolo, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Tino Sven Susic, Ivo Pinto. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
17.03.2015.
u 15:00

U Europi se nogomet igra na 30-40 metara, kod nas na 70-80

Svaki derbi, bez obzira na to u kakvim se okolnostima igra, posebna je nogometna svečanost i ima svoju draž. I sada je bilo tako, bez obzira na to u kakvom su stanju Hajduk i Dinamo. Mladi su obilježili derbi i to nije nimalo sporno. Puno je klinaca bilo na terenu, kod Hajduka zato što je u velikoj financijskoj krizi i nema drugog izbora. I ti mladi igrači najbolji su način da Hajduk izađe iz krize. Za Dinamo je igralo mnogo mladih zbog brojnih ozljeda standardnih igrača.

Možda se nekome to neće svidjeti, ali ja sam vidio djecu koja se na Poljudu igraju nogometa, a ne igraju nogomet. To će se pokazati za par godina, kad ti klinci, kao i svi naši veliki talenti, odu u inozemstvo, ali ni tada još neće biti pravi igrači za te jake lige jer neće biti spremni za natjecateljski nogomet. No, sad možemo gledati kako se igrački razvijaju i uživati jer su zaista izuzetni talenti.

Hajduk je igrao dosta zatvoreno, s devet igrača iza lopte, Poklepović je preselio igru na desnu stranu, na Vršajevića, jer nema brzu špicu koja bi stvorila probleme sporoj Dinamovoj obrani. Plavi pak nisu uspjeli nametnuti jači ritam i izostali su dvoboji i kontakti.

Povući ću paralelu između našeg i europskog nogometa. U Europi se igra u 30-40 metara po širini i dužini, a u našem derbiju igralo se na 70-80 metara. Tako se stvara ogroman prostor među linijama, a toga nema u europskom nogometu i zato naši klubovi imaju problema na međunarodnoj sceni. U ovakvoj se našoj igri vezni igrači strašno troše i ritam utakmice pada nakon 60 minuta. U Europi se trči kvalitetnije, puno je kraćih sprinteva, a nema dugog trčanja kao kod nas.

U tako velikom prostoru i nije moglo biti puno prekršaja kad igrač koji primi loptu ima golemi prostor i puno vremena. To se sve odnosi i na Hajduk i na Dinamo. Posebno je kod Hajduka problem što dobro drži raspored, ali u 15 minuta prvog i 15 minuta drugog poluvremena pada koncentracija igračima. U Europi se koncentracija drži 90 minuta. Kod Dinama se igrači previše miješaju. Na primjer, Fernandes je lijevo, pa desno, pa se vraća na mjesto središnjeg veznog igrača, organizira igru... Pjaca je bio središnja špica, a puno je toga napravio s krila. I to zvuči dobro, ali je problem kad se izgubi lopta, momčad geometrijski ne stoji dobro za igru u obrani. Zato moramo više pratiti europske nogometne trendove kako bismo se približili takvom nogometu.

>>Baby derbi: Samo im je 17, a vode igru Dinama i Hajduka

>>Zašto prevladava mišljenje da je Hajduk bio bolji od Dinama kada to nije točno!?

Komentara 3

DI
dinamojavolim1
15:36 17.03.2015.

kruni je zao sta ne igraju rombove

MR
mrki69tua
15:17 17.03.2015.

Zato kad je Kruno bia trener Dinamo je igra pravi nogomet. A kao veliki stručnjak morao bi znat šta je derbi, neka prouči malo.

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
19:12 17.03.2015.

Krunoslav Jurčić: Bravo za klince, ali vidio sam da se dečki još igraju nogometa jer nemaju stručnog i serioznog trenera moje balkanske klase.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije