Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borna Ćorić

Boji se visine, obožava Mikea Tysona i želi biti teniski broj 1!

Hrvatska teniska reprezentacija - slavlje u svlačionici
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
26.11.2018.
u 12:12

Nema bez veze tetovažu iznad desne nadlaktice na kojoj piše: “Ne postoji ništa gore u životu nego biti običan”

Borna je iznimno uporan i ponekad svojeglav dečko. Kad jednom uhvati, ne pušta, kao pit bul – opisao je tako jednom Bornu Ćorića (22) naš proslavljeni tenisač Goran Ivanišević.

I imao je pravo... Još tamo 2013. godine, kada se Borna tek probijao u teniske vrhove, svi su govorili kako je bahat, tvrdoglav, ponekad i prgav dečko. Dečko koji je imao kratak fitilj, koji se naljutio brzo i lako gubio koncentraciju.

>> Pogledajte kako su Francuzi iznenadili naše igrače

Hrvatska teniska reprezentacija - slavlje u svlačionici
1/24

Neki su u njemu vidjeli ogroman potencijal i talent, dok su drugi govorili da zbog takvog karaktera nikada neće postati veliki tenisač.

Ne želi biti običan

No taj isti dečko tom je tvrdoglavošću dospio do 12. mjesta na ATP ljestvici. Sada je itekako odrastao i u životnom i u igračkom smislu.


Bitno je da Borna nikada nije sumnjao da će tako i biti. Pa nema bez veze tetovažu iznad desne nadlaktice na kojoj piše: “Ne postoji ništa gore u životu nego biti običan”.

On je odlučio ne biti takav, i to vjerojatno još tamo kada je tek počeo igrati tenis. A počeo je s pet godina zato što je vidio svog oca Damira. Majka Željka i starija sestra Bruna tome se nisu protivile. Dapače, oduvijek su mu bile velika podrška.

Na prvi turnir izvan Hrvatske Borna je otputovao kada je imao osam godina i to tako da su on i obitelj sjeli u kamper i odvezli se do Rima gdje se igrao juniorski turnir. Tamo je izgubio u finalu. No nije ga to pokolebao, igrao je nakon toga i u finalu prestižnog Orange Bowla, pa osvojio i juniorski US Open.

>> Pogledajte kako su tenisači slavili uz pjesmu 'Nije u šoldima sve'

Tada je i došao do svjetskog broja jedan. Profesionalnu karijeru započeo je 2013. godine, kada je i sa 17 godina upisao prve pobjede u Davisovu kupu, a imao je u karijeri od tada doista lijepih uspomena, pobjeda i slavlja.

Na teniskim terenima rušio je velikane poput Andyja Murraya i Rafaela Nadala, a onda je strelovit uspon 2016. nakratko usporila ozljeda koljena. Morao je na operaciju zbog koje je propustio finale Davisova kupa između Hrvatske i Argentine koji je Hrvatska izgubila.

No pamtit će tu 2016. i po lijepim stvarima. Igrao je tada svoj prvi ATP finale postavši prvi tinejdžer, od Marina Čilića 2008., kome je to pošlo za rukom. Da bi prošle godine došao i do svog prvog ATP naslova. U finalu Marrakecha pobijedio je Philippa Kohlschreibera.

U finalu Hallea ove je godine pak pobijedio Rogera Federera i tako stigao do drugog naslova. Shvatili su tada valjda svi da se s mladim Zagrepčaninom ne treba šaliti jer ima jedan ozbiljan cilj kada je tenis u pitanju.

>> Pogledajte slavlje u Lilleu

Hrvatska teniska reprezentacija - slavlje u svlačionici
1/16

– Igram tenis da jednog dana budem broj 1. Ne zbog novca ili slave – rekao je jednom Borna kojemu je najdraži turnir u Umagu. A da nije tenisač, bio bi boksač.

– Mike Tyson omiljeni mi je sportaš. Nisam ga gledao uživo jer se nisam rodio kad je on boksao, ali pogledao sam sve njegove borbe na YouTubeu – rekao je, a onda ga je 2016. godine imao priliku i upoznati na Indian Wellsu.

No dobro da je umjesto vreće odlučio udarati lopticu jer dobro mu ide. Sjećamo se svi polufinalne borbe protiv SAD-a u Davisovu kupu kada je izborio Hrvatskoj finale. Svladao je Tiafoea u pet setova odlučujućeg petog dvoboja.

Ljubičić mu posuđuje auto

“Dečku sa Savice” u djetinjstvu je uzor bio Novak Đoković.

Zanimljivo je i kako je Borna u svojoj profesionalnoj karijeri promijenio dosta trenera, da bi se skrasio s Ricardom Piattijem. Ivan Ljubičić mu je menadžer, a u timu su i Kristijan Schneider, fizioterapeut Claudio Zimaglia te kondicijski trener Dalibor Širola. No prije njih trenirali su ga: Željko Krajan (2014. – 2015.), Thomas Johansson (2015.), Miles Maclagan (2016.) i Ivica Ančić (2016. – 2017.).

Dobro da je i Ljubičić tu jer, kako Borna ima strah od visine, izbjegava avione i sam se vozi na turnire, za izlaske mu auto posuđuje baš Ivan. Možda jednom kupi svoj auto za izlaske jer u karijeri je zaradio 5,4 milijuna dolara od turnira.

Tu nije kraj jer ljevoruki tenisač koji igra desnom rukom ima dosta prednosti. Mlad je, brz i velik je borac. Borna je zasigurno sadašnjost i budućnost hrvatskog tenisa. Činjenica da je godinu dana nakon ulaska u profesionalce uspio ući u Top 100 i da stalno napreduje veliki je miraz za njegovu budućnost...

>> Pogledajte kako je predsjednica zaplesala s navijačima

Komentara 7

NM
nemirno more
12:22 26.11.2018.

sretno Borna i da ti se ostvare tvoji snovi...

LA
lajh1985
12:36 26.11.2018.

A koji tenisac ne zeli biti svijetski broj 1?

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
12:22 26.11.2018.

Ko prati tenis osim Srba ? A fudbal bre? Čitaj dole jaoooooooo KAPITEN ORLIĆA OTVORIO DUŠU: Ako me neće Srbija, igraću za Kosovo! FUDBAL 26.11.2018. 07:16h Arton Zekaj (18), doskorašnji kapiten kadetske i omladinske reprezentacije Srbije, u budućnosti bi mogao da igra za reprezentaciju Kosova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije