Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI KOŠARKAŠI

Bogadanović na pauzi, a mi smo moćni! Dobar znak pred OI

Bojan Bogdanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
01.08.2016.
u 14:39

Tko kaže da Hrvatska ne može pobijediti ozbiljnog suparnika bez velikog učinka Bojana Bogdanovića!? Naš prvi strijelac, igrač koji je u kvalifikacijama u Torinu prosječno zabijao 24 koša, protiv Francuza nije zabio ni jednom (0-5), čak ni slobodna bacanja (0-2), a Hrvati su pobijedili (76:70). I to unatoč vrlo skromnom šutu za tricu (4-21).

– Bojan sebe dozira za Rio. Za njega se ja ne brinem. Čak je bilo i planirano da ne igra, no kako smo svi loše reagirali u prvoj odustao sam od toga nauma da bi i Bojan dodatno osjetio tu pojačanu agresivnost suparnika koji su na još višoj razini od onih s kvalifikacija u Torinu – objasnio je hrvatski izbornik Aleksandar Petrović.

Francuzi su još jednu utakmicu odigrali bez Tonyja Parkera, no i bez njega (koji na kvalifikacijama u Manili nije briljirao) “tricolori” izgledaju moćno. Uostalom, to će sugerirati i njihova startna petorka s tri NBA igrača (Diaw, Batum, Gobert), ali i sa MVP-jem Eurolige (DeColo) i jednim od najboljih razigravača u Europi (Huertel).

No, Hrvatska je zato imala Darija Šarića, koji je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica otkako je u seniorskoj reprezentaciji. Kad je trebalo ovaj je krilni-centar igrao i razigravača i klasičnog centra pa je na koncu uknjižio 18 koševa, 8 skokova i 6 asistencija.

– U odnosu na prije, Dario je dobio ulogu za koju smatramo da mu pripada pa je i njegova prezentacija bila all-round. Od kreacija, igre leđima košu do šuta za tricu. A možda ga je motiviralo i to što je u jednom trenutku nasuprot sebi imao petorku od 250 milijuna USD. I njemu je bio izazov da vidi gdje je u odnosu na NBA društvo, koje ga čeka od sljedeće sezone.

U minutama odmora hrvatski izbornik Petrović najviše je inzistirao na obrani i ona je ovaj put dobro funkcionirala pa je u odnosu na utakmicu s Argentinom primila 27 koševa manje.

Nametnuo se Planinić

– S obzirom na to da smo tu utakmicu igrali samo dva dana nakon dolaska, i to u dva sata iza ponoći po našem vremenu, mi na to energetski nismo bili spremni. I kada se tome pridodala onakva agresivna argentinska obrana na granici prekršaja, koja nas je držala na deset metara od koša, onda je i logičan ishod prve utakmice. Ovo protiv Francuske već je bilo na tragu onoga što smo igrali u Torinu.

Raduje što se pod košem opet nametnuo čvrsti centar Planinić (13 koševa), što su veterani Ukić i Simon (po 11 koševa) na solidnoj razini, što Hezonja (9 koševa) ima iznimnu energiju i što se, kao Šarićeva alternativa na četvorci, nameće Šakić, koji s njim može igrati i u paru.

– Poslovično borbeni Planinić nam je bio najbolji indikator da s nama protiv Argentine nešto nije bilo u redu. On mi je tada kazao da ne osjeća tijelo, no protiv Francuza se dobro osjećao.

Zadnju utakmicu na turniru u Córdobi, naši će igrati u ponedjeljak navečer (Arenasport 1, 23.10) protiv Srba, koji bi mogli igrati bez Teodosića i Nedovića. A oni su u prvom nastupu demolirali Francusku (105:88), a potom izgubili (74:79) od domaćina Argentine.

Bez kalkulacija

– Nama će to biti posljednja provjera pred OI, nakon čega imamo pauzu od šest dana do susreta sa Španjolcima. I baš zato planiramo je odigrati bez kalkulacija, kao da je natjecateljska. Vidim da su i Srbi s Argentincima imali isti problem, a to je ta “ilegalna” obrana koja im se dopušta.

Pobjeda nad Francuskom treća je ovoljetna pobjeda Hrvatske nad nominalno cijenjenijim vrstama, a to su bile i Grčka i Italija.

– Talijani jesu jači po imenima, ali su mekani, a tu više nema mekanih. Ovdje su tri vrste koje imaju što reći u Riju, a Srbi i Francuzi kandidati su za medalju. Tako mi već sada ulazimo u jednu zonu u kojoj dugo nismo bili. Ovo su “veliki dečki”, Srbi su aktualni doprvaci svijeta, a Francuzi brončani s posljednjeg Eurobasketa – istaknuo je zadovoljni Petrović.

Komentara 6

DA
DambacrnaMamba
01:00 02.08.2016.

Ma naši su pušiona :P

Avatar KiM
KiM
01:09 02.08.2016.

kolko je ovo sad 20/25 zaredom...?

ZI
Zika
11:53 24.08.2016.

Sigurno pobedjujemo Srbe "kao i do sada" NIKAD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije