Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORTUGALCI NAS RAZBILI

Bolna istina: Ovo je razlog zašto je Hrvatska doživjela težak debakl

UEFA Nations League - League A - Group 3 - Portugal v Croatia
Foto: RAFAEL MARCHANTE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
06.09.2020.
u 09:05

Stvar je zapravo vrlo lako objašnjiva. Nije stvar ni u većoj agresivnosti, ni htijenju, ni požrtvovnosti Portugalaca. Posrijedi je jednostavno ogromna razlika u kvaliteti, koja samo potvrđuje bolnu istinu: kada nam sa scene siđu Modrić i Rakitić, čeka nas razdoblje neizvjesnosti i strepnje.

Statistika će ovoga puta reći sve: Portugalci su u broju šuteva u okvir vrata bili uvjerljivo bolji 11-2, u šutevima izvan okvira bilo je 10-2; četiri puta zatresli su mrežu, još tri puta tresli su vratnice, a sve ostale njihove pokušaje obranio je briljantni Dominik Livaković.

Da nismo imali vratara u ovakvoj, životnoj formi, bio bi ovo najuvjerljiviji poraz Hrvatske u povijesti, čak možda i teži od onih 0:6 od Španjolaca u Elcheu. Tako je Hrvatska zapravo u Portu dobro i prošla i nije demonstrirala baš ništa što bi nam dalo i tračak optimizma da bismo mogli proći ovu skupinu. Dapače, ovakva Hrvatska može biti samo ozbiljan kandidat za ispadanje iz elitnoga društva Lige nacija.

I ne može biti nikakvo opravdanje da nam reprezentacija deset mjeseci nije bila na okupu, jer istu stanku imali su i Portugalci. U istom, ni blizu idealnom fizičkom stanju nisu ni njihovi igrači, niti imaju kontinuitet nastupa u klubovima.

Stvar je zapravo vrlo lako objašnjiva. Nije stvar ni u većoj agresivnosti, ni većemu htijenju, ni većoj požrtvovnosti Portugalaca. Posrijedi je jednostavno ogromna razlika u kvaliteti, koja nam samo potvrđuje bolnu istinu: kada nam sa scene zauvijek siđu Modrić i Rakitić, čeka nas razdoblje neizvjesnosti i strepnje. Evo, prva prava ozbiljna utakmica bez njih dvojice, sa suparnikom iz svjetskoga vrha, i odmah težak debakl. Možda bismo se za ovakve scenarije već mogli polako pripremati...

Teško je nakon ovakvog poraza uprijeti prstom u jednoga igrača ili samo jedan dio te dozlaboga zahrđale kompozicije. Ali, ako znamo da nam je vezni red već godinama jedan od najkreativnijih i najmoćnijih na svijetu, onda se nakon ove katastrofe ne možemo oteti dojmu da su motori Dalićeve momčadi, Kovačić i Pašalić, potpuno podbacili. Portugalski snagator s brojem 13 Danilo Pereira mogao bi se u slučaju Matea i Marija poslužiti Mamićevim slengom: ‘Pa ja takve jedem za doručak, čovječe božji!’.

Na žalost, Mateo Kovačić, najbolji igrač sezone u Chelseaju, u reprezentaciji još uvijek ne pokazuje ni najmanje simptome Modrićevoga liderstva i karizme. Da je Kovačić Nizozemac, i nakon ove utakmice zvao bi se – Van Forme.

- S čim da budem zadovoljan? Kako smo odigrali prvih 45 minuta, to nije bila prava Hrvatska. Nedostajalo je agresije, puštali smo ih previše da rade što hoće oko našeg šesnaesterca. Trebalo je biti 4:0 već tada za njih. Razloge ne znam. Ako ovako mislimo nastaviti, neće biti dobro. Ni nama ni njima nisu bili tu svi igrači. Neki igrači nisu u formi, ali bez agresivnosti ne možeš pobijediti nikoga – kazao je razočarani Dejan Lovren i dodao:

- Nije opravdanje što nije bilo Rakitića i Modrića. Ni njima nije bilo Ronalda pa su ginuli za svaku loptu. Prije Francuske se moramo skupiti, vidjeti gdje se griješilo. Ako se danas netko osjeća umornim, neka preskoči Francusku. Imamo dovoljno igrača.

Izbornik Zlatko Dalić također je priznao kako je ovo bila Hrvatska ispod svake razine. On je sada vlasnik dva od tri najteža poraza Hrvatske u službenim utakmicama: 0:6 od Španjolske, te 1:4 od Portugala. Slaven Bilić je 2009. godine od Engleza u Londonu bio poražen 1:5.

- Bili smo jako loši. Bez energije, bez duela. Nismo trčali. Dobro je prošlo na kraju. Ovo nije bila nikakva igra. Ovaj poraz će nas zaboljeti, jer nije lako izgubiti ovakvu utakmicu na ovakav način. Željeli smo stati u čvrsti blok, ali nije bilo energije, ni agresije. U prekidima smo bili užasni, ali što je tu je, idemo dalje - rekao je Dalić.

Nije apostrofirao pojedince.

- Cijela momčad je podbacila. Prije utakmice sam se plašio ovog jer sam znao da smo izvan forme, ali znam da nije lako. Moramo se za tri dana vratiti u igru, bit će teško protiv Francuza, ali moramo. Nema nam druge. Tu smo sad gdje jesmo – dodao je Dalić.

U drugoj utakmici naše skupine Francuska je svladala Švedsku u Solni sa 1:0 pogotkom Mbappea. Antoine Griezmann u petoj minuti sudačke nadoknade promašio je kazneni udarac. Francuzi nas dočekuju u utorak na St. Denisu od 20.45. Samo nas koronavirus u francuskoj svlačionici može spasiti... 

Germania ponudu pogledaj ovdje.

Ključne riječi

Komentara 64

DE
DeGogi
09:24 06.09.2020.

Bili smo jedini na terenu koji su se držali mjera i držali 2m razmak do svoga i neprijatelja. Portugalci nisu i UEFA ih treba diskvalificirati 😉

BU
Bubalamala
10:33 06.09.2020.

Nema tu "šta je tu je" Daliću Hrvatska može i mora bolje i bez Modrića i Rakitića samo treba napraviti taktiku i postaviti igrače tamo gdje mogu pružiti naj više. Ovo je osobno tvoj poraz jer si pogriješio u svemu.kako taktički tako i postavljanje igrača na njima ne prirodnim pozicijama. Ovako nitko nema pravo poniziti Vice prvake Svijeta pa ni ti! Zato ovako ne "idemo dalje"..!

UN
Undertaker
09:21 06.09.2020.

Ukoliko su se pojedini igraci osjecali umorno zbog cega ih je postavio. Olako prosipaju ugled. Vec se vidjelo nakon njihovih vratnica da treba mijenjati, sto se cekalo. Brozović više vrijedi od svih tzv talenata zajedno u pogledu zalaganja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije