Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noćas izazov karijere

Boriti se za milijun dolara, novac kakvom nikad nisam bio blizu, veliki je pritisak

25.11.2022.
u 08:44

Ponajboljeg hrvatskog MMA borca Antu Deliju u noći na subotu u Madison Square Gardenu čeka unosna borba za naslov prvaka američke organizacije PFL protiv Brazilca Matheusa Scheffela od kojeg će biti lakši pet i pol kilograma

U noći na subotu, ponajboljeg hrvatskog MMA borca Antu Deliju čeka borba karijere. A ona će se dogoditi u teatru najslavnije sportske dvorane na svijetu, u Madison Square Gardenu. Borba protiv Brazilca Matheusa Scheffela bit će 32-godišnjem Dubrovčaninu drugi pokušaj da postane teškaški prvak PFL organizacije, ali i drugi pokušaj da u jednoj borbi osvoji milijun dolara.

- Njemu će to biti novost, a ja sam to prošao i ove godine mi je puno manji pritisak nego lani. No, vjerujte mi, nije mi lako ni sada. Puno je to novca u jednoj borbi, novca kojem nikad nisam bio blizu pa je pritisak neizbježan.

Kada bi vam netko prije borbe rekao da ne možete dobiti oboje te ponudio da birate, što biste izabrali - milijun dolara ili pojas prvaka?

- Na prvu bih uzeo milijun dolara, no kada malo pogledam unaprijed, onda vidim da pojas jedne organizacije pruža mogućnost za još veću zaradu kasnije. Jer, čim osvojite pojas jedne organizacije, raste vam cijena.

Koliko će pripasti onome koji finale izgubi?

- Sve ovisi o tome kakav ugovor ima s PFL-om, no vjerujem da se za dvije borbe osnovnog dijela sezone i dvije u play-offu može skupiti oko 200 tisuća dolara.

U nastojanju da se domogne i pojasa i velikog novca, Ante će u New Yorku imati navijačku podršku.

- Bit će tu dosta američkih Hrvata a stižu i prijatelji iz Dubrovnika i Zagreba. S nama su došla i dva vrlo zabavna momka iz Splita, Gogo i Fleš. A i moj trener Stipe Drviš je u fomi. Kako trenerski, tako i zafrkantski, pa nam dobre vibre ne nedostaje.

Ante nam je najavio da će gledati prvu utakmicu Hrvatske na nogometnom SP-u, dvoboj s Marokom, koji je po vremenu u New Yorku počeo u pet sati ujutro.

- Nije mi to ipak toliko veliki poticaj kao što bi bio da se bori Cro Cop, no jako volim gledati i hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Uz Antu su, barem virtualno, i “Reptili”.

- To je grupa vezana uz Podcast Incubator. To su MMA fanovi koji “hejtaju” moje suparnike, napadaju ih preko društvenih mreža. To je prava gerila, ima ih oko 20 tisuća u toj grupi. Kada se netko od Hrvata bori, onda oni virtualno napadaju njihove suparnike.

Borci uoči svake važne borbe znaju reći da su u najboljoj formi, pa to sada govori i Brazilac Scheffel.

- Vjerujem da je sada bolji no što je bio u onoj borbi kada sam ga u travnju nokautirao, ali ne vjerujem da je toliko napredovao koliko govori. Samo ću reći da sam ja još bolji nego što sam bio u prošlogodišnjem finalu i da sam spreman donijeti PFL-ov pojas u Hrvatsku.

Koliko je Ante doista bolji no što je bio u toj lanjskoj borbi protiv Capelozze, prvaka kojeg je detronizirao upravo njegov sunarodnjak Scheffel?

- Prošle godine mi neke stvari nisu polazile za rukom, nije mi išlo, bio sam na 60 posto svojih mogućnosti, ali sam opet dogurao do finala. Ove godine sam bolji u svakom segmentu borbe. Bolji sam u boksu jer na tome jako puno radim s trenerom Stipom Drvišem, a bolji sam i u parteru.

I dok je Delija potekao iz džuda, Scheffelova baza je posve drukčija.

- On dolazi iz kikboksa, no ne bojim se s njim boksati. Štoviše, rušio sam ga udarcima rukom. U toj našoj borbi bio je u nokdaunu u prvoj rundi, a u drugoj sam ga nokautirao.

U ovom dvoboju borit će se Brazilac s nadimkom Buffa i Hrvat s nadimkom Hodajuća Nevolja. Tko je Anti pripisao taj nadimak?

- Dobio sam ga još u Dubrovniku, kada sam započinjao karijeru. Ulična priča. Bio sam nestašan, no smirio me sport. Najbolja moguća stvar koja se mladom čovjeku može dogoditi jest da se počne baviti borilačkim sportom. Tada ne morate liječiti komplekse na ulici i steknete samopouzdanje.

Svi finalisti ove priredbe, u kojoj se prvacima u šest kategorija dijeli po milijun dolara, smješteni su u New Yorkeru, newyorškom hotelu u kojem je od 1934. do 1943. živio, a potom i preminuo, genijalni Nikola Tesla. A njemu u čast, ispred prigodne spomen-ploče, cvijeće su 2006. položili tadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić i tadašnji srpski predsjednik Boris Tadić.

- Bili smo u Teslinoj sobi i tom prilikom smo ljude iz hotela uvjeravali da je Tesla iz Hrvatske, a ne iz Srbije.

Sportski pak gledano, važnije nego u toj “diplomatskoj” borbi bit će koliko će Ante Delija biti uvjerljiv u “gladijatorskoj” borbi, koja mu može donijeti i sportsku slavu a bome i riješiti egzistenciju.

A u ovaj okršaj Ante će ući sa 109,7 kilograma što je 5,6 kilograma manje od protivnika.


 


 


 


 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Psychlist
Psychlist
10:27 25.11.2022.

Ante pokaži što znaš i siguran sam da ćeš pobijediti. Imaš razinu kvalitetu kakvu Scheffel zasigurno nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije