Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atletika

Bojana Bjeljac u Keniji trčala prašnjavim putovima

09.03.2018.
u 13:18

Ideju da idemo u Keniju dobili smo od srpske maratonke Olivere Jevtić koja je ove godine ondje bila 11. put - rekao je Kršek

Bojana Bjeljac, atletičarka zagrebačkog Dinama Zrinjevca, vratila se iz Kenije gdje se 25 dana pripremala za novu sezonu. S njom je bio i trener Mladen Kršek.

- Ideju da idemo u Keniju dobili smo od srpske maratonke Olivere Jevtić koja je ove godine ondje bila 11. put. Mi smo prvi i jedini iz Hrvatske koji su se pripremali u Keniji, u jednom od brojnih tamošnjih kampova za dugoprugaše. Naš kamp nalazi se u gradiću Iten, na nadmorskoj visini od 2400 metara. Bilo je u početku malo problema na privikavanje na nešto rjeđi zrak nego što je kod nas - rekao je Kršek.

1/9

Kakav je bio režim treninga?

- S obzirom na to da su temperature bile oko 25 Celzijevih stupnjeva, trčali smo uglavnom rano ujutro ili kasnije navečer kada su temperature bile oko 10 stupnjeva. U početku smo trenirali u skupini od dvadeset-trideset trkača. Dizanje u šest ujutro, a trening je počinjao pola sata kasnije. Trči se uglavnom po zemljanim putovima. Nekad trideset kilometara, nekad malo više. Ima u blizini i stadion s atletskom stazom, ali podloga nije tartan, nego leš. Na toj stazi zna biti velika gužva, čak odjednom trenira stotinjak trkača – istaknuo je Mladen Kršek. Kakav je bio smještaj, hrana?

- Smještaj je bio u barakama, ali svaki trkač ili trkačica ima jednosobnu sobu s kupaonicom. Hranili smo se u početku u restoranu, a onda smo pri kraju boravka sami pripremali hranu. Inače, uvjeti u tom kampu bili su daleko od uvjeta na koje smo navikli u Europi ili kod nas. Opet, nama se financijski više isplatilo da smo 25 dana bili u Keniji nego 25 dana u Zadru ili Medulinu. Smještaj i hrana su neusporedivo jeftiniji. Jedino je nešto skuplja avionska karta. Prvo smo letjeli do Nairobija, a potom do Eldoreta, grada koji udaljenog 33 kilometra od našeg kampa - priča Kršek.

U Keniji se svojedobno pripremao i Mo Farah, jedan do najboljih dugoprugaša svih vremena.

- Vidjeli smo jako puno atletičara i atletičarki iz Njemačke i Amerike, ali ima ih odasvud. Ti kampovi su prilično poznati među dugoprugašima i drago mi je da smo se odlučili otići i sve to vidjeti - rekao je Kršek.

Što ste radili u slobodno vrijeme?

- Uglavnom bismo otišli do grada u šoping i na piće. Bojana se većinom odmarala od napornih treninga. Ima u blizini nekoliko nacionalnih parkova, ali nismo imali vremena obići ih. Bit će vremena možda sljedeće godine, budemo li se opet odlučili otići - istaknuo je Bojanin trener.

A hoće li rezultati u novoj sezoni biti bolji zbog kenijskih priprema?

- Nadam se. Svi pokazatelji su dobri. U svakom slučaju, neki će pomak biti - zaključio je Kršek.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije